Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Školovanje mladih stručnjaka za poslove državne ‘cyber’ sigurnosti

Gotovo 60 studenata upisanih na diplomski studij računalnih znanosti na Florida State University će dobiti priliku sudjelovati u američkoj obrani i zaštiti nacionalne informatičke infrastrukture od cyber terorizma.

Nacionalna zaklada za znanost je dodijelila 1,85 milijuna dolara potpore Odjelu kompjuterskih znanosti na Florida State University, čime je osigurala sredstva za stipendiranje petnaestak studenata svake godine u razdoblju od iduće četiri godine. Planira se odabrane studente nakon diplome angažirati na poslovima u federalnoj agenciji. Uz Nacionalnu zakladu za znanost jedan dio sredstava će osigurati i Ministarstvo sigurnosti. Stipendija obavezuje korisnike da na poslovima u vladi ostanu jednako dugo koliko su primali stipendije, što obično iznosi dvije godine.

“Do sada smo se suočavali s ozbiljnim nedostatkom adekvatno obrazovani i obučenih zaposlenika koji mogu pokriti područje cyber sigurnosti”, rekao je profesor Mike Harris Burmester, vodeći istraživač na Grantu. “Rast Interneta i njegov prodor u gotovo svaki aspekt našeg života čini ga atraktivnim ciljem za teroristički napad. Nužno je razvijati nove operativne doktrine, sposobnost primjene Interneta za opće dobro i obučavati profesionalce za zaštitu nacionalne infrastrukture uključujući bankarski sustav, burzu, energetsku mrežu i vojne podatke.”

Stoga ne čudi da se savezna vlada obratila stručnjacima s Florida State University za pomoć u obrazovanju budućih generacija profesionalaca za cyber sigurnost, rekao je Burmester, koji također radi kao direktor odjela Center for Security and Assurance in Information technology. Agencija za nacionalnu sigurnost i Odjel za unutarnje poslove proglasio je Florida State centrom izvrsnosti u području osiguranja informacijskog obrazovanja u 2001. te kao centar izvrsnosti u sigurnosti informacija u 2009. Samo 38 američkih institucije može se pohvaliti s oba priznanja, dok je Florida State University jedina takva institucija u Floridi.

“Dodjela Granta uvelike pridonosi nacionalnom ugledu Floride u području informatičke sigurnosti, dok završenim studentima zainteresirane za rad u nacionalnoj sigurnosti otvara ogromne mogućnost za rad i nastavak karijere u tom području”, rekao je profesor David Whalley, voditelj odjela informatike. Studenti koji prihvate stipendiju dobivaju obavezu rada na programu u vladinom odsjeku informatičke sigurnosti. Sličan program nudi i Ministarstvo obrane. Stipendija osigurava novac za pokrivanje osobnih troškova te onaj za smještaj, prehranu i knjige što iznosi gotovo 20 200 dolara godišnje, uz pokrivanje troškova školarina, kao i plaćen ljetni staž u vladinoj agenciji.

Jedan od stipendista uključenih u program, Shay Ellison se prvi put zainteresirao za probleme povezane s informacijskom sigurnosti kada su ukradeni podaci iz baze u tvrtki u kojoj je tada radio. On je tijekom studija prihvatio stipendiju, a zatim uz rad na cyber odjelu vladine agencije postigao znanstveni stupanj magistra računalnih znanosti na Florida State University. “Bio sam uzbuđen mogućnošću da ću raditi na potpuno novim, za državnu sigurnost vrlo važnim poslovima” kazao je. “U budućnosti se nadam samostalno baviti konzaltingom sigurnosti računala u svojoj firmi ili s timom stručnjaka specijaliziranih u tom području. Rad na vladinim programima sigurnosti će mi pomoći steći vještine potrebne za takav rad kao i ostvariti mnoge veze unutar i izvan sadašnjeg radnog okruženja.”

Izvor: Florida State University

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Zašto društvenim mrežama tako često dominira sadržaj loše kvalitete, koji usto redovito sadrži i netočne informacije? Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Human Behaviour,...

Znanost

Problem je, izgleda, samo u formi. Ako se pitate zašto vaša obitelj i prijatelji jednostavno ne razumiju vaše razborite političke argumente na Facebooku –...

Tehnologija

Tvrtka SpaceX šalje dodatne terminale u Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Razgovarao sam s Elonom Muskom. Zahvalan samo mu što je podržao...

Tehnologija

Elon Musk je na Twitteru objavio da bi Starlink trebao izaći iz beta verzije tijekom sljedećeg mjeseca. Tvrtka je ranije za cilj imala ponuditi...