Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Skupina paleontologa pronašla najveći otisak stopala ikada otkriven

Skupina paleontologa je pronašla nešto nevjerojatno – trag stopala dinosaura dugačak oko 1.7 m i vjeruju da je riječ o najvećem otisku stopalu ikad otkrivenom.

Na slici je otisak stopala sauropoda. Sauropodi su dinosauri skupine Saurischia. Bile su to najveće kopnene životinje i ujedno najveći dinosauri. Dotični otisak jeza pola metra veći od dosadašnjeg rekordnog stopala. Mjesto radnje?

Australski „jurski park“. Paleontolozi su tamo otkrili nevjerojatan otisak stopala koji je svojom dužinom (1.7 metara) utisnut u stijenu u zapadnoj regiji Kimberley. Kako bi ih fotografirali koristili su se dronovima i manjim helikopterima zbog nepristupačnog terena, plime i oseke te lošijih  vremenskih uvjeta.

Divovski otisci su, po mišljenju paleontologa, srušili posljednji zabilježeni rekord po pitanju veličine (zadnji pronađeni otisak je iznosio 1.6 m). Dotični je bio pronađen prije godinu dana u mongolskoj pustinji.

Paleontolog Sveučilišta u Queenslandu, dr. Steve Salisbury, tumači da je dinosaur koji je ostavio za sobom ovaj trag bio „ogroman” jer je za ovoliko stopalo morao biti širok 5.5 m, u boku. Najviše žirafe su, primjerice, visoke oko 5 metara.

„Ovo je jedno magično mjesto, Australija ima dokazano svoj Jurski park i to u ovako spektakularnom ambijentu pustinje“, poručio je Salisbury. Drži kako se u „australskom jurskom parku“ daju pronaći najraznovrsniji otisci stopala na svijetu.

Postoji tamo na tisuće tragova, a od njih se za 150 tragova pouzdano da odrediti kojoj od 21 dinosaurske vrste pripadaju, tj. koje su od 4 glavne vrste dinosaura nastanjivale to područje.

„Te životinje su zaista postojale. Kretale su se ovim područjima, a ovi svi tragovi služe kao dokaz kako su se nalazili na području Kimberly prije 130 milijuna god.“, rekao je Salisbury.

Paleontolozi su otkrili tragove 4 različite vrste dinosaura – dvije noge biljojeda te 6 vrsta oklopnih dinosaura, uključujući i stegosaura, a njegov trag prije nikad nije ni viđen u Australiji. Provedeno je više od 400 sati u istraživanju tragova uz pomoć lokalnog stanovništva – pripadnika naroda Goolarabooloo.

Čuvari su se ili zabrinuli neće li možda otisci biti uništeni s obzirom na to da je australska vlada 2008. godine u dotičnoj regiji Kimberley namjeravala smjestiti postrojenje za obradu plina. Ipak, 2011. godine je područje proglašeno nacionalnom baštinom.

Možda će vas zanimati

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Arheologija i paleontologija

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije...

Evolucija

Kada je riječ o predatorima koji su nekoć lutali Zemljom i svojim čeljustima krojili zbivanja na njoj, prvo što će nam pasti na pamet...

Arheologija i paleontologija

Sličili su šišmišima