Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Slijepi bugarski umjetnik našao način da nastavi slikati

Stamen Karamfilov naginje se nad platnom kako bi napravio završne pokrete kistom na svom pejsažu, što je veliko postignuće budući da je bugarski umjetnik slijep.

On je prvotno izgubio svaku nadu da će ponovno slikati nakon što je iznenada izgubio vid 2015. godine, a u jednom trenutku čak je razmišljao o samoubojstvu.

Nakon što je početna kriza prošla, otkrio je da postoji način da i dalje slika.

“Veliko iskustvo i intuicija – to je tajna uspjeha”, rekao je 76-godišnji slikar u svom ateljeu u Plovdivu na jugu Bugarske.

Iako slijep, otkrio je da nazire razliku između boja, između svjetla i tame, lijevim okom. Za ostatak se oslanja na intuiciju, vještinu i sjećanja izgrađene tijekom dugogodišnje karijere umjetnika i restauratora crkvenih ikona.

“Slikam samo na crnim platnima jer mogu raspoznati tople boje – narančastu, crvenu, svijetlozelenu… Vani slikam kada je sunčano jer mogu ‘vidjeti’ sjene. Kada je mračno i sivo, ne mogu.”

U ranoj fazi nastajanja slike, on je udaljen nekoliko centimetara od platna i zamišljenu sliku u svojoj glavi podijeli na male kvadrate.

“Zatim ih povezujem – kvadratić s kvadratićem.”  

Njegova djela bila su izložena u Njemačkoj, Grčkoj, Turskoj i nekoliko bugarskih gradova. Sada se priprema za 33. izložbu u svojoj karijeri. 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Posljednja večera, umjetničko djelo talijanskog slikara, jedno je od najpoznatijih na svijetu.  Leonardo da Vinci ga je naslikao vjerojatno između 1495. i 1498. godine...

Oglašavanje