Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Slonovi se boje pčela, pokazalo je novo istraživanje

Opće je poznato da se slonovi boje miševa, no znanstvenici su sada otkrili da im ni pčele nisu jako drage. I ne samo to, slonovi proizvode i zvukove kada naiđu na njih. Znanstvenici se nadaju da bi ovo otkriće moglo pomoći u spašavanju usjeva od slonova, ali i da bi moglo spasiti slonove.

slon

Sukobi se između slonova i ljudi, u državama poput Kenije, događaju vrlo često. Jedan jedini gladni slon može uništiti usjev cijele obitelji preko noći. Farmeri ih tjeraju gorućim štapovima, no svaki se usjev ne može čuvati, a nekad se slonovi ni ne uplaše.

Kako bi zaštitili svoje usjeve, farmeri nekad ubijaju slonove, a zabilježeni su slučajevi kad su razjareni slonovi ubili čovjeka.

“Otkriće da slonovi proizvode alarmantne zvukove niske frekvencije, kad su pčele u blizini, može smanjiti broj ovakvih konflikata”, tvrdi autorica studije, Lucy King.

Farmeri mogu napraviti ogradu tako da žicom povežu košnice nabijene na štap udaljene desetak metara jedne od drugih. Kad bi se slonovi približili, košnice bi se zbog žice počele njihati – to bi uzrujalo pčele i preplašilo slonove koji bi počeli bježati i ispuštati duboke zvukove, nečujne ljudima, kako bi upozorili ostale slonove u blizini.

“Nemoguće je ograditi čitavu Afriku električnom žicom”, rekla je King. “Ne postoji potrebna infrastruktura, a na taj način bi se i ograničilo kretanje životinja. Košnice su, svakako, bolji način za držanje slonova dalje od usjeva.”

Ovo je otkriće rezultat dvaju zasebnih eksperimenata. U prvom je eksperimentu King reproducirala snimljene zvukove pčela blizu slonova zbog čega su slonovi počeli bježati. Međutim, bježali su i slonovi koji nisu bili u neposrednoj blizini pčela pa su znanstvenici pretpostavili da slonovi međusobno komuniciraju ispuštajući zvukove nečujne ljudima.

Za svoj drugi eksperiment, King je na stabla objesila osjetljive mikrofone kojima je u razdoblju od dva mjeseca snimala zvukove koje proizvode slonovi. Zatim je te snimljene zvukove pustila slonovima koji su pobjegli nakon što su ih čuli- to je potvrdilo sumnje znanstvenika da slonovi međusobno komuniciraju zvukovima.

King smatra da je potrebno provesti još nekoliko istraživanja prije nego što se zaključci mogu iskoristiti, no nada se da bi ovo otkriće moglo pomoći u barem nekima od 1300 slučajeva godišnje kontakta ljudi i slonova u Keniji.

Izvor: HuffingtonPost

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...