Connect with us

Znanost

Izvor: ScienceAlert, Foto: Slope Point Backpackers

Geografija i geologija

Ovo je Slope Point, otok s najčudnijim drvećem na planetu

Ako ste mislili da neko stablo u vašoj blizini ima čudan oblik, što biste onda rekli na šumu koja raste postrance, smještenu na najjužnijem novozelandskom otoku Slope Point. Smješten na 4.803 kilometara sjeverno od Južnog pola, odnosno 5.140 kilometara južno od ekvatora, Slope Point neprestance udaraju hladni vjetrovi s Antartika.

Lokacija otoka Slope Point (FOTO: Google Maps)

Lokacija otoka Slope Point (FOTO: Google Maps)

Budući između Antartike i Slope Pointa ne postoji kopno koje bi zadržavalo strujanje zraka, polarni vjetrovi neometano putuju impresivnih 3.218 kilometara, i nakon što prelete Slope Point obrušavaju se niz sjeverne litice, odlazeći dalje u smjeru Novog Zelanda.

FOTO: Vašek Vinklát/Flickr

FOTO: Vašek Vinklát/Flickr

Neprestane udare vjetra tako su iskusila i stabla koja su svojedobno zasadili loklani uzgajivači ovaca, a kkao bi svojim stadima osigurali prijeko potreban zaklon. Upravo je nedostatak zaklona jedan od glavnih razloga zašto ne otoku nema ni kuća, izuzev nekoliko štala i brvnara.

Za kraj, valja spomenuti da Slope Point nije jedino mjesto na Zemlji s iskrivljenim drvećem. Naime, i u Poljskoj postoji tzv. Iskrivljena šuma, gdje su debla zakrivljena pod kutem od 90°. I dok je u slučaju Slope Pointa jasno kako je za čudan oblik šume odgovoran vjetar, znanstvenici nisu sigurni kakvi su procesi doveli do nastanka poljske Iskrivljene šume. Štoviše, neki čak spominju mogućnost kako je dotična nastala kao rezultat ljudske intervencije tijekom 1930-ih. Ako bi navedeno i bila istina, nije jasno zbog čega bi netko uložio toliki trud u iskrivljavanje cijele šume.

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

8 komentara

8 Comments

 1. Zdravko Šafarić

  23 listopada, 2016 kod 7:20 pm

  Ko na marsu.

 2. Dan MacKaracich

  23 listopada, 2016 kod 8:20 pm

  Nije cudnije od onog na otoku Socotra.

 3. Vedrana Župan

  15 ožujka, 2017 kod 6:44 pm

  Antonia Iveković

 4. Marko Cerjan

  15 ožujka, 2017 kod 6:49 pm

  Vjetar…

 5. Lav Domanski

  16 ožujka, 2017 kod 6:58 am

  Ko da voze motore cijele dane.Baš fora

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh