Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Smrzava li se topla voda brže od hladne ili je to samo urbana legenda?

Iako zvuči začuđujuće, vruća voda se ledi brže nego hladna voda pod određenim uvjetima. Fenomen je zabilježio još Aristotel, no razni eksperimenti i istraživanja do današnjeg dana nisu ga uspjela objasniti.

Sad se znanstvenici koncentriraju na čudna svojstva vodikovih veza kao rješenje jednog od najstarijih misterija u fizici, dok drugi tvrde da takozvani Mpemba efekt uopće ni ne postoji.

Mpemba efekt je postao šire popularan u vrijeme Fancisa Bacona i Renea Decartesa.

Špica popularnosti je 1960. godine kada ga otkriva tanzanijski dječak dok je radio sladoled.

Erasto Mpemba je sa školskim kolegama često radio sladoled miješajući zagrijano mlijeko sa šećerom. Nakon toga bi pustio mlijeko da se ohladi i zatim ga stavio u zamrzivač.

No, jednog dana je bio nestrpljiv i stavio je u zamrzivač vruće mlijeko. Na iznenađenje svih, njegov je sladoled brže nastao nego kod kolega. 1960. je s profesorom fizike objavio rad o uočenom fenomenu.

Iako je sam efekt priznat od strane fizičara, nikako ga nisu mogli objasniti, jer kako vruća voda može brže doći do stanja ledišta od hladne vode čija je temperatura mnogo bliža ledištu.

Pokušaji da se kopira efekt na jednostavan i dosljedan način nisu uspjeli.

2012. godine Kraljevsko društvo kemičara je raspisalo natječaj u kojem bi znanstvenici objasnili fenomen.  Pristiglo je 22 tisuće radova iz cijelog svijeta, no niti jedan nije uspio dati objašnjenje.

Najčešća hipoteza jest da vruća voda isparava brže gubeći masu i zato je potrebno manje vrućine da se smrzne. Isto tako znanstvenici su bezuspješno isprobali Mpemba efekt sa zatvorenim spremnicima gdje nema isparavanja.

Druga hipoteza je da voda razvija konveksnu struju i da se temperatura nivelira dok se hladi.

Brzo ohlađena čaša vruće vode će imati veću temperaturnu razliku, i gubiti toplinu brže s površine, dok će čaša hladne vode imati manju temperaturnu razliku i time manju konvekciju koja bi ubrzala proces.

No, ni ova hipoteza nije dokazana.

Istraživači  sa  Southern Methodist Universitya u Dallasu i Nanjing University iz Kine smatraju da znaju rješenje – čudne veze između atoma vodika i kisika u molekulama vode mogu biti ključ rješenja zagonetke.

Simulacije klastera molekula vode pokazuju jačinu veza vodika koja ovisi o događajima u susjednim molekulama vode.

Kad se voda grije, slabije veze se lome, a grupe molekula se formiraju u strukture koje se mogu preoblikovati u kristalne strukture leda kao početne točke leđenja.

Da bi se hladna voda na ovaj način preoblikovala najprije se slabe veze među vodikovim atomima moraju prekinuti.

Dakle, u vrućoj je vodi veći udio jakih veza između vodikovih atoma nego u hladnoj vodi, i zato se slabe veze lome kako temperatura raste.

No, ovu hipotezu je potrebno i dokazati.

Znanstveni rad s Imperial College London je u središte stavio vrijeme potrebno toploj i hladnoj vodi da dosegnu stupanj ledišta (0 stupnjeva Celzija).

Jedan od istraživača s projekta, Henry Burridge, tvrdi da kako god postavili eksperiment ne pronalaze Mpemba efekt.

Ovaj će članak završiti bez zaključka u vezi objašnjenja Mpemba efekta. Zasigurno će biti još znanstvenih istraživanja u tom smjeru, a do tada možemo uživati u ovom efektu koji nas iznenađuje još uvijek nakon ovoliko godina.

9 komentara

9 Comments

 1. Tea Klaić

  18 siječnja, 2017 u 6:46 pm

  Marija Čule-Šoštarić Mislim da smo ti i ja jednom imale raspravu bas o ovome. Sjecas se?

 2. Gabrijel Barišić

  18 siječnja, 2017 u 7:39 pm

  vruća voda ima veću akceleraciju hlađenja

 3. Dominik Tucić

  19 siječnja, 2017 u 12:29 am

  Mislim da je prošle ili pretprosle godine neki lik dokazao zašto se topla voda brže smrzava od hladne…ima veze sa time što topla voda brže cirkulira pri hladjenu od hladne i te neke fore

 4. Goto

  19 siječnja, 2017 u 6:07 am

  vruća voda ima drukčiji sastav (time veći koeficijent specifične topline i nužno se brže hladi odnosno brže stiže u stanje leđenja (promjene agregatnoga stanja ) kako to niste znali??

 5. Ivan Hrgović

  19 siječnja, 2017 u 10:11 am

  davno razjasnjen fenomen

 6. Dinah Drake

  19 siječnja, 2017 u 6:09 pm

  N.Bregovic- kem odsjek…vrvilo po vjestima

 7. Josip Lozić

  24 siječnja, 2017 u 6:45 pm

  Navodno planirate ići na druge planete a neznamo 30 posto o našem planetu…

  • Bane

   8 veljače, 2017 u 10:25 am

   Dakle ne možemo istraživati svemir zato što ne znamo zašto se vruća voda brže mrzne od hladne? Zašto bi onda išta drugo radili. Lepo da sve zaustavimo, sva istraživanja, sve, dok ne riješemo ovaj problem. Ja i pored najbolje volje zaista ne vidi nikakvu vezu između istraživanja svemira i istraživanja brzine smrzavanja vode, pa ako nije problem da mi otkriješ tu tajnu?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...

Bakterije i virusi

Utvrdili su da se koronavirus ne razmnožava u slatkoj i slanoj vodi, ali da može preživjeti u njoj.

Ekologija i okoliš

Znanstvenici tvrde da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantena donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu. Kanali Venecije godinama...

Geografija i geologija

S obzirom na to da je jedan od ključnih sastojaka za postojanje života na Zemlji, nije čudno da znanstvenici žele znati kako je voda...

Oglašavanje