Connect with us

Znanost

Snimljeno kako crna rupa guta zvijezdu popraćeno eksplozijom

Foto: YouTube

Astronomija

Snimljeno kako crna rupa guta zvijezdu popraćeno eksplozijom

Prvi put gledamo ovakovo što

Prvi put u povijesti gledamo snimljenu dramatičnu eksploziju koja je nastala kad je masivna crna rupa progutala zvijezdu, vijesti su to koje su preplavile svjetske medije.

Sve je to zahvaljujući specijaliziranim teleskopima koji gledaju par galaksija koje se sudaraju, pod nazivom Arp 299, i to oko 150 milijuna svjetlosnih godina od našeg planeta.

U središtu jedne od tih sudarajućih galaksija, zvijezda koja je dvostruko veća od Sunca došla je previše blizu crnoj rupi (a ona je više nego 20 milijuna puta veća od našeg Sunca). Zvijezda je zatim uništena i nastala je ogromna eksplozija. NASA je prije objavljivala snimke ilustracija ovakvih događaja, a sada svjedočimo i pravoj snimci.

Već se dugo raspravljalo o uobičajenosti ovakvih događaja u svemiru te o tome kako materijal one uništene zvijezde stvara rotirajući disk oko crne rupe. Tako emitira snažne zrake i vidljivu svjetlost, istovremeno gurajući mlazove materijala prema van od polova diska, tek nešto sporije od brzine svjetlosti.

“Nikad prije nismo mogli izravno gledati stvaranje i širenje eksplozije u ovakvom događaju”, rekao je Miguel Perez-Torres s Astrofizičkog instituta Andaluzije u Granadi u Španjolskoj.

Većina galaksija ima svoje supermasivne crne rupe koje su u stanju privlačiti materiju i stvarati velike diskove na svojim rubovima. Te crne rupe, međutim, većinom ne gutaju nikakvu materiju.

“Crne rupe većinu svog vremena ne gutaju nikakav materijal i u mirnom su stanju”, rekao je Perez-Torres. “Ovaj događaj bi mogao biti samo vrh ledenjaka dosad skrivenih događaja. Zahvaljujući infracrvenim i radioteleskopima mogli bismo otkriti još puno ovakvih događaja i učiti od njih”, pojasnio je.

Znanstvenici su na početku, gledajući ovaj događaj, mislili da vide u stvari eksploziju supernove, no kad se zvijezda nastavila širiti, shvatili su kako je riječ o mlazu kojeg je izbacila crna rupa nakon što je progutala zvijezdu.

Nastavi čitati

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

3 komentara

3 Comments

 1. J.D.

  16 lipnja, 2018 kod 5:04 pm

  Gdje je video?

 2. Marin

  17 lipnja, 2018 kod 10:05 am

  A gdje vam je ta snimka? Nadam se da vam je jasno da je ovaj film čista CGI animacija.

 3. dysback

  28 srpnja, 2018 kod 5:55 am

  Ovo je valjda neka šala?
  Naravno da ovo nije pravi video.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astronomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh