Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Snimljeno kako crna rupa guta zvijezdu popraćeno eksplozijom

Prvi put gledamo ovakovo što

Prvi put u povijesti gledamo snimljenu dramatičnu eksploziju koja je nastala kad je masivna crna rupa progutala zvijezdu, vijesti su to koje su preplavile svjetske medije.

Sve je to zahvaljujući specijaliziranim teleskopima koji gledaju par galaksija koje se sudaraju, pod nazivom Arp 299, i to oko 150 milijuna svjetlosnih godina od našeg planeta.

U središtu jedne od tih sudarajućih galaksija, zvijezda koja je dvostruko veća od Sunca došla je previše blizu crnoj rupi (a ona je više nego 20 milijuna puta veća od našeg Sunca). Zvijezda je zatim uništena i nastala je ogromna eksplozija. NASA je prije objavljivala snimke ilustracija ovakvih događaja, a sada svjedočimo i pravoj snimci.

Već se dugo raspravljalo o uobičajenosti ovakvih događaja u svemiru te o tome kako materijal one uništene zvijezde stvara rotirajući disk oko crne rupe. Tako emitira snažne zrake i vidljivu svjetlost, istovremeno gurajući mlazove materijala prema van od polova diska, tek nešto sporije od brzine svjetlosti.

“Nikad prije nismo mogli izravno gledati stvaranje i širenje eksplozije u ovakvom događaju”, rekao je Miguel Perez-Torres s Astrofizičkog instituta Andaluzije u Granadi u Španjolskoj.

Većina galaksija ima svoje supermasivne crne rupe koje su u stanju privlačiti materiju i stvarati velike diskove na svojim rubovima. Te crne rupe, međutim, većinom ne gutaju nikakvu materiju.

“Crne rupe većinu svog vremena ne gutaju nikakav materijal i u mirnom su stanju”, rekao je Perez-Torres. “Ovaj događaj bi mogao biti samo vrh ledenjaka dosad skrivenih događaja. Zahvaljujući infracrvenim i radioteleskopima mogli bismo otkriti još puno ovakvih događaja i učiti od njih”, pojasnio je.

Znanstvenici su na početku, gledajući ovaj događaj, mislili da vide u stvari eksploziju supernove, no kad se zvijezda nastavila širiti, shvatili su kako je riječ o mlazu kojeg je izbacila crna rupa nakon što je progutala zvijezdu.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Astronomija

Oko 2000 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje, postoji zvijezda koja se kreće prema rubu Mliječne staze. Ova zvijezda, poznata kao LP 40-365, jedna je...

Svemir

Sitne čestice prikupljene s vrha planine na Antarktiku dokazi su da je meteorit širok više od 100 metara eksplodirao prije 430 000 godina i...