Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Snimljeno kako crna rupa guta zvijezdu popraćeno eksplozijom

Prvi put gledamo ovakovo što

Prvi put u povijesti gledamo snimljenu dramatičnu eksploziju koja je nastala kad je masivna crna rupa progutala zvijezdu, vijesti su to koje su preplavile svjetske medije.

Sve je to zahvaljujući specijaliziranim teleskopima koji gledaju par galaksija koje se sudaraju, pod nazivom Arp 299, i to oko 150 milijuna svjetlosnih godina od našeg planeta.

U središtu jedne od tih sudarajućih galaksija, zvijezda koja je dvostruko veća od Sunca došla je previše blizu crnoj rupi (a ona je više nego 20 milijuna puta veća od našeg Sunca). Zvijezda je zatim uništena i nastala je ogromna eksplozija. NASA je prije objavljivala snimke ilustracija ovakvih događaja, a sada svjedočimo i pravoj snimci.

Već se dugo raspravljalo o uobičajenosti ovakvih događaja u svemiru te o tome kako materijal one uništene zvijezde stvara rotirajući disk oko crne rupe. Tako emitira snažne zrake i vidljivu svjetlost, istovremeno gurajući mlazove materijala prema van od polova diska, tek nešto sporije od brzine svjetlosti.

“Nikad prije nismo mogli izravno gledati stvaranje i širenje eksplozije u ovakvom događaju”, rekao je Miguel Perez-Torres s Astrofizičkog instituta Andaluzije u Granadi u Španjolskoj.

Većina galaksija ima svoje supermasivne crne rupe koje su u stanju privlačiti materiju i stvarati velike diskove na svojim rubovima. Te crne rupe, međutim, većinom ne gutaju nikakvu materiju.

“Crne rupe većinu svog vremena ne gutaju nikakav materijal i u mirnom su stanju”, rekao je Perez-Torres. “Ovaj događaj bi mogao biti samo vrh ledenjaka dosad skrivenih događaja. Zahvaljujući infracrvenim i radioteleskopima mogli bismo otkriti još puno ovakvih događaja i učiti od njih”, pojasnio je.

Znanstvenici su na početku, gledajući ovaj događaj, mislili da vide u stvari eksploziju supernove, no kad se zvijezda nastavila širiti, shvatili su kako je riječ o mlazu kojeg je izbacila crna rupa nakon što je progutala zvijezdu.

3 komentara

3 Comments

 1. J.D.

  16 lipnja, 2018 u 5:04 pm

  Gdje je video?

 2. Marin

  17 lipnja, 2018 u 10:05 am

  A gdje vam je ta snimka? Nadam se da vam je jasno da je ovaj film čista CGI animacija.

 3. dysback

  28 srpnja, 2018 u 5:55 am

  Ovo je valjda neka šala?
  Naravno da ovo nije pravi video.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Spomenuta studija bila je globalna suradnja NASA-inih znanstvenika koji su radili na misiji Kepler i istraživača iz međunarodnih agencija u rasponu od Brazila do...

Zvijezde i Sunce

Pri eksploziji zvijezde, njeni ostaci se miješanju s plinovima i prašinom u svemiru te se stvara prekrasan prizor svemirske vrpce.

Zvijezde i Sunce

Istraživači su nedavno locirali SN 2019ehk, na 55 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, koja je emitirala najviše kalcija u odnosu na sve zabilježene jedinstvene...

Svemir

Međunarodna organizacija za meteore je priopćila da je meteorit bio vidljiv iz svakog dijela japanske regije Kanto.