Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Snovi se bolje pamte uz vitamin B6

Želite li se i vi bolje sjećati svojih snova?

Zna se dogoditi da se probudimo znajući da smo sanjali nešto zanimljivo, ali se ujutro toga sjećamo samo u tragovima. Znanstvenici smatraju da su otkrili kako pomoći da se snovi upamte.

U članku objavljenom u časopisu Perceptual and Motor Skills objavljeno je da su oni koji su uzimali visoke doze vitamina B6 prije odlaska na spavanje bolje zapamtili svoje snove.

U studiji Sveučilišta u Adelaideu je sudjelovalo 100 ljudi. Pola njih je prije spavanja uzimalo 240 mg vitamina B6 pet dana zaredom, a pola ih je uzimalo placebo to isto vrijeme. Nijedna skupina, dakako, nije imala saznanja što je dobila da mora uzimati.

Sudionici koji su konzumirali vitamine su izvijestili poslije da su im snovi “bili jasniji i pamtljiviji te da se sjećanje nije gubilo kako je dan odmicao”.

“Vitamin B6 nije utjecao na bizarnost, živopisnost ili boju snova niti je utjecao na druge aspekte njihovih spavačkih navika”, rekao je vodeći autor studije, psiholog Denholm Aspy.

“Radi se o skromnom uzorku ispitanika, ali rezultati pokazuju kako se grupa koja je uzimala vitamin B6 bolje sjećala svojih snova od onih sudionika koji su dobivali placebo”, dodao je Aspy.

Prosječna osoba provede 6 godina života sanjajući, po Aspyju, što znači kako bismo ih mogli produktivnije iskoristiti ukoliko ih naučimo kontrolirati.

“Lucidno sanjanje, kad znamo da sanjamo za vrijeme trajanja sna, ima mnogobrojne potencijalne koristi. Primjerice, lucidnim sanjanjem bi se mogle liječiti fobije, prevladati noćne more ili rješavati kreativni problemi”, tvrdi Aspy. “Kako bismo mogli učinkovito lucidno sanjati, najprije treba redovito zapamtiti snove. To bi se možda moglo postići većom količinama vitamina B6 u prehrani.”

Tog vitamina ne nedostaje u cjelovitim žitaricama, raznim mahunarkama, bananama, avokadu, krumpirima, špinatu, mlijeku, jajima, siru, crvenom mesu te u ribi.

Snova se teško prisjećamo jer moždani procesi koji nam omogućuju stvaranje dugoročnih sjećanja nisu noću aktivni.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Istraživanje finskih znanstvenika pokazalo je da manjak vitamina D u muškom organizmu može povećati opasnost od razvoja kronične glavobolje i migrene. Opće je poznato...

Zdravlje i Medicina

Činjenica je da danas sve više ljudi pati od nekog oblika nesanice. Očistiti um od svakodnevnih briga i obveza postaje sve teže, pogotovo u...

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances. Napredni Seattle i nastava koja počinje...

Neuroznanost

Čime se vi uspavljujete?