Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay/Izvor: The Telegraph

Ekologija i okoliš

Soda bikarbona izvrsna u uklanjanju pesticida s voća i povrća

Soda bikarbona ima veoma raznoliku primjenu. Upotrebljava se u kuhinji, za njegovanje kože pa čak i za liječenje određenih zdravstvenih problema. Nije skupa, a njena učinkovitost je dokazana u mnogim studijama. U ovom slučaju, soda se pokazala jako učinkovitom prilikom uklanjanja štetnih pesticida s voća i povrća.

U istraživanju kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Massachusetts dokazano je kako soda uklanja do 96% pesticida s hrane u periodu od 15 minuta. Kada se pomiješa s vodom, dobije se pasta. Ako se pasta nanese na koru jabuke, ona će eliminirati ostatke skoro svih pesticida koji se obično upotrebljavaju za zaštitu voća i povrća. Ova metoda je učinkovitija od dosadašnje primjene vrste izbjeljivača s kojim se voće tretiralo 2 minute.

Glavna autorica studije dr. Lili He je rekla: “Ostaci pesticida mogu ostati na proizvodima pa nakon konzumacije oni dospijevaju u naš organizam. Budući da je to jako opasno, potrebno je pronaći načine za njihovo smanjenje.”

U ovom istraživanju znanstvenici su upotrijebili uobičajene pesticide tiabendazole koji prodire u koru jabuke i fosmet. Tretirali su s njima voće i ostavili ih jedan dan. Nakon toga neke jabuke su prali vodom iz slavine, a neke s otopinom izbjeljivača ili smjesom sode bikarbone i vode. Uz pomoć najnovije tehnologije mjerili su prisutnost pesticida na površini i unutar voća. Dobiveni rezultati su pokazali kako je soda bikarbona bila najučinkovitija. Nakon 12 minuta primjene, nestalo je 80% thiabendazolea i 96% phosmeta. Thiabendazole se teže uklanja jer prodire u unutrašnjost jabuke.

Soda uklanja pesticide zbog svoje visoke alkalnosti koja razbija kemijske spojeve na manje i bezopasnije molekule. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh