Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Wellness i prehrana

Sojino ulje je gore od šećera i zasićenih masti

Apsolutni pobjednik u izboru nezdrave hrane

Sojino ulje je jedno od najčešće korištenih biljnih ulja koje ne morate imati na kuhinjskoj polici, jer je ono često sastojak gotove i prerađene hrane u konzervama te sličnim pakiranjima.

Dugo se smatralo zdravim izborom, no rezultati istraživanja objavljenog u časopisu PLOS One ukazuju kako bi to ulje moglo ostaviti posljedice na zdravlje pojedinca te da je nezdravije od šećera i zasićenih masti koje su pri sobnoj temperauturi u (polu)krutom obliku (dok su ulja, ponovimo, kao nezasićene masti zbog svoje strukture na sobnoj temperaturi u tekućem agregatnom stanju).

Znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji su proveli testiranje na laboratorijskim miševima dajući su im hranu s 40 % masti, što je količinski slično onoj koju konzumira većina Amerikanaca.

Jedna je grupa dobivala zasićene masti uglavnom iz kokosova ulja, a druga je grupa hranjena namirnicama baziranima na nezasićenim mastima iz sojinog ulja, kojemu je dodano kokosovo ulje. Druga grupa je sadržavala istu količinu nezasićenih masti koju konzumira prosječan Amerikanac.



Znanstvenici su u sklopu dodatnih dvaju dijetalnih planova miševima dali i dvije verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera koji je sadržan u voću i u medu.

Hrana svih tih četiriju dijeta je sadržavala jednak broj kalorija pa su znanstvenici mogli procijeniti stvaran učinak raznih vrsta ulja te fruktoze na organizam miševa. Očekivali su kako će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini te da će razviti najsnažniju otpornost na inzulin, no to se nije dogodilo.

Najviše su dobili na kilaži miševi iz skupine koja je jela hranu sa sojinim uljem, 9 % više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 % više od onih koji su jeli kokosovo ulje.

Miševi koji su konzumirali sojino ulje imali su masniju jetru i veću rezistenciju na inzulin. Voditelj studije Poonamjot Deol je priznao iznenađenje rezultatima, “osobito s obzirom na svakodnevna upozorenja o ulozi šećera u epidemiji pretilosti”.

Australska nutricionistkinja Lyndi Cohen je izjavila kako polovicu biljnih ulja koje se proizvode u svijetu čini sojino ulje koje se onda zbog niske cijene rabi kod puno prerađene i pakirane hrane.

Kada se na proizvodu nalazi oznaka “biljna ulja”, to većinom bude sojino ulje ili neka njegova komponenta. Cohen je dodala da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao geni kod miševa, što znači da se navedena studija može primijeniti i na nas.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh