Connect with us

Hi, what are you looking for?

Šok u Francuskoj nakon što je ribarski brod ispustio više od 100.000 mrtvih riba u more

Foto: Sea Shepherd

Nizozemski ribarski brod FV Margiris, drugi najveći na svijetu, izbacio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske, formirajući plutajući tepih ribljih leševa koji su uočili aktivisti za zaštitu okoliša.

Francuska ministrica pomorstva, Annick Girardin, rekla je da je takav čin “šokantan” i zatražila je od nacionalnog tijela za nadzor ribarstva pokretanje istrage. Virginijus Sinkevicius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, također je zatražio “iscrpnu istragu i dokaze o slučaju”.

Izbacivanje ribe, koje se dogodilo u četvrtak, uzrokovano je pucanjem mreže, priopćili su iz ribarske industrijske udruge Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), koja predstavlja vlasnika plovila. U priopćenju stoji i da je ovakav događaj “vrlo rijetka pojava”.

Međutim, francuski ogranak grupe Sea Shepherd prvi je objavio slike mrtvih riba, na kojima je vidljiva površina oceana prekrivena gustim slojem plavog mola, podvrste bakalara, koja se koristi za masovnu proizvodnju ribljih štapića, ribljeg ulja i brašna, prenosi The Guardian.

Također, iz grupe navode da ne vjeruju da se radi o slučajnom incidentu, već da je to bio pokušaj broda da ispusti određenu vrstu ribe koju nije želio prerađivati, što je praksa poznata kao ispuštanje usputnog ulova, a zabranjena je EU pravilima o ribolovu.

Koćarice kao što je Margiris koriste mreže za vuču duge više od jednog kilometra i prerađuju ribu na brodu, što je praksa koju ekolozi oštro kritiziraju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Mikroplastika je brzorastući onečišćivač koji, zbog svoje sveprisutnosti u okolišu i štetnosti po čovjeka i životinje, izaziva veliku zabrinutost javnosti. Međutim, dobra vijest dolazi...

Tehnologija

Prema podacima Međunarodnog foruma za otpadnu električnu i elektroničku opremu (WEEE), ove godine bacit će se 5,3 milijarde mobitela. Procjena, temeljena na podacima o...

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Tehnologija

Znanstvenici sada žele napraviti veće dronove koji bi mogli nositi veći teret.

Advertisement