Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Šok u Francuskoj nakon što je ribarski brod ispustio više od 100.000 mrtvih riba u more

Foto: Sea Shepherd

Nizozemski ribarski brod FV Margiris, drugi najveći na svijetu, izbacio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske, formirajući plutajući tepih ribljih leševa koji su uočili aktivisti za zaštitu okoliša.

Francuska ministrica pomorstva, Annick Girardin, rekla je da je takav čin “šokantan” i zatražila je od nacionalnog tijela za nadzor ribarstva pokretanje istrage. Virginijus Sinkevicius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, također je zatražio “iscrpnu istragu i dokaze o slučaju”.

Izbacivanje ribe, koje se dogodilo u četvrtak, uzrokovano je pucanjem mreže, priopćili su iz ribarske industrijske udruge Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), koja predstavlja vlasnika plovila. U priopćenju stoji i da je ovakav događaj “vrlo rijetka pojava”.

Međutim, francuski ogranak grupe Sea Shepherd prvi je objavio slike mrtvih riba, na kojima je vidljiva površina oceana prekrivena gustim slojem plavog mola, podvrste bakalara, koja se koristi za masovnu proizvodnju ribljih štapića, ribljeg ulja i brašna, prenosi The Guardian.

Također, iz grupe navode da ne vjeruju da se radi o slučajnom incidentu, već da je to bio pokušaj broda da ispusti određenu vrstu ribe koju nije želio prerađivati, što je praksa poznata kao ispuštanje usputnog ulova, a zabranjena je EU pravilima o ribolovu.

Koćarice kao što je Margiris koriste mreže za vuču duge više od jednog kilometra i prerađuju ribu na brodu, što je praksa koju ekolozi oštro kritiziraju.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

U ožujku 2019. godine, prizor iz jugozapadnog dijela Australije šokirao je svjetsku javnost. Dvanaest kitova ubojica odlučno je napalo jednog od najvećih stanovnika našeg...

Kemija

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružili su snage s kolegama sa Sveučilišta u Cagliariju kako bi istražili načela kemijskih reakcija potaknutih mehaničkom silom. Rezultati...

Biljke i životinje

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje. Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima...

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...