Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Sonični odvijač doktora Whoa postaje stvarnost

Ako ste pratili poznati TV serijal Doctor Who, vjerojatno se sjećate “soničnog odvijača”, koji je glavni lik koristio za manipuliranje objektima, uz njegovu pomoć provaljivao brave, ili ga čak koristio kao oružje.

Znanstvenici Sveučilišta Dundee, malo su se primakli moćima odvijača iz TV uzora, proizvevšiultrazvučni stroj koji može podizati i vrtjeti objekte isključivo zvukom.

Fizičari Dundeea kažu kako njihova ultrazvučna zraka sadrži moment sile koja može gurati objekte na svojem putu ili ih rotirati ukoliko su ovalnog oblika.


Za izradu ovog stroja znanstvenici su se poslužili opremom koja je dizajnirana za ultrazvučnu kirurgiju s MRI navođenjem, proizvevši alat koji je u sadašnjoj fazi sposoban podići i zavrtjeti gumeni disk promjera 10 cm ultrazvučnom zrakom.

Originalni sonični odvijač Dr. Whoa polako dobiva konkurenciju.

Mike MacDonald s Instituta za medicinske znanosti i tehnologiju Sveučilišta Dundee, kaže kako ovaj eksperiment ne dokazuje samo fundamentalne teorije fizike, već demonstrira i novu razinu upravljanja ultrazvučnim zrakama, koje se mogu koristiti za neinvazivnu ultrazvučnu kirurgiju, ciljanu dostavu lijekova, te ultrazvučnu manipulaciju ćelijama.

“Ultrazvučni valovi omogućuju kirurzima tretiranje raznih stanja bez potrebe za rezanjem i otvaranjem tijela pacijenata. Poput uređaja Dr. Whoa, naš sonični odvijač je u stanju izvoditi daleko više toga od bacanja predmeta naokolo”, kaže Dr MacDonald.

Zanimljivo je kako su znanstvenici Sveučilišta u Bristolu počeli eksperimentirati s ovom vrstom ultrazvučne tehnologije još prije dvije godine, nastojeći postići efekt rotirajućeg ultrazvučnog polja koje bi se ponašalo kao glava odvijača, no kolege iz Dundeea su u međuvremenu otišli na jedan korak dalje od njih, pa je pitanje tko će prije doći do djelotvorne inačice čarobnog štapića Dr. Whoa.

Vidi

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

9 komentara

9 Comments

 1. Tom O´Connor II

  travanj 23, 2012 kod 3:30 pm

  Zašto ne napravit nešto veće pa koristit u građevini recimo?

 2. Dino Zaro

  travanj 23, 2012 kod 3:35 pm

  Glupi doktor who,putovao je u 51.stoljece po njega, a vec ga ima u 21. 😀

 3. Erik Đuranec

  travanj 23, 2012 kod 3:42 pm

  Sjecam?jos ga gledam:D

 4. Miroslav Radovic

  travanj 23, 2012 kod 3:48 pm

  Heureka … pa to su Egipćani radili prije par tisuća god.

 5. Mirko Kuric

  travanj 23, 2012 kod 6:18 pm

  da? prije par godina su francuzi izmislili molekularni preslagivač a dan danas ni mrc.mislim da mlate slamu.

 6. Ana Ferenčak

  travanj 23, 2012 kod 6:29 pm

  Mislila sam da su kamene gromade teleportirali kao u Zvjezdanim stazama,jer pomicanje pomoču užadi i drvenih trupaca mi je nezamislivo,ova mi se solucija dopada pomicanje pomoču zvuka!!!

 7. Ružica Pavković

  travanj 23, 2012 kod 8:09 pm

  Ništa čudno. Mnogi izumi nastaju najprije u fantaziji, maštovitim pričama, a filmovi su sada postali najkvalitetniji teren za ispitivanje dosega mašte i stvarnosti.Teleportirtanje, nevidljvi vojnici, terminatori, levitacijske letjelice, i svakakva čuda nekdašnje SF, a sada stvarnosti.

 8. omer

  travanj 23, 2012 kod 11:22 pm

  navodno je sve zapisano u starim knjigama samo to sve treba desifrovati jer su pisane sa jezikom i pismom koji danas uopce ne postoje pa treba jako puno vremena da se desifruju citam da ima knjiga koju englezi pokusavaju desifrovati oko 500 god nisu desifrovali ni rijec

 9. Sanjin

  lipanj 20, 2014 kod 8:56 am

  Memi je u filmu doctor who najbolji 11 doktor no ja bi htel da znanstvenici naprave tardis. Napisao Sanjin Patačko ili Sanjin who šalim se no stvarno tardis je najbolji.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh