Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX lansirao u svemir pošiljku koja sadrži hranu, robotsku ruku i mrave

Foto: Pixabay

Tvrtka SpaceX u nedjelju je lansirala prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pošiljku u kojoj su, između ostalog, mravi, avokado, sladoled i robotska ruka.

Isporuka koja bi trebala stići u ponedjeljak je 23. koju tvrtka SpaceX vlasnika Elona Muska obavlja za NASA-u u nešto manje od deset godina.

Falcon raketa lansirana je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi kako bi podigla Dragon kapsulu koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata. U kapsuli se nalazi i svježa hrana za astronaute svemirske stanice, uključujući limun, avokado pa čak i sladoled.

Također, Girl Scouts su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok su znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin-Madison poslali sjeme male cvjetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima. Uz to, uzroci betona, solarnih ćelija i drugih materijala također će biti podvrgnuti bestežinskom stanju.

Dragon kapsula nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske start-up tvrtke koja će pokušati spojiti predmete u orbiti i obavljati druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti. Prva ispitivanja bit će obavljena unutar svemirske stanice prenosi AP.

Bio je to drugi pokušaj slanja letjelice SpaceX s ovim teretom, nakon što je prethodni pokušaj spriječilo olujno vrijeme.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...