Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX lansirao u svemir pošiljku koja sadrži hranu, robotsku ruku i mrave

Foto: Pixabay

Tvrtka SpaceX u nedjelju je lansirala prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pošiljku u kojoj su, između ostalog, mravi, avokado, sladoled i robotska ruka.

Isporuka koja bi trebala stići u ponedjeljak je 23. koju tvrtka SpaceX vlasnika Elona Muska obavlja za NASA-u u nešto manje od deset godina.

Falcon raketa lansirana je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi kako bi podigla Dragon kapsulu koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata. U kapsuli se nalazi i svježa hrana za astronaute svemirske stanice, uključujući limun, avokado pa čak i sladoled.

Također, Girl Scouts su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok su znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin-Madison poslali sjeme male cvjetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima. Uz to, uzroci betona, solarnih ćelija i drugih materijala također će biti podvrgnuti bestežinskom stanju.

Dragon kapsula nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske start-up tvrtke koja će pokušati spojiti predmete u orbiti i obavljati druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti. Prva ispitivanja bit će obavljena unutar svemirske stanice prenosi AP.

Bio je to drugi pokušaj slanja letjelice SpaceX s ovim teretom, nakon što je prethodni pokušaj spriječilo olujno vrijeme.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Astrofizika

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...