Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Spas u posljednji čas: Kako su 3D printeri pomogli stotinama zaraženih koronavirusom

Bolnica u Bresciji, koja na odjelu intenzivne njege trenutno ima 250 pacijenata zaraženih koronavirusom, suočila se s nedostatkom ventila za respiratore.

Zbog toga joj je u pomoć priskočila talijanska tvrtka Isinnova, koja se bavi 3D printanjem. Isinnova je dizajnirala i isprintala 100 ventila, koji služe kao veza između pacijenata i stroja za održavanje disanja.

Ventili su za jednokratnu upotrebu i svaki se može koristiti najduže osam sati. Izrada jednog ventila košta 1 euro, a za izradu dizajna prototipa bilo je potrebno oko tri sata.

Talijanska novinarka Nunzia Vallini otkrila je da glavni dobavljač nije u stanju dostaviti neophodne ventile, zbog čega je povezala bolnicu s izvršnim direktorom Isinnove Cristianom Fracassijem.

Fracassi i inženjer Alessandro Romaioli su se, samo tri sata kasnije, iz tvrtke vratili s prototipom ventila.

Ventil je testiran na pacijentu i rekli su nam da funkcionira. Vratili smo se u ured i nastavili printati nove, navodi Romaioli za BBC.

https://www.facebook.com/isinnova/photos/a.1537286753226941/2576417999313806/?type=3&theater

Tandem je započeo suradnju s još jednom lokalnom tvrtkom za 3D printanje, kako bi uspjeli podmiriti potrebe bolnice. Isinnova ima šest printera, a za izradu jednog ventila potrebno je sat vremena. Tvrtke sada besplatno rade ventile za bolnicu, ali će njihov dizajn ostati poslovna tajna.

Ventil ima veoma tanke rupe i cjevčice manje od 8 milimetara. Nije ih lako napraviti. Pored toga, tijekom printanja treba paziti da proizvod ostane sterilan i napraviti ga na klinički način – naveo je Fracassi.

Uskoro je još jedna bolnica zatražila pomoć tvrtke, pošto je ostala bez ventila.

Nismo spavali dva dana. Dajemo sve od sebe kako bi spasili živote! – ističe Fracassi.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...