Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Spas u posljednji čas: Kako su 3D printeri pomogli stotinama zaraženih koronavirusom

Bolnica u Bresciji, koja na odjelu intenzivne njege trenutno ima 250 pacijenata zaraženih koronavirusom, suočila se s nedostatkom ventila za respiratore.

Zbog toga joj je u pomoć priskočila talijanska tvrtka Isinnova, koja se bavi 3D printanjem. Isinnova je dizajnirala i isprintala 100 ventila, koji služe kao veza između pacijenata i stroja za održavanje disanja.

Ventili su za jednokratnu upotrebu i svaki se može koristiti najduže osam sati. Izrada jednog ventila košta 1 euro, a za izradu dizajna prototipa bilo je potrebno oko tri sata.

Talijanska novinarka Nunzia Vallini otkrila je da glavni dobavljač nije u stanju dostaviti neophodne ventile, zbog čega je povezala bolnicu s izvršnim direktorom Isinnove Cristianom Fracassijem.

Fracassi i inženjer Alessandro Romaioli su se, samo tri sata kasnije, iz tvrtke vratili s prototipom ventila.

Ventil je testiran na pacijentu i rekli su nam da funkcionira. Vratili smo se u ured i nastavili printati nove, navodi Romaioli za BBC.

https://www.facebook.com/isinnova/photos/a.1537286753226941/2576417999313806/?type=3&theater

Tandem je započeo suradnju s još jednom lokalnom tvrtkom za 3D printanje, kako bi uspjeli podmiriti potrebe bolnice. Isinnova ima šest printera, a za izradu jednog ventila potrebno je sat vremena. Tvrtke sada besplatno rade ventile za bolnicu, ali će njihov dizajn ostati poslovna tajna.

Ventil ima veoma tanke rupe i cjevčice manje od 8 milimetara. Nije ih lako napraviti. Pored toga, tijekom printanja treba paziti da proizvod ostane sterilan i napraviti ga na klinički način – naveo je Fracassi.

Uskoro je još jedna bolnica zatražila pomoć tvrtke, pošto je ostala bez ventila.

Nismo spavali dva dana. Dajemo sve od sebe kako bi spasili živote! – ističe Fracassi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Bakterije i virusi

Francesco Sannino, profesor sa Sveučilišta u Napulju predviđa da će pandemija koronavirusa prestati tek između travnja i svibnja sljedeće godine. Sannino je rukovoditelj grupe...

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.