Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Spas u posljednji čas: Kako su 3D printeri pomogli stotinama zaraženih koronavirusom

Bolnica u Bresciji, koja na odjelu intenzivne njege trenutno ima 250 pacijenata zaraženih koronavirusom, suočila se s nedostatkom ventila za respiratore.

Zbog toga joj je u pomoć priskočila talijanska tvrtka Isinnova, koja se bavi 3D printanjem. Isinnova je dizajnirala i isprintala 100 ventila, koji služe kao veza između pacijenata i stroja za održavanje disanja.

Ventili su za jednokratnu upotrebu i svaki se može koristiti najduže osam sati. Izrada jednog ventila košta 1 euro, a za izradu dizajna prototipa bilo je potrebno oko tri sata.

Talijanska novinarka Nunzia Vallini otkrila je da glavni dobavljač nije u stanju dostaviti neophodne ventile, zbog čega je povezala bolnicu s izvršnim direktorom Isinnove Cristianom Fracassijem.

Fracassi i inženjer Alessandro Romaioli su se, samo tri sata kasnije, iz tvrtke vratili s prototipom ventila.

Ventil je testiran na pacijentu i rekli su nam da funkcionira. Vratili smo se u ured i nastavili printati nove, navodi Romaioli za BBC.

https://www.facebook.com/isinnova/photos/a.1537286753226941/2576417999313806/?type=3&theater

Tandem je započeo suradnju s još jednom lokalnom tvrtkom za 3D printanje, kako bi uspjeli podmiriti potrebe bolnice. Isinnova ima šest printera, a za izradu jednog ventila potrebno je sat vremena. Tvrtke sada besplatno rade ventile za bolnicu, ali će njihov dizajn ostati poslovna tajna.

Ventil ima veoma tanke rupe i cjevčice manje od 8 milimetara. Nije ih lako napraviti. Pored toga, tijekom printanja treba paziti da proizvod ostane sterilan i napraviti ga na klinički način – naveo je Fracassi.

Uskoro je još jedna bolnica zatražila pomoć tvrtke, pošto je ostala bez ventila.

Nismo spavali dva dana. Dajemo sve od sebe kako bi spasili živote! – ističe Fracassi.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

U doba kad su protetike prvi put stvorene, nisu bile nužno dizajnirane da oponašaju stvarne dijelove ljudskog tijela. Uglavnom su bile dizajnirane da budu...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici su identificirali novu potencijalnu terapiju za COVID-19. Radi se o biološkoj tvari koju stvaraju modificirane stanice ljudske kože. Utvrdili su da je navedena...

Tehnologija

Istraživači s MIT-a dizajnirali su kvantni senzor za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je uređaj još uvijek teoretski, istraživači su koristili matematičke simulacije kako bi pokazali...

Oboljenja i poremećaji

Kako istraživanje koje nam dolazi iz Barcelone pokazuje, izgleda da razina IgG protutijela, usmjerenih na šiljak SARS-CoV-2 ostaje stabilna i do 7 mjeseci nakon...