Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Spektakularna snimka kratera punog leda na Marsu

Krater Koroljov nalazi se na sjevernom dijelu Marsa i ispunjen je ledom tijekom cijele godine.

Foto: ESA

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je spektakularnu snimku kratera na Marsu koji bi mogao omogućiti naseljavanje ljudi i predstavljati izvor vode za ljudsku koloniju ako se ona ikad oformi na susjednom planetu. Krater Koroljov, ispunjen ledom, snimljen je iz zraka.

Nevjerojatni video zapravo je mozaik snimki površine ovog kratera napravljenih stereo kamerom visoke rezolucije kako bi se mogao napraviti 3D prikaz.

Letjelica Mars Express lansirana je 2. lipnja 2003. godine, a na Crveni planet je stigla šest mjeseci kasnije i od tad pruža nevjerojatne slike planeta, prenosi Russia Today.

Krater Koroljov nalazi se na sjevernom dijelu Marsa i ispunjen je ledom tijekom cijele godine, a sa svojom dubinom od oko dva kilometra predstavlja prirodnu “zamku” koja štiti led od otapanja.

Krater je dobio ime po Sergeju Pavloviču Koroljovu , glavnom sovjetskom raketnom inženjeru i konstruktoru svemirskih letjelica, koji je poznat i kao “otac ruske svemirske tehnologije”.

Zahvaljujući njegovom radu, Sovjetski Savez je u orbitu poslao prvi satelit 1957. godine i Jurija Gagarina u svemir 1961. godine.

1 komentar

1 komentar

  1. AD nan

    8 srpnja, 2020 u 12:06 pm

    Sve je ovo laz molim vas da objasnite zašto ste jake vjetrove koji se vuku u pozadini prigušili nekakvom muzikom u nadi da niko neće nista posumnjati Livno smatram da ovako nesto nije istina i to se vidi iz vašeg snimka

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Rover je lansiran iz Kennedy Space Centra na Floridi

Planete i mjeseci

Perseverance će put Crvenog planeta krenuti 30. srpnja.

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Svemir

Dvije nove direktive objavljene su 9. srpnja, a u pitanju su procedure koje bi trebale spriječiti biološke kontaminacije.

Oglašavanje