Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Spermiji pretilih muškaraca nose tisuće izmijenjenih gena

Foto: Shutterstock

Ukoliko su vam potrebni dodatni razlozi da pripazite na liniju, ovo će biti sigurno jedan od njih. Pokazano je da težina muškarca utječe na promjene u aktivnosti gena u spermijima, koje se dalje mogu prenijeti na potomstvo.

Romain Barres sa Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj obrazložio je da dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na to da promjene u spermijima uzrokovane okolišnim uvjetima mogu predstavljati mehanizam kojim se pretilost prenosi iz generacije u generaciju. Naglasio je da bi takvo otkriće moglo potaknuti buduće roditelje da promjene neke životne navike prije začeća.

Iako je otprije poznato da je težina djece povezana s težinom njihovih roditelja, većina istraživanja koja su se bavila tom tematikom u središte su stavljali majke i način njihove prehrane tijekom trudnoće. Međutim, novija istraživanja predlažu kako bi od velike važnosti moglo biti i zdravlje očeva.

Barres i njegov tim su usporedbom sperme 13 mršavih i 10 umjereno pretilih muškaraca uočili znatne razlike u njihovom epigenomu, odnosno u aktivnosti pojedinih gena. Kod pretilih muškaraca pronađeno je oko 9000 epigenetski promijenjenih gena. U te gene spada i FTO gen za koji je dokazano da je povezan s pretilošću, te 300 gena koji su povezani s ponašanjem, uključujući način i učestalost hranjenja.

Prije se smatralo da se epigenetske promjene ne mogu prenositi generacijama iz razloga što se uzorci metilacije DNK “brišu” odmah nakon oplodnje. No, pojedina istraživanja provedena ranije pokazala su da pojedini geni mogu izbjeći taj mehanizam, te je dokazano da se spermom mogu prenijeti i mali fragmenti RNK koji diktiraju metilaciju gena.

Istraživanje provedeno od strane Barresa i njegovog tima također je pokazalo da se u spermi pretilih muškaraca nalazi povećana razina takvih kratkih RNK lanaca, uključujući one RNK za koje se zna da im je ciljni gen CART, tj. gen koji kontrolira apetit. Barres i njegov tim još uvijek rade na istraživanju prijenosa epigenetskih promjena na potomstvo kako bi provjerili postavljenu hipotezu da pojedine epigenetske promjene nakon oplodnje zajedno utječu na reprogramiranje razvoja embrija.

Treba naglasiti da takve epigenetske promjene kod pretilih ispitanika nisu trajne. Ispitani su epigenomi 6 pretilih muškaraca nakon što su ugradnjom želučane premosnice izgubili višak kilograma. Već nakon tjedan dana uočena je promjena u metilaciji 1500 gena, a nakon jedne godine kod čak 4000 gena. Od svih promijenjenih gena u ovom slučaju, samo je 2700 njih odgovaralo genima identificiranim kod već pretilih ispitanika, te uzorak metilacije nije odgovarao uzorku kod mršavih ispitanika. Zbog mnogo drugih čimbenika koju su mogli uzrokovati takve rezultate, time nisu potvrdili da je mršavljenje uzrok promjene gena, a daljnja istraživanja tek moraju biti provedena.

Izvor: NewScientist

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...