Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Sportski uspjesi utječu na natalitet

Foto: Shutterstock

Broj novorođene djece u Kataloniji porastao je za 16% devet mjeseci nakon što je nogometni klub Barcelona 2009. godine osvojio tri najvažnija nogometna trofeja, potvrdili su rezultati jedne studije objavljene u božićnom izdanju časopisa British Medical Journal.

Rezultati su potvrdili dotadašnja izvješća o porastu nataliteta, iako su daleko od 45%, koliko su neki mediji u to vrijeme procjenjivali.

Znanstvenici kažu da njihovi rezultati pokazuju kako „ljudske emocije, ako sagledavamo širu sliku, mogu imati dubok utjecaj na demografske promjene kod populacije, te mogu doprinijeti boljem razumijevanju ljudskog ponašanja, unaprijediti zdravstveno planiranje i pomoći pri donošenju odluka oko vladine politike poticanja ili smanjenja nataliteta“.

6. svibnja 2009. Andrés Iniesta zabio je gol u zadnjoj minuti utakmice sa Chelseom, čime je Barcelona ušla u finale UEFA-ine Lige prvaka. Devet mjeseci kasnije lokalna katalonska radio postaja objavila je rezultate neformalne ankete u pet bolnica po kojoj je broj novorođene djece porastao za 45%.

Djecu rođenu tijekom ovog booma nazvali su „Iniesta generacija“.

Slične tvrdnje čule su se i ranije, ali su bile demantirane. Tim istraživača s područja zdravstva i statistike iz Katalonije pitao se je li „Iniesta učinak“ stvaran i ako je zaista tako, može li raspoloženje povezano s nogometnim ili nekim drugim sportskim događanjima uistinu imati duboke demografske posljedice.

Analizirali su mjesečne podatke o novorođenima za vrijeme petogodišnjeg razdoblja (2007.-2011.), uključujući 11 000 novorođenih u dva centra za rodilje u katalonskim okruzima Bages i Solsones, gdje je i rodno mjesto Pepa Guardiole, trenera Barcelone od 2008. do 2012. godine.

Otkriven je značajan porast novorođenih od 16% u veljači 2010., devet mjeseci nakon sjajnih Barceloninih uspjeha, te povećanje od 11% u ožujku, u usporedbi s ostalim godinama. Ova studija potvrđuje medijske napise, ali rezultati su daleko od 45% prijavljenih.

Rezultati također pokazuju velik pad broja novorođenih u drugoj polovini 2010., za kojeg autori pretpostavljaju da je uzrokovan velikom španjolskom gospodarskom krizom.

„Naši rezultati mogu se tumačiti na više načina“, kažu autori studije. „Jedan je da ljudske emocije mogu imati dubok utjecaj na demografske promjene kod populacije, te da državni i regionalni događaji mogu utjecati na to da se odluke odnose pod utjecajem velikih strasti, a ne razuma.

Vrednovanje rezultata studije može doprinijeti boljem razumijevanju ljudskog ponašanja, unapređenju planiranja u zdravstvu, pa čak i pomoći u planiranju vladine politike poticanja ili reduciranja stope nataliteta“, zaključili su na kraju. Međutim, kod tumačenja rezultata studije uvijek treba zadržati dozu opreza.

„U idealnom slučaju, kako bi se premostio jaz između promatranja i prosuđivanja podataka, uvelike bi pomoglo ako bi Iniesta mogao ponoviti svoje uspjehe – iako bi cijena takve studije mogla biti ograničavajući faktor, a da ne spominjemo štetu koju bi pretrpjela jedna od referentnih strana (Chelsea)“, dodali su.

Izvor: MedicalExpress

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...