Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Štakori alkoholičari uspješno izliječeni laserima

Znanstvenici instituta Scripps Research imaju sretne vijesti. Tvrde da im je pošlo za rukom izliječiti štakore ovisne o alkoholu. Evo o čemu se konkretno radi.

Radili su tako da su laserskim zrakama ciljali određene neurone u mozgovima štakora. I uspjeli su.

“Ono što je toliko uzbudljivo jest to da smo uspjeli kontrolirati želju za konzumacijom alkohola kod teško ovisnih ispitanika s jednostavnim pritiskom na prekidač“, pojasnio je neurobiolog Olivier George sa Scrippsa.

Smanjili su im čak i simptome odvikavanja

“Uspjeli smo dramatično smanjiti konzumaciju alkohola i fizičke simptome odvikavanja. To smo učinili tako što smo ugradili optička vlakna duboko u mozak i laserom ciljali specifične neurone”, dodao je.

Premda je spomenuto istraživanje (pod nazivom “Inactivation of a CRF-dependent amygdalofugal pathway reverses addiction-like behaviors in alcohol-dependent rats“) objavljeno u uglednom časopisu Nature Communications, ipak je bolje previše se ne uzbuđivati te odmah planirati ugradnju optičkih vlakana u mozak nekog prijatelja koji voli pogledati u čašicu.

Naime, iako su znanstvenici zaista optimistični glede njihovog istraživanja, mogla bi proći i desetljeća dok procedura ne bude spremna za testiranje na ljudima.

“Tijekom ovog postupka smo koristili najsuvremeniju eksperimentalnu tehnologiju koja postoji na tržištu te uporaba iste nije odobrena na ljudima. Tako da može potrajati 15 do 30 godina prije nego što uspijemo vidjeti alkoholičare s implantatima u mozgu koji im pomažu da ne posegnu za bocom”, zaključio je Olivier George.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima.

Bakterije i virusi

Hepatitis E je upala jetre uzrokovana infekcijom virusom hepatitisa E (HEV).

Kemija

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je...

Fizika

Hologrami su čudesne slike koje izgledaju kao da imaju dubinu poput pravih predmeta. Gledamo li naprimjer, hologram kocke i okrećemo li ga na jednu...