Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Štakori mogu naučiti igrati skrivača, kaže studija

Ne samo da nauče pravila, nego sami razvijaju strategije i taktike

štakori

Štakori mogu naučiti igrati skrivača, a kad pobijede – cijuču od sreće. Tako kaže studija objavljena u časopisu Science.

“Već je poznato da se štakori uključuju u jednostavne oblike igara, no htjeli smo saznati mogu li naučiti igrati nešto složenije igre poput igranja skrivača”, rekao je medijima voditelj istraživanja, neurobiolog Michael Brecht.

Tim znanstvenika s berlinskog sveučilišta Humboldt je u laboratoriju igrao nešto drukčiju verziju dobro poznate igre, podučavajući štakore kako se skrivati i pronalaziti druge.

Kroz razdoblje od nekoliko tjedana, znanstvenici su otkrili kako su štakori brzo naučili kako igrati tu igru. Najzanimljivije je bilo otkriće da su počeli razvijati taktike i strategije u igri.

Umjesto hrane, štakori bi za nagradu dobili škakljanje za uspješno skrivanje i pronalaženje znanstvenika. Međutim, kad bi ih znanstvenici pronašli, štakori bi se ponekad ponovno skrivali, čak i ako to znači da neće dobiti nagradu. To je za znanstvenike bio dokaz da su igrali zbog same igre, a ne zbog nagrade.

Također, iako su bili tihi kad su se skrivali, znanstvenici tvrde da su štakori cijukali od sreće kad bi pronašli znanstvenike, što ukazuje na to da su razumjeli pravila igre.

“Izgledali su kao da se zaista zabavljaju”, ispričao je Brecht. “Postanu jako glasni, stalno se glasaju jer su oduševljeni kad nas pronađu. No kad se sakriju, izuzetno su tihi”.

Brecht je također dodao i kako su životinjama dali raznovrsne opcije za sakrivanje. Primjerice, “glupa” skrovišta poput prozirnih kutija, ali životinje su se umjesto njih ipak opredijelile za “pametnija” skrovišta, poput neprozirnih kutija.

Znanstveni tim je proučavao neuralnu aktivnost u prefrontalnom korteksu štakora dok su se igrali i otkrio da nekoliko stanica u tom području mozga reagira na određene aspekte igre. Brecht vjeruje da će ovo istraživanje ponuditi dublji uvid u veze između igre i kognitivnih sposobnosti.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima.

Bakterije i virusi

Hepatitis E je upala jetre uzrokovana infekcijom virusom hepatitisa E (HEV).

Neuroznanost

Znanstvenici instituta Scripps Research imaju sretne vijesti. Tvrde da im je pošlo za rukom izliječiti štakore ovisne o alkoholu. Evo o čemu se konkretno...

Robotika

Proizvođači igračaka itekako znaju kako držati korak s promjenama afiniteta kupaca i napretkom tehnologije. Lego je višestruko povećao prihode tako što je u svoju...

Oglašavanje