Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Starije drveće brže raste?

Foto: Shutterstock

Rast drveća s godinama se ubrzava, pokazalo je jedno istraživanje objavljeno u časopisu Nature, te sugerira da bi najstarije drveće na svijetu moglo imati važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Ovo otkriće protivi se staroj pretpostavci da drveće s godinama gubi snagu. Analizom više od 600 000 drveća iz 403 različite vrste otkrilo se da drveće više raste što je starije, a to mu omogućava da zarobi više ugljičnog dioksida od svojih mlađih suplemenika.

„Umjesto usporavanja rasta, ili prestanka rasta i unosa ugljičnog dioksida kao što se dosad mislilo, većina najstarijeg drveća na svijetu diljem svijeta zapravo brže raste”, objašnjava Richard Condit s Instituta za tropska istraživanja u Smithsonianu. „Staro drvo u jednoj godini može namaknuti težinu jednaku cjelokupnoj težini mladog drveta.”

„Kada bismo primijenili taj fenomen rasta na ljudsku vrstu”, nastavlja autor istraživanja, ekolog Nathan Stephenson, „rast bi se nastavio i nakon adolescencije, i s ulaskom u srednje godine prosječan čovjek težio bi oko pola tone, a ulaskom u mirovinu i preko tone.” Prema Stephensonu, drveće u adolescenciji, jednako kao i ljudi, naglo izrasta – no, u slučaju drveća rast se jednostavno nastavi i nakon adolescencije.

Na jednom mjestu istraživanja, u staroj šumi na zapadu SAD-a, istraživači su ustanovili da drveće promjera većeg od jednog metra tvori samo 6% sveg drveća u šumi, no zaslužni su za trećinu ukupnog rasta u šumi.

Jedan od sljedećih koraka u ovom istraživanju je ustanoviti hoće li povećan rast pojedinog drveta utjecati na širenje „spremnika ugljičnog dioksida” sa starenjem šume. Odgovor će imati velik utjecaj na brojne programe konfiskacije koji se oslanjaju na sposobnost šuma da apsorbiraju ugljični dioksid.

„Već nam je poznato da stare šume skladište više ugljikovog dioksida nego mlade šume. No, stare šume sadržavaju drveće svih veličina i nije baš jasno koje vrste drveća najbrže rastu i uklanjaju većinu ugljičnog dioksida iz atmosfere”, zaključuje Stephenson. „Ali rezultati su jasni. Što više starog drveća imamo, to ćemo više smanjiti ugljični dioksid u atmosferi.”

Izvor: NatureWorldNews

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...