Connect with us

Znanost

Astrofizika

Stephen Hawking: Crne rupe možda nisu crne kao što smo mislili


Stephen Hawking možda je došao do rješenja problema koji astrofizičare muči već 40 godina – paradoks gubitka informacija.

Hawking

Stephen Hawking objavljuje svoju novu teoriju na Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stockholmu u Švedskoj. (Image credits: KTH, Stockholm)

Desetljećima su znanstvenici raspravljali što se dogodi s informacijama povezanima sa smrću zvijezde od koje nastaje crna rupa. Poznato je da ništa, pa ni svjetlost, ne može pobjeći iz crne rupe zbog snažne gravitacije. Kvantna mehanika, međutim, kaže da informacija ne može biti uništena – opća relativnost kaže da mora biti uništena. To je paradoks gubitka informacija.

70-ih godina prošlog stoljeća Hawking je rekao da crne rupe mogu emitirati „fotone bez informacija” kroz kvantne fluktuacije – male smetnje u prostor-vremenu nazvane Hawkingovom radijacijom, no 2004. godine razvio je novu teoriju prema kojoj „izgubljena” informacija ipak može pobjeći iz crne rupe. Kako bi se to dogodilo, nije baš jasno, no sada kaže da ima odgovor.

„Smatram da informacije nisu uskladištene u unutrašnjosti crne rupe kako bi se moglo očekivati, već na granici, horizontu događaja”, tvrdi Hawking. Specifično, kaže da nastupa „super translacija”, što je zapravo hologram informacije. To znači da informacija može preživjeti i pobjeći od crne rupe na horizontu događaja, granici za koju se smatralo da ništa ne može pobjeći jednom kad upadne unutra.

Ključ ove teorije je Hawkingova radijacija. Hawking kaže da djeluje tako da „pokupi” informaciju i premjesti ju izvan horizonta događaja. No, nemamo samo dobre vijesti – takva informacija zapravo je beskorisna. „Informacija koja je ušla u horizont događaja može se vratiti, ali u kaotičnoj i beskorisnoj formi”, kaže Hawking. Ovo rješava paradoks gubitka informacija. No, za sve je praktične svrhe ta informacija izgubljena.

14-210

Horizont događaja je granica nakon koje više ništa ne može pobjeći gravitaciji crne rupe, čak ni svjetlost. (Image credits_ NASA/JPL-Caltech.)

Hawkingovi partneri u razradnji ove ideje su teorijski fizičari Malcolm Perry sa Sveučilišta Cambridge i Andrew Strominger sa Sveučilišta Harward. Zajedno su u gostima kod teorijskih fizičara u Stockholmu i raspravljat će o ovom otkriću još neko vrijeme prije nego što prezentiraju zaključke.

„Pouka ove lekcije je da crne rupe nisu crne kao što se prikazuju”, kaže Hawking. „Nisu vječni zatvori kao što se nekad mislilo. Stvari mogu pobjeći i s vanjske strane, a možda i s unutarnje, u neki drugi svemir.” Ovu tvrdnju objasnio je na primjeru da ako je crna rupa dovoljna velika i u rotaciji, moguće je da je prijelazu paralelan svemir. „No, ne biste se vratili natrag u naš svemir”, dodaje. „I iako sam sklon svemirskim letovima, ovo neću probati.”

Možete pogledati video u kojem Hawking objavljuje svoja otkrića:


Tražili ste na googlu:

sta je stiven hoking rekao za crne rupe

Znatiželja pokreće svijet. :)

65 komentara

65 Comments

 1. Iva Dabo

  rujan 2, 2015 kod 9:10 pm

  Ervin Crni Ivošić

 2. Filip Indigo Child Soski

  rujan 2, 2015 kod 9:19 pm

  Možda su bijele. Jer crno je crno sam zato sto smo mi to nazvali crnim,a možda je crno bijelo i bijelo crno.

 3. Zok Skok

  rujan 2, 2015 kod 9:22 pm

  ,a možda su u šumi?

 4. Saša Vukić

  rujan 2, 2015 kod 9:35 pm

  One ni nemaju boju. Koje je boje vir u rijeci? – Pa iste one boje kao i voda gdje je nastao. Zato se crne rupe niti ne vide, već samo vidimo njen gravitacijski utjecaj, gdje čak usisa i lomi svjetlost

 5. Sejad Grabus

  rujan 2, 2015 kod 9:48 pm

  U njega je mati znala da se drogira.

  • Matija Mihić

   rujan 2, 2015 kod 9:58 pm

   I u tebe, cini se

  • Sejad Grabus

   rujan 2, 2015 kod 10:02 pm

   Drug, kvantna mehanika, kvantna fizika, prelazak iz jednog stanja u drugo, i ti ste očito na različitim nivoima. Ovo što pišu, pišu iz sjene nekih Iluminatskih, Masonskih ili inih društava.
   Dakle, informacija, u ovom kontekstu je kao i energija. Transformiše se, prelazi iz jednog stanja u drugo, ne nestaje. Toliko.

  • Nirfet Sargon Skrgic

   rujan 2, 2015 kod 10:34 pm

   U kvantnoj fizici ne vrijede fizicki zakoni koje mi osjetimo u svojoj dimenziji tako da je Sejad totalno u pravu ako izjavi da ovaj covjek iznosi samo svoje vlastite spekulacije a nikako neka naucna otkrica… ista naucna vrijednost od ove njegove izjave kao da i nije nista izjavio, a mogao je bilo ko bubnuti slicnu glupost ali ako nije “uvazeni naucnik” bio bi ismijan..

  • Nikola Vujic

   rujan 2, 2015 kod 11:07 pm

   Ne znam zasto ovo sad objavljuju kad je na ovu temu Hawking govorio podavno. Oblast kojom se on bavi je jako specificna ali nikako nije za potcjenjivanje. On nikad nece dobiti Nobelovu nagradu zbog nemogucnosti experimentalnog dokazivanja ali je nesumnjivo najjaci fizicar danasnjice. Na teorije zavjere i price da je neciji paravan se ne osvrcem.

  • Tammy Belec Skydancer

   rujan 3, 2015 kod 12:52 am

   Ja samo ne znam zašto vrijeđaš majku ovog čovjeka. Ja sumnjam da on vrijeđa tvoju

  • Nikola Todorovic

   rujan 3, 2015 kod 11:19 am

   ljudi komentrisu a nemaju blage veze sa fizikom ,hemijom ,,i tako.U skoli jedva dobijali prolaznu i sad o kvantnoj fizici,,,hehe

 6. Izet XH

  rujan 2, 2015 kod 10:12 pm

 7. Sani-el Marusic

  rujan 2, 2015 kod 10:15 pm

  kakve crne rupe, ne postoje crne rupe samo nam prave rupe u dzepovima

 8. Nirfet Sargon Skrgic

  rujan 2, 2015 kod 10:30 pm

  Ja mislim da su karirane!

 9. Martin Đapić

  rujan 2, 2015 kod 10:37 pm

 10. Damir Livancic

  rujan 2, 2015 kod 11:31 pm

  Mozda, je majka svih zaheba..!!!

 11. Mirad Hadžiahmetović

  rujan 2, 2015 kod 11:46 pm

  Sve što je izmislio Stiven Hoking do sada je glupost! Veliki prasak je nemoguć jer krši niz zakona fizike. Svemir se nije mogao proširiti iz promjera manjeg od crne rupe i nije se mogao širiti brže od brzine svjetlosti, a sada se širi brzinom svjetlosti. To znači da se širenje ubrzava i da je svemir nastao razmjerno velik. Posljedično sve priče o prvih nekoliko sekundi svemira, velikoj gustini i kako je pozadinsko zračenje dokaz tog događaja su glupost. Osobno smatram da invalidima treba zabraniti da se bave naukom jer nemaju realnu sliku života.

  • Tammy Belec Skydancer

   rujan 3, 2015 kod 12:56 am

   Nije Hoking nego Hawking i nije Stiven. Tak da je i tvoj pravopis glupost

  • Mirad Hadžiahmetović

   rujan 3, 2015 kod 1:12 am

   Molim osobe s lažnim profilima da ne komentarišu moje postove 😛

  • Dino Alberini

   rujan 3, 2015 kod 7:09 am

   Za razliku od tvojih baljezgarija, njegove su potvrđene u laboratoriju i matematički potkovane. Da si, umjesto na Hadž, išao na Faks, shvatio bi kakvu si pizdariju napisao.

  • Mirad Hadžiahmetović

   rujan 3, 2015 kod 8:46 am

   Vidim da ne razumijete fiziku (u labaratoriji je potvrđeno da je najveća brzina u prirodi brzina svjetlosti, a teoretski iz crne rupe ne može izaći ni energija tako da je teorija o velikom prasku glupost. Ima toga još, pročitajte o nedostacima te teorije/bajke), ne razumijete biologiju (u prirodi jedinke poput Hokinga pojede lav, tako se lav najede a debili više ne šire svoje gene. Na taj način se održava zdravlje vrste) i ne razumijete jezik (na BHS govornom području samo je u tzv “hrvatskom” jeziku pravilo da se tuđice pišu kao što se pišu u izvornom jeziku). Žao mi je 🙁 https://sr.wikipedia.org/wiki/Стивен_Хокинг

  • Armin Avdic

   rujan 3, 2015 kod 9:07 am

   Kad balija koji ne zna pomnoziti dva decimalna broja uzme da kritikuje i ispravlja jednog od najvecih umova u istoriji covjecanstva… Tragikomicno -_-

  • Dino Alberini

   rujan 3, 2015 kod 9:20 am

   Mirade, nadam se da ti nećeš širiti svoje gene, ali tužna je istina da se budale nejviše pare.

  • Mirad Hadžiahmetović

   rujan 3, 2015 kod 9:21 am

   Neki Dino i Armin pokušavaju diskusiju voditi na osnovu diskreditacije ličnosti ili uvredama. To obično rade osobe niske razine inteligencije kada nemaju argumente 😛

  • Emil Runtas

   rujan 3, 2015 kod 9:35 am

   Kad si ti tolko pametan, evo zivimo u slobodnom svijetu, informaticko doba pa napisi ti X znanstvenih radova pa pokazi nam kolko si ti u pravu, a STEPHEN HAWKING nije.
   E i ono za lava, na svu srecu mi se malo razlikujemo od ostalih pripadnika hranidbenog lanca, pa na svu srecu malo manje inteligentne jedinke poput tebe se ne isticu kao jedinke poput STEPHENA HAWKING pa se ideje i razmisljanja poput tvojih ne primjenjuju u drustvu i u konacnici samo izumru skupa s tobom

  • Armin Avdic

   rujan 3, 2015 kod 9:48 am

   Pa moja argumentacija lezi u tome da ti nisi kompetentan da govoris o temi buduci da nisi ni naucnik ni fizicar koji je priznat u svijetu. Objavljeni tekst mozes da prihvatis ili da sutis i produzis dalje. Kada napravis od sebe svjetski poznatog i priznatog fizicara, onda mozes da kritikujes gorepomenutog i njegov rad. Covjeka prozivas sto je invalid (zaboravljajuci njegov rad prije nego sto je ostao nepokretan) i onda nesto govoris o mojoj inteligenciji? Dovoljno si time rekao o sebi da zakljucimo o kakvom inbredu se radi. Takve idiote sa mozgom velicine amebe poput tebe, koji su na svijet izasli iz sopstvene sestre, i ciji je IQ manji od sobne temperature treba sterilisati da se ne biste razmnozili.

  • Mirad Hadžiahmetović

   rujan 3, 2015 kod 10:13 am

   Emile predlažem ti da promijeniš spol i da se oplodiš Stivenovom spermom. Možda ćeš tada razumjeti o čemu sam pričao 😛

  • Goran Pastuh Mandić

   rujan 3, 2015 kod 10:34 am

   Mirade, nije čovjek rođen kao invalid i živio je normalnim životom, a uobičajeno je popularno omalovažavat invalide na facebooku. Nadam se da će tvoj komentar vidjeti što veći broj ljudi.

  • Dino Alberini

   rujan 3, 2015 kod 10:42 am

   Mirade, predlažem da si platiš vazektomiju i usrećiš svijet uskraćivanjem svojih gena.

  • Mirad Hadžiahmetović

   rujan 3, 2015 kod 10:59 am

   Čisto znanstveno, etika je u velikoj mjeri suprotstavljena spoznaji. Religijski princip “jedan čovjek jedna žena” vodi tome da svi kreteni imaju pravo na potomstvo što destruktivno djeluje na vrstu jer se time poništavaju učinci postanka vrsta putem prirodnog odabira. Dalje, većina građana ex Jugoslavije podržava učinke i razloge rata u kome su uglavnom ubijani zdravi i potentni tinejdžeri. To je dokaz da je moral društva vrlo upitan i podložan ideološko-političkim manipulacijama. Za ljudsku vrstu bi bilo dobro da se u svaki grad pusti par lavova koji bi se hranili ljudima, pa ko ne uspije pobjeć lav ga pojede. Na taj način bi se opet aktivirao prirodni odabir, lavovi bi bili siti i debeli u ovim milionskim gradovima, a i uštedili bi se silni novci koji se troše za sahrane 😛

  • Emil Runtas

   rujan 3, 2015 kod 11:03 am

   Zvuci poznato?

  • Zlaja Zvani Zlajo

   rujan 3, 2015 kod 1:20 pm

   Nije Hoking nego Hawking i nije Stiven. Tak da je i tvoj pravopis glupost.

  • Zlaja Zvani Zlajo

   rujan 3, 2015 kod 1:21 pm

   Seres previse ko i Stiven Hoking

  • Lya Norne

   rujan 3, 2015 kod 2:54 pm

   Invalidima treba zabraniti da se bave naukom???!!! O Alaha ti!!

  • Josip Jurić

   rujan 3, 2015 kod 3:19 pm

   *i nije se mogao širiti brže od brzine svjetlosti, a sada se širi brzinom svjetlosti.*

   Nije točno, širi se brzinom inflacije, a inflacija je veće od brzine svijetlosti (jer je c najveća brzina “kroz” svemir, dok se ovdje giba sam Svemir, a ne nešto kroz njega). Hawkingove su riječi razumljive jer tako funkcionira znanstveni metod. Prvotni model može bit opovrgnut (tj. mora bit falsifikabilan – a ne verifikabilan – inače nije znanstven). I tko zna što sve neće bit falsificirano ubuduće, nit se tu treba čudit, to je normalni tok znanosti i njezine metode.

  • Mirad Hadžiahmetović

   rujan 3, 2015 kod 4:13 pm

   Upravo o tome pričam. Prva priča o Svemiru podsjeća na biblijsku priču o postanku. Bog (Svemir) ne mora da se priodržava prirodnih zakonitosti i radi šta hoće. Dug je put pred nama dok spoznamo suštinu. Pa do prije deset godina nismo mogli ni sanjati o slikama koje dobijamo sa Habla, a nakon njih se poimanje Svemira znatno promijenilo 🙂

  • Josip Jurić

   rujan 3, 2015 kod 5:42 pm

   Ne vidim ja da si rekao ovo u vezi “c” i brzine inflacije. Rekao si sasvim suprotno, pogrešno.

  • Mirad Hadžiahmetović

   rujan 3, 2015 kod 8:40 pm

   Prvi problem je što se čisto teoretski Svemir nije mogao proširiti sa promjera manjeg od promjera crne rupe na veći promjer. Drugi problem je što se čisto teoretski nije mogao širiti brzinom većom od “c”. Prije 40 godina se možda to činilo kao lijepa priča. Danas znamo da Svemir ubrzava širenje, pa ako ćemo ići tom starom logikom onda je širenje počelo od nulte brzine. Mada nije vjerovatno da valja i ta logika. Negdje sam pročitao da Svemir ne rotira mada mi nije jasno kako je to utvrđeno. Ako rotira u ravnoteži ga drži centrifugalna sila pa nema potrebe za tzv. tamnom energijom. Nedostatak središta traži četvrtu dimenziju koju iskustveno ne primjećujemo pa i tu imamo problem. U biti cijela teorijska fizika ima temeljni problem kod definiranja koordinatnog sustava (prostora). S jedne strane kao imamo slobodu izbora koordinatnog sustava, a s druge strane u različitim koordinatnim sustavima imamo različite situacije. Na primjer, u koordinatnom sustavu koji se u odnosu na nas kreće brzinom “c” naš Svemir ne postoji jer ima beskonačnu masu. U koordinatnom sustavu u kome uobičajeno opisujemo kretanje automobila u našem gradu (širina, dužina i prema nebu) stojeći sateliti ne rotiraju. Zašto u tom koordinatnom sustavu Astra ne padne ne Zemlju? Meni se čini da bi se morao definirati novi sustav fizičkih veličina u kome bi osnovne veličine umjesto prostora, vremena i mase bile one koje su iste u svim koordinatnim sustavima poput brzine svjetlosti. Problem je u tome što za fiziku kakvu mi poznajemo trebaju tri osnovne veličine a ja ne vidim ništa održivo osim “c”. U zavisnosti od izbora koordinatnog sustava mijenjaju se dužina, vrijeme, energija, količina kretanja i td. Ukoliko bismo uspjeli naći još dvije održive veličine te iz njih izveli sve ostale vjerujem da bi se mnoge nelogičnosti u takvom modelu same posložile. 😀

 12. Ivan Šušnjara

  rujan 3, 2015 kod 4:30 am

  Mozda,možda možda,teorija,teorija,teorija, daj bogati,zna koliko i ja o svemiro,nismo se makli dalje orbite a sve znamo kroz možda i teoriju

 13. Dzevad Dolic

  rujan 3, 2015 kod 4:49 am

  Boli me briga , nemam nista od svemira . Da je ulagao taj napor u medecinu mozda bih nesto uspio korisno uraditi .

  • Emil Runtas

   rujan 3, 2015 kod 5:06 am

   Naravno da je korisno.
   Svemirska i vojna tehnologija smatra se najnaprednijom. Ono sto “ostane” od njihovih eksperimentiranja kasnije se trazi nacin da se provede u medicini i drugim podrucjima

  • Dzevad Dolic

   rujan 3, 2015 kod 5:09 am

   Vojna da , ali svemirska isto na taj nacin sto se rade eksperimenti i tehnologija . On svake godine pobija svoje teorije i kakva je razlika kad “sazna” sta je crna rupa i onako je opet u krivu iduce godine opet pobija i ovu teoriju .

  • Dino Alberini

   rujan 3, 2015 kod 7:05 am

   Ti nisi baš neki bistar dečko, jel’da? Čovjek je teorijski fizičar, iz tog polja imamo CT, MR, Roentgen, sva terapijska zračenja, korekcije vida, elektronske mikroskope, analize genoma, mobitele, internet, automobile (kakve danas poznajemo), avione, brodove, satelitsku navigaciju, ukratko, sve što vidiš oko sebe ako nisi u šumi ili na livadi.

  • Dzevad Dolic

   rujan 3, 2015 kod 8:24 am

   Govorim za svemir, pa eto bolje da je koncepte mašina napravio ilu slucno. boli me briga za tom crnom rupom Hehehe. Uvrede su znak bistrog čovjeka

  • Dzevad Dolic

   rujan 3, 2015 kod 8:34 am

   I u šumi ima fizike 😉

  • Dino Alberini

   rujan 3, 2015 kod 9:18 am

   Navedene mašine ne bi mogli napraviti da nije bilo tih istraživanja koje Hawking radi.

  • Dzevad Dolic

   rujan 4, 2015 kod 5:45 am

   Nisam rekao opcenito za fiziku , nego za crnu rupu .

 14. Krivec Momir

  rujan 3, 2015 kod 5:21 am

  zašto svi mislite da on misli na boju

 15. Josip Oreč

  rujan 3, 2015 kod 5:23 am

  Bolje da si svoje znanje iskoristio u dobrobit čovječanstva nego u neke teorije koje nemozes dokazati i od kojih uopće nemamo nikakve koristi..

  • Dino Alberini

   rujan 3, 2015 kod 7:13 am

   Internet imaš zahvaliti CERN-u, svu modernu medicinsku dijagnostiku, TV, radio, mobitele, računala, satelitsku navigaciju itd možeš zahvaliti fizičarima poput Hawkinga. A što si ti učinio za čovječanstvo?

  • Josip Oreč

   rujan 3, 2015 kod 7:21 am

   sve je to Nikola Tesla davno izmislio i ja ne govorim o medicinskoj dijagnostici nego o svemiru,sta ja cinim ? evo placam porez svakog mjeseca za ove koje ne rade..

  • Josip Oreč

   rujan 3, 2015 kod 7:22 am

   i jos mnogo toga ima za iskoristiti samo neki nedaju da se to napravi

  • Dino Alberini

   rujan 3, 2015 kod 8:21 am

   Tesla, kao i Einstein, nije imao pojma o fizici elementarnih čestica. Da je do Tesle, ne bi imali digitalnu tehnologiju. Čovjek je bio genije, ali nije bio savršen. I ne, nije izmislio radio.

 16. Josip Oreč

  rujan 3, 2015 kod 5:24 am

  jebe mi se i za crnu rupu i za bijelu rupu

 17. Bojana Vukotic

  rujan 3, 2015 kod 6:15 am

  Divna stvar kod nauke je da se sve moze i smije preispitivati…

 18. Zvonimir Novinić

  rujan 3, 2015 kod 7:39 am

  Daj se već jednom odluči
  kaj moremo konačno na pivo !

 19. Antonija Džijan

  rujan 3, 2015 kod 8:45 am

  Ivan Mi mozda su zute 😛

 20. Bojan Farago

  rujan 3, 2015 kod 10:13 am

  majstore pomozi sirotinji malo

 21. Zenga Andrea

  rujan 3, 2015 kod 10:40 am

  Ma nema on pojma.

 22. Mudri Trandescend

  rujan 3, 2015 kod 11:38 am

  rupo

 23. Zlaja Zvani Zlajo

  rujan 3, 2015 kod 1:21 pm

  Naporan je lik vise..svako malo iskace iz pastete

 24. Aleksa Pavletic

  rujan 3, 2015 kod 2:24 pm

  Jadan čovjek i dalje ga drže zatočenim

 25. Branislav Banovic

  rujan 3, 2015 kod 7:13 pm

  Kasnite jedno mjesec dana sa vijestima

 26. Monika Mustač

  rujan 3, 2015 kod 9:10 pm

  To je stara vijest….

 27. Josip Orlović

  rujan 4, 2015 kod 8:32 am

  tih rupa ima svukudan evo samo ja u vrtlu iman 25 ti crni rupa a ko to radi ja neznan hhh

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astrofizika

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh