Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Tko je bio Steve Jobs?

Steve Jobs bio je svjetski poznati osnivač i glavni izvršni direktor ”Apple Inc”, američke multinacionalne tvrtke koja projektira i prodaje elektroniku, softver i osobna računala. Steve Paul Jobs rođen je 24. veljače 1955. u Kaliforniji. Biološki roditelji su ga dali na posvajanje, a posvojili su ga Steve i Paula Jobs. Od rane dobi Steve se zanimao za elektroniku, a njegov najbolji prijatelj bio je stariji klinac Steve Wozniak, koji je, poput njega, bio stručnjak za elektroniku. Jobs je kratko pohađao Reed College prije nego što je napustio školu. Pohađao je nekoliko  kreativnih predavanja (uključujući jedno o kaligrafiji – vještini koja mu je kasnije pomogla u stvaranju fontova za Mac).

Pojavljuje se kao autor za 346 patenata u Američkom registru patenata, ali njegova je stvarna uloga u svim inovacijama izazvana, jer on nije imao vještine kao dizajner ili inženjer. Zapravo, njegov službeni biograf, Walter Isaacson, opisuje ga kao ”twaekera”: netko tko je, umjesto da izmišlja, bio posvećen preradi već izumljenih uređaja i tehnologija kako bi pojednostavio njihovo korištenje.

Pa krenimo redom.

Macintosh: Veliki korak u karijeri Stevea Jobsa bio je izum Macintosha (1984.), prvog potrošačkog računala s grafičkim korisničkim sučeljem. Drugim riječima, imao je operativni sustav s prozorima i ikonama te mišem za pomicanje. Ta ideja ne potječe od Stevea Jobsa. Dobro je poznato kako je bio inspiriran tijekom posjeta istraživačkom centru Xerox, gdje su sve te ideje već bile razvijene. Ali Jobs ih je sve uspio spakirati u revolucionarno računalo, dodajući nekoliko svojih dodira.

Izbor fonta na zaslonu: Jedna od glavnih inovacija izvornog Macintosha bila je to što je na zaslonu pokazivao font odabran za tekst. Do tada, takvo što nije postalo. Upravo na inzistiranje Stevea Jobsa, prvi Mac imao je mogućnost prikazivanja različitih fontova. Kako je objasnio u svom čuvenom govoru na Sveučilištu Stanford, taj je napor bio posljedica kratkotrajnog razdoblja na koledžu kada mu je bilo dosadno i odlučio se za tečaj kaligrafije.

Miš/mouse za računalo : Steve Jobs nije bio izumitelj miša, ali je tijekom karijere na čelu Applea jedna od njegovih opsesija bila usavršiti ovaj uređaj za komunikaciju s računalima, iako su rezultati bili prilično različiti. Najprije je to učinio s jednostavnim mišem s jednim gumbom za izvorni Macintosh, mnogo jednostavnijim od miševa koje je otkrio tijekom posjeta Xerox PARC-u. Zatim, na lansiranju iMac-a, inzistirao je na ideji miša s jednim gumbom, ali s kružnim dizajnom koji ga je učinio mnogo neugodnijim i zbunjujućim za korisnike. Konačno, sa svojim neskromnim “Mighty Mouse” i “Magic Mouse”, ispravio je pogrešku i još više ostvario svoju ideju: Apple miševi više nemaju gumbe.

iMac (1998) + iPod (2001) + iPad (2010): Ova tri uređaja spadaju u istu kategoriju. S njima je kalifornijski “tweaker” predložio ponovno osmišljavanje tri uređaja koji su mu se činili stagnirajućim i / ili beskorisnim: osobno računalo, MP3 player i tablet PC. U sva tri slučaja njegova je strategija bila ista. Vodio je timove talentiranih dizajnera i softverskih inženjera i natjerao ih da izmišljaju sve više prototipova. Eliminirao je veliku većinu sve dok nije našao jednog koji mu se sviđao, i od tog prototipa, on ih je započeo iznova, još jednom rafinirajući, tražeći jednostavnost i ljepotu.

iPhone: Ta ista “metoda” bila je ključna za razvoj iPhonea. Umjesto da ponovo otkriva pametni telefon, iPhone je integrirao funkcije drugih mobilnih uređaja kao što su MP3 playeri, GPS navigatora ili čak fotoaparata, gotovo brišući tržište. Ključ za integriranje svih ovih mogućnosti u jedan terminal je ponovno osmišljavanje operativnog sustava, ponovno spajanje dijelova koji su već postojali: ikone, zaslon osjetljiv na dodir i upravljanje gestama (kao što je korištenje dva prsta za povećanje ili smanjenje slike na iPhone uređaju ili pomicanje zaslona za otključavanje telefona). Nakon objave iPhone-a u siječnju 2007. godine, konkurenti Applea počeli su raditi na istoj liniji proizvoda, a odatle su se pojavila neslaganja oko Jobsova posla s rukovoditeljima Googlea i Samsunga. Veliki “tweaker” nije volio nadahnjivati druge svojim  kreacijama. Tako je započeo patentni rat u kojem je posthumno osvojio veliku bitku: u listopadu 2013. Apple je osvojio patent koji okuplja, na 364 stranice, mnoge detalje originalnog iPhonea. Nakon više godina od smrti Steve-a Jobsa, taj je makro-patent postao poznat kao “Steve Jobs Patent”.

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...