Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biokemija

Stiže ambalaža koja mijenja boju kad se namirnice pokvare

Moguće zbogom rokovima trajanja.

Čak i danas u ovako napredna vremena često se nađemo u situaciji kako odlučujemo je li hrana u stražnjem dijelu našeg hladnjaka još uvijek jestiva tako da je prvo promotrimo i pomirišemo, a zatim pogledamo rok trajanja na ambalaži. Brazilska kompanija Braskem se nada da će se to uskoro promijeniti s naprednim rješenjem koji oni nude.

Navedena kompanija je u suradnji s nekoliko sveučilišta u Americi i Brazilu napravila posebnu ambalažu za hranu koja sadrži PH indikatore, a oni će utjecati na promjene boje pakiranja ako se dotična namirnica pokvari. Zvuči jednostavno, zašto to dosad nismo imali?

Osim što bi navedeni izum mogao primarno pomoći potrošačima da više uopće ne kupuju onu hranu kojoj je istekao rok trajanja, ova “pametna” ambalaža bi itekako mogla također smanjiti količinu bacanja hrane. Statistike pokazuju da kupci godišnje bacaju hranu u vrijednosti od otprilike milijardu funti i to samo zato što su deklaracije na ambalažama proizvoda nejasne, ili još gore – zato što ih nisu ni pročitali.

Kad smo kod toga, ovo nije prvi pokušaj na svijetu da se putem određene ambalaže kupci upozoravaju. Prije tri godine je znanstveni tim sveučilišta Rhode Island napravio ambalažu koja mijenja boju kada nije skladištena na njoj odgovarajućoj temperaturi. Procjenjuje se da bi uštede s ovim današnjim rješenjem bile enormne.

Foto: The Washington Post

Braskem kompanija iz Brazila je počela razvijati navedenu tehnologiju još u 2013. godini i stvorila je prototip u 2015. godini. Ostaje i dalje na tome da kompanija treba napraviti dodatna opsežna ispitivanja kako bi osigurali da njihova tehnologija potpuno točno otkrije kvarenja i ne daje lažne rezultate.

Ako na trenutak zaboravimo na postojanje ove mogućnosti jednostavnog mijenjanja boje, loše stvari koje imamo upravo sada su: da lošom procjenom (ili nemarom) dobijemo otrovanje hranom ili da savršeno dobra hrana propadne nepotrebnim bacanjem. Iz Braskema poručuju kako bi tehnologija s vremenom postajala cjenovno pristupačnija kada bi postala prihvaćena diljem svijeta, kako od strane potrošača, tako i od najrazličitijih proizvođača.

15 komentara

15 Comments

 1. Sabahudin Delic

  18 lipnja, 2017 u 2:48 pm

  Sranje

 2. Eugen Jelec

  18 lipnja, 2017 u 2:49 pm

  ako nekome otrovu istekne rok je li to znači da više nije otrovan???

 3. Šoić Vlado Šoić

  18 lipnja, 2017 u 3:10 pm

  Da li to vrijedi i za političare :O

 4. Ivana Ječmenik

  18 lipnja, 2017 u 3:21 pm

  Neeeeeeeeeeeeree..sve rade samo kako bi covjek izgubio osnove instinkta…fuj.. Ista je stvar s GPSom pa se neki dan vogim taksijem po Osijeku i dijete koje zivi u ulici sv Ane ne zna kako se zove prva ulica do..a ima 21 g….

 5. Ratko Potatić

  18 lipnja, 2017 u 4:13 pm

  .naći će oni način da promijene boju ambalaže 😛

 6. Senad Kolasinac

  18 lipnja, 2017 u 4:16 pm

  Rok trajanja će vjerovatno ipak biti (bar okvirno) naznačen, jer kao potrošač ne želim imati namirnicu za koju ne znam moram li je pojesti odmah ili mogu za dvije godine.
  Kombinacija ovih dviju metoda je dobra stvar: na ambalaži stoji rok trajanja, a kontrolom boje ambalaže provjeravam da li je hrana unutar nje pokvarena prije vremena ili traje duže od naznačenog roka.

 7. Emilija JB

  18 lipnja, 2017 u 7:18 pm

  Issss..to je bila moja ideja!!! Netko me preduhitrio.. 🙁

 8. Sedam Sunaca

  18 lipnja, 2017 u 8:40 pm

  Ivana Cujec

 9. Enisa Mesic

  18 lipnja, 2017 u 9:37 pm

  Samo nek je nove neunistive plastike

 10. Diana Pavešić

  19 lipnja, 2017 u 6:17 am

  Cemu to? Namirnica ionako sama promijeni boju kad se pokvari 🙂

 11. Jurica Krpanec

  19 lipnja, 2017 u 6:46 am

  I to ce biti kao zdravo ,a sve se te promjene desavaju radi kemiskih procesa

 12. Čombe

  5 srpnja, 2017 u 11:28 am

  Ova ambalaža je već ušla u upotrebu. Čitao sam članak na nekom portalu pre 15ak dana.
  Počeli su da pakuju kobasice i druge proizvode od mesa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Britanka se dosjetila načina kako da čuva okoliš i reciklira žvakaće gume

Biokemija

Jedan od velikih, neriješenih problema u objašnjavanju kako je nastao život na Zemlji je paradoks kokoš – jaje. Kako su se mogle osnovne biokemikalije...

Kemija

Vodik bi mogao odigrati ključnu ulogu u nadolazećoj eri obnovljivih izvora energije, ukoliko se razvije relativno jeftina i učinkovita metoda proizvodnje koja ne uključuje...

Oglašavanje