Mnogi ljudi umjesto obične crne kave preferiraju kavu s mlijekom, šlagom ili čokoladom. U Australiji se pojavila nova vrsta kave – kava s brokulom. Proizvođači su napravili prah od ovog povrća koji se može dodati u kavu.
Prema najnovijim istraživanjima 51% Australaca ne jede preporučene dnevne količine povrća i voća. Znanstvenica Maryann Augustin tvrdi kako su dvije žlice praha od brokule jednake jednoj porciji povrća.
Okus brokule nije baš svakome drag, a nekim ljudima se ne sviđa njezin izgled pa je ne žele jesti. Upravo zbog toga mnogo povrća završi na otpadu. Konzumacija brokule u prahu bi mogla spriječiti sve veće propadanje i bacanje hrane.
Jedan kafić u Melbourneu je već uvrstio kavu s brokulom u svoju ponudu. Stručnjaci kažu da se brokula u prahu može koristiti i na druge načine. Primjerice, ova super hrana se može dodati u juhe, pečenja ili smoothie.
Iako kava s brokulom ne zvuči baš primamljivo, oni koji su je probali kažu da se povrće uopće ne osjeća. Obično se dodaje u espresso s toplim mlijekom.
Budući da je brokula bogata hranjivim tvarima kao što su vitamini skupine B, magnezij, kalij i cink, ovaj prah bi mogao imati povoljan utjecaj na zdravlje.
Mnoga istraživanja su pokazala kako je brokula jako važna kod prevencije i liječenja raznih vrsta karcinoma. Ona se koristi za snižavanje kolesterola, štiti od bolesti srca, regulira krvni tlak i probavu. Bogata je antioksidansima koji je čine jednom od najzdravijih namirnica.
Međutim, jako puno ljudi ne konzumira ovu namirnicu dva do tri puta tjedno koliko stručnjaci preporučuju. Posebno je teško roditeljima nagovoriti djecu da je pojedu.
Maryann Augustin je rekla kako su brokulu u ovakvom obliku dali djeci u međuobrocima i jako im se svidjela. Sada ostaje na potrošačima da odluče hoće li ovaj prah staviti u svoju kavu ili će ga koristiti na neki drugi način.