Connect with us

Znanost

Bakterije i virusi

Što je važno za održavanje higijene doma?

Ljudi bi se trebali više usredotočiti na to kako spriječiti širenje štetnih mikroba u svojim domovima, umjesto da čiste prostore koji im se čine “nečistima”, stoji u izvješću britanskoga Kraljevskog društva za javno zdravlje (RSPH).

Pranje ruku, odjeće i raznih površina u pravo vrijeme ključ su dobre higijene, no svaka četvrta osoba to smatra nevažnim, piše BBC.

Pridržavanje nekih pravila smanjuje mogućnost infekcija i otpornost na antibiotike. Usto, ne postoji pojam “prečistoga”, stoji u smjernicama RSPH-a.

U izvješću se navodi i da je javnost u zabludi kada je posrijedi razlika između prljavštine, klica, čistoće i higijene.

U istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 2000 ljudi, 23 posto ih je smatralo da djecu treba izložiti štetnim klicama kako bi izgradila svoj imunosni sustav. No stručnjaci RSPH-a u izvješću kažu kako je to “potencijalno štetno uvjerenje” koje bi ih moglo izložiti i nekim opasnim infekcijama.

Umjesto toga, ljudi bi se trebali koncentrirati na čišćenje određenih mjesta u točno određeno vrijeme, čak i ako ona izgledaju čisto, jer će na taj način spriječiti širenje “loših” mikroba.

Ključne stvari za održavanje higijene u domu su: Mjesta na kojima se pripravlja i drži hrana, pribjegavanje konzumaciji hrane rukama, pranje ruku nakon odlaska u toalet, kada ljudi kašlju, kišu ili ispuhuju nos, rukovanje prljavim rubljem i njegovo pranje, briga o kućnim ljubimcima, rukovanje smećem i njegovo redovito iznošenje, briga o članu obitelji koji je zaražen nekom infekcijom.

Ruke je važno oprati odmah nakon obroka, korištenja toaleta, nakon kašljanja, kihanja, dodirivanja kućnih ljubimaca, kao i bolesnih ukućana, stoji u izvješću.

Čišćenje kuhinjskih površina i dasaka za rezanje iznimno je važno kada se pripremaju sirove namirnice, poput mesa ili prije pripreme hrane poput sendviča i užine.

Ne treba zaboraviti da je preporučljivo odmah oprati krpe za čišćenje i četke za ribanje kojima ste čistili ‘kontaminirane’ površine.

Podovi i namještaj mogu vam se činiti prljavima, ali ondje se obično ne zadržavaju mikrobi koji su u tolikoj mjeri rizični za ljudsko zdravlje.

Pranjem toplom vodom i sapunom uklanjaju se bakterije s površina, no da biste bili sigurni da ste u potpunosti uništili bakterije, treba vam vrela voda temperature više od 70 stupnjeva i dovoljno vremena.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Bakterije i virusi

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh