Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Što kad djeca ne žele ići u školu?

Djeci i adolescentima koji odbijaju ići u školu liječnici ne bi smjeli davati ispričnice niti pripisivati bolesti. U aktualnom broju Deutsches Ärzteblatt International, dječji i adolescentni psihijatar Martin Knollmann i njegovi kolege objašnjavaju uzroke izbjegavanja škole i opisuju mjere potrebne za borbu s problemom.

Izostajanje psihijatrima postaje bitno samo ako se pojavljuje često i ako je u pratnji s drugim psihijatrijskim simptomima. Djeca tipično prvi puta zabušavaju u dobi od 11 godina, dok se izbjegavanje škole zbog anksioznosti javlja ranije, već od šeste godine. Čini se da su djeca koja izostaju iz škole više izložena stresu, ali i fizički poremećaji poput astme ili pretilosti mogu igrati ulogu.

Za razliku od djece koja su zabušanti i markiraju, čega roditelji obično nisu svjesni, djeca koja izostaju iz škole zbog anksioznosti obično to rade uz roditeljski blagoslov. Takva djeca izražavaju strahove i tegobe, osobito u jutarnjim satima, te se žale na razne fizičke simptome.

Autori navode da je oko 5% da 10% djece redovito odsutno iz škole u Njemačkoj. Koliko od njih ima mentalnih problema nije poznato. Iz škole više izostaju adolescenti nego mađa djeca, a studije su pokazale da su dječaci obuhvaćeni dva puta češće od djevojčica.

Osnovni cilj liječenja djece koja izbjegavaju školu je da se brzo uspostavi redovito pohađanje nastave. Bilješke o bolesti, recepti i ispričnice za kućnu njegu tijekom takvih pauza nisu preporučljive zbog toga što se na taj način podupire takvo djetetovo ponašanje i samo se još više može pogoršati problem.

Odgovarajući načini liječenja uključuju kognitivno-bihevioralnu terapiju, u kombinaciji s antidepresivima, ako su oni neophodni. Tretman od strane dječjeg i adolescentnog psihijatra sam po sebi nije dovoljan; djeci koja su pogođena ovim problemom potrebna je podrška sveobuhvatne mreže koja se sastoji od osoblja škole, zdrastvenih djelatnika i ustanova koje brinu o mladima.

Izvor: esciencenews.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Izgleda da odrastanje na selu štiti mentalno zdravlje. Naime, studija u kojoj je sudjelovalo gotovo milijun Danaca pokazuje kako djeca koja žive okružena zelenilom...

Psihologija

Dobiti pomoć od djece pri obavljanju kućanskih poslova ponekad zna biti izazov. Neki roditelji na te nemile stvari potiču svoju djecu u vidu davanja...

Oboljenja i poremećaji

Djeca slušaju glazbu s prijenosnih uređaja poput mobitela ili tableta

Neuroznanost

Djeca stara tek nekoliko sati mogu razlikovati riječi svoga materinjeg jezika od stranih riječi, otkrili su znanstvenici. Studija je pokazala kako djeca počinju upijati...

Oglašavanje