Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Što kad djeca ne žele ići u školu?

Djeci i adolescentima koji odbijaju ići u školu liječnici ne bi smjeli davati ispričnice niti pripisivati bolesti. U aktualnom broju Deutsches Ärzteblatt International, dječji i adolescentni psihijatar Martin Knollmann i njegovi kolege objašnjavaju uzroke izbjegavanja škole i opisuju mjere potrebne za borbu s problemom.

Izostajanje psihijatrima postaje bitno samo ako se pojavljuje često i ako je u pratnji s drugim psihijatrijskim simptomima. Djeca tipično prvi puta zabušavaju u dobi od 11 godina, dok se izbjegavanje škole zbog anksioznosti javlja ranije, već od šeste godine. Čini se da su djeca koja izostaju iz škole više izložena stresu, ali i fizički poremećaji poput astme ili pretilosti mogu igrati ulogu.

Za razliku od djece koja su zabušanti i markiraju, čega roditelji obično nisu svjesni, djeca koja izostaju iz škole zbog anksioznosti obično to rade uz roditeljski blagoslov. Takva djeca izražavaju strahove i tegobe, osobito u jutarnjim satima, te se žale na razne fizičke simptome.

Autori navode da je oko 5% da 10% djece redovito odsutno iz škole u Njemačkoj. Koliko od njih ima mentalnih problema nije poznato. Iz škole više izostaju adolescenti nego mađa djeca, a studije su pokazale da su dječaci obuhvaćeni dva puta češće od djevojčica.

Osnovni cilj liječenja djece koja izbjegavaju školu je da se brzo uspostavi redovito pohađanje nastave. Bilješke o bolesti, recepti i ispričnice za kućnu njegu tijekom takvih pauza nisu preporučljive zbog toga što se na taj način podupire takvo djetetovo ponašanje i samo se još više može pogoršati problem.

Odgovarajući načini liječenja uključuju kognitivno-bihevioralnu terapiju, u kombinaciji s antidepresivima, ako su oni neophodni. Tretman od strane dječjeg i adolescentnog psihijatra sam po sebi nije dovoljan; djeci koja su pogođena ovim problemom potrebna je podrška sveobuhvatne mreže koja se sastoji od osoblja škole, zdrastvenih djelatnika i ustanova koje brinu o mladima.

Izvor: esciencenews.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15...

Oglašavanje