Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Što kažete na kompostiranje ljudi?

Država Washington nedavno legalizirala, i nije jedina…

Washington je nedavno postao prva savezna država SAD-a koja je legalizirala kompostiranje ljudi.

Riječ je o mladoj i relativno novoj metodi pokapanja, tj. zbrinjavanja ostataka nakon smrti. Zagovornici te ideje smatraju da će se takvom “prirodnom organskom redukcijom”, po tijelu uštedjeti gotovo tona emisije ugljika, a “tekućom kremacijom” se proizvode tek četvrtina emisije ugljičnog dioksida u odnosu na uobičajenu kremaciju.

Dok je “tekuća kremacija” već dostupna u 8 američkih saveznih država, “organska redukcija” je novost.

Nastala je kao rezultat sedmogodišnjeg istraživanja poduzetnice Katrine Spade i grupe znanstvenika koju je angažirala kako bi dokazala da je zamisao o pretvaranju tijela u gnojivo sigurna i izvediva.

Najprije se tijelo pokojnika stavlja u čelični kontejner pun lucerne, drvene piljevine te slame. Njima se dodaju termofilne bakterije, s povremenim usisavanjem zraka kako bi se smjesa promiješala. Uz trajnu temperaturu od 5 Celzijevih stupnjeva događa se transformacija u tijeku 30 dana.

U slučaju da pokojnik ima neorganske dijelove tijela, poput primjerice umjetnog kuka, oni se skeniraju i recikliraju.

Na kraju procesa, bližnjima se daje zemlja sačinjena od pokojnikovih ostataka. Oni ju mogu koristiti pri sadnji cvijeća, povrća ili drveća.

Za proces je potrebno mjesec dana i proizvede se nešto manje od prostornog metra komposta.

Zasad se Katolička crkva se protivi i “tekućoj kremaciji” i “organskoj redukciji”, uz objašnjenje da zakon time ne poštuje pokojnike.

Proces ljudskog kompostiranja je već legalan u Švedskoj, dok su prirodni ukopi, gdje je pokojnik zakopan bez ili u biorazgradivom lijesu, legalni u Velikoj Britaniji.

2 komentara

2 Comments

  1. Viktor

    26 lipnja, 2019 u 2:14 pm

    Znači Bibija je bila u pravu (parafraziram): Od praha si nastao, u prah ćeš otići… C’est la vie…

  2. čitalac

    2 srpnja, 2019 u 11:55 am

    Ludilu izgleda nema kraja…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

To je virus koji znanstvenici nikad nisu vidjeli. Ne znaju točno odakle je došao, ali već je proputovao 9500 kilometara otkako je koncem prosinca...

Oboljenja i poremećaji

Sepsa je izravno povezana sa smrću 11 milijuna ljudi u svijetu 2017., što je skoro dvostruko više nego što se ranije procjenjivalo, pokazuje najnovija...

Neuroznanost

Navala električne aktivnosti u mozgu mogla bi biti odgovorna za živopisne opise stanja bliske smrti onih koji su preživjeli takvo iskustvo, tvrde američki znanstvenici...

Oboljenja i poremećaji

Pacijenti hospitalizirani zbog srčanih problema izloženi su većem riziku od smrtnog ishoda u roku od godinu dana nakon otpusta iz bolnice ako žive sami ili se...

Oglašavanje