Connect with us

Znanost

Foto: Georgia Tech

Zdravlje i Medicina

Što kažete na kontraceptivni nakit?

Sprječavanje neželjene trudnoće nikad nije bilo elegantnije

Kontraceptivni nakit je novi, i zasad najelegantniji, način za sprečavanje neželjene trudnoće. Još ne postoji službeno u upotrebi, ali u tijeku su testiranja.

Znanstvenici su, naime, pronašli način da kontraceptivne hormone smjeste u satove, naušnice, ogrlice i prstenje. Specijalan nakit će tako, osim ukrašavanju tijela, poslužiti i da postupno otpušta hormone u kožu. Na vrlo sličnom principu djeluju i kontracepcijski flasteri.

Foto: Georgia Tech

Georgia institute of Technology je mjesto na kojem se razvija ova neobična metoda kontracepcije.

“Ova nova tehnika bi mogla omogućiti ženama da spriječe neželjenu trudnoću”, rekao je za medije voditelj znanstvenog tima, Mark Prausnitz.

Foto: Georgia Tech

Sve što žena treba učiniti jest nositi na sebi dotični “hormonski nakit” najmanje 16 sati na dan. Taj konkretni  vremenski period dostatan je da otpusti količinu hormona dovoljnih za djelotvornu zaštitu od neželjene trudnoće.

Zasad je kontraceptivni nakit u ispitnoj fazi. Testiran je na štakorima i svinjama, a znanstvenici su izvijestili da su ženke dobro podnijele hormonske naušnice.

Tehnologija na kojoj se zasniva ova metoda kontracepcije možda djeluje neuobičajeno, ali uopće nije nova. Naime, to je tehnologija transdermalnih flastera s kojom već postoji puno iskustva u upotrebi davanja lijekova.

Prausnitz tvrdi da rade na tome da transdermalni flaster bude površinom što manji i diskretniji. Istovremeno, sama uporaba je olakšana njegovim nanošenjem pomoću nakita. Ako se već koristi flaster za takve svrhe, može i izgledati privlačno.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh