Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Što marihuana čini spermijima?

Spermiji, ukratko, ne vole marihuanu.

Nije nikakva novost da pušenje marihuane čini čovjeka pomalo usporenim i lijenim, ali zacijelo niste znali da to isto može učiniti spermijima. Ne tako davno je bilo aktualno istraživanje koje upućuje na to da konzumacija marihuane može smanjiti broj spermija gotovo za trećinu – i to zbog samo nekoliko džointa tjedno. Zasebna studija iz 2014. ukazivala je na to da se kod muškaraca mlađih od 30 godina, a koji su redovni konzumenti, javlja rizik “siromašne sperme”, što god to značilo.

Nisu to bile jedine studije koje su pokazale da redovna uporaba marihuane može ozbiljno utjecati na mušku plodnost, ali te su odjeknule u javnosti. Nije samo muška plodnost upitna, marihuana također može smanjiti plodnost kod žena potiskivanjem ovulacije, prema nekim prijašnjim studijama. To se, međutim, nikako ne bi trebalo smatrati pouzdanom metodom kontracepcije. Proučavanje utjecaja marihuane na plodnost, spermije pogotovo, nije nova stvar. Ono što je novo je ponudila sljedeća studija, a tiče se, konkretno, opet spermija, piše IFL Science.

Prema Victoru Chowu, profesoru na Sveučilištu British Columbia, nije u pitanju samo riječ o brojevima spermija koji se mijenjaju. Marihuana navodno utječe i na njihovu mobilnost. “Dokazi pokazuju da marihuana ima negativan utjecaj ne samo na broj spermija, nego i na njihovu funkciju”, pojasnio je Chow. Dakle, ako ne rade ono što bi trebali raditi, što se događa? Očigledno, marihuana ih čini „lijenima“ i uzrokuje da plivaju u krugovima.

Povremena konzumacija vjerojatno neće puno štetiti, ali Chow je upozorio da će to “definitivno utjecati na kvalitetu sperme kod težih korisnika”. Razlog zbog kojeg postoji takav neposredni učinak na mušku plodnost, objašnjava Chow, jest zato što je “spermij vrlo brzo razvijajuća stanica”. To u stvari znači da, dok se žene rađaju sa svim jajašcima koje će ikada dobiti, muškarci konstantno stvaraju novu spermu.

Dr. Armand Zini, izvanredni profesor urologije Sveučilišta McGill i stručnjak za mušku plodnost, priznao je u istom članku kako znanost nije posve sigurna po tom pitanju. Nije bilo mnogo studija, prema Ziniju, a većina onih koje postoje s obzirom na učinak spermija odnosile su se na spermu životinja. Svejedno napominje: “Iako možda nemamo najjače podatke o tome, postoje neki dokazi koji podupiru ono o čemu smo istraživali”.

Čini se kako je zaključak svega da je potrebno više istraživanja. Ne može se isključiti ni mogućnost da muškarci koji puše marihuanu općenito vode nezdraviji stil života, što može utjecati na kvalitetu njihovog sjemena te na razinu hormona, tvrde znanstvenici. Doduše, i u prijašnjim studijama su uzimali u obzir konzumiranje alkohola, kofeina i cigareta, no rezultati su ostali isti.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Biotehnologija

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od takvih su i veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajući...