Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Što nam pluta u oku?

Plovci (eng. floaters) (Image credits: Andrew Enright)
Dijelovi oka (Image credits: lcl - optika.hr)

Dijelovi oka (Image credits: lcl – optika.hr)

Jeste li ikad primijetili male čudne crvolike mrlje koje se kreću vašim vidnim poljem? Te dosadne male neravne linije ili “paučine” nazvane su plovcima i iskusilo ih je oko 70% ljudi. Što su plovci?

Plovci su zapravo sjene objekata koji se nalaze u jasnoj žele tvari koja čini većinu unutrašnjosti oka. Ta tvar zove se staklasto tijelo ili staklasta tekućina i pomaže oku pri zadržavanju okruglog oblika. Nakon što prijeđe leću oka, svjetlost mora proći i kroz staklasto tijelo kako bi došlo do mrežnice u stražnjem dijelu oka. Većinom se sastoji od vode, no sadrži i proteine i mnoge druge supstancije.

Plovci su većinom čisti proteini staklastog tijela koji su se spojili. Ti strunasti svežnjevi proteina blokiraju svjetlost i prema tome bacaju sjenu na mrežnicu. Plovci najčešće imaju oblik krugova ili punoglavaca i trajno ostaju u oku.

Plovci (eng. floaters) (Image credits: Andrew Enright)

Plovci (eng. floaters) (Image credits: Andrew Enright)

Ponekad slaba krvarenja u oku mogu uzrokovati plovke jer crvena krvna zrnca ulaze u staklasto tijelo. To se može dogoditi kad tijelo izvuče krvne žilice iz mrežnice. Takvi plovci slični su dimu i nestaju kako se krv apsorbira.

Također, plovci mogu biti uzrokovani smanjenjem tekućine u staklastom tijelu, što se odvija prirodno kako starimo. Plovci mogu nastati i odvajanjem tekućine od mrežnice, čime nastaju nečistoće koje mogu ući u tekućinu i postati plovci. Takvi plovci najčešće sliče paučini.

Plovci se izrazito dobro vide kad gledamo nešto jak0 svijetlo, poput bijelog papira ili plavog neba. Primjetit ćete da se plovci pomiču zajedno s vašim očima i da se povećavaju kad ih pokušate direktno pogledati.

Plovci su većinom samo gnjavatori na koje se naviknemo, no ponekad mogu zakloniti vidno polje, zbog čega je potrebna operacija. Taj postupak uključuje odstranjivanje tekućine staklastog tijela i zamjenjivanje iste slanom otopinom.

Možda će vas zanimati

Biologija

Neprestan proces otvaranja i zatvaranja očnih kapaka naziva se treptanje. Približno, osoba trepne nakon svakih četiri ili pet sekundi. Prva i daleko najvažnija funkcija...

Zdravlje i Medicina

Poznato je kako zdrava prehrana može pomoći u očuvanju dobrog vida, ali znanstvenici su otkrili kako lagana tjelovježba također može povoljno utjecati na zdravlje...

Neuroznanost

Veličina zjenice oka može otkriti radi li mozak majmuna brzo ili sporo. Veličinom zjenice može se predvidjeti hoće li majmun previše ili čak premalo procjenjivati, tvrde...

Ovisnost i liječenje

Zdravstveni stručnjaci su relativno nedavno objavili da pušenje jednako utječe na vid kao i na pluća. To se ne spominje tako često. Unatoč pomalo...