Connect with us

Znanost

Što pomaže rastu i kako predvidjeti koliko će vaše dijete narasti ?

Foto: Pixabay

Znanost

Što pomaže rastu i kako predvidjeti koliko će vaše dijete narasti ?

Što možete očekivati ​​kada je u pitanju  konačna visina vašeg djeteta ?  Važno je koliko su roditelji visoki, ali nije sve u tome. Visina odrasle osobe ovisi o brojnim čimbenicima: visina članova obitelji; kada je nastupio ulazak u pubertet; kronične bolesti i prehrana.

Najbolji način da se previdi konačna visina je pregledati tablicu rasta sa pedijatrom, kaže Adda Grimberg, MD, pedijatrijski endokrinolog u Dječjoj bolnici u Philadelphiji. Liječnik prati visinu djeteta pri svakom pregledu.

Također se možete poslužiti matematikom.

Donja formula će predvidjeti vašu konačnu visinu, pet centimetara gore dolje, kaže dr. Mitchell E. Geffner, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Keck na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu.

  • Za djevojčice: [(visina oca – 12.7 cm) + visina majke] podijeljeno s dva
  • Za dječake: [(visina majke + 12.7 cm) + visina oca] podijeljeno s dva

Ako su roditelji visoki ili niski, hoću li dijete biti poput njih?

Može biti. Geni, koje dobivamo od roditelja, igraju veliku ulogu u obrascu rasta i u konačnoj visini za odrasle. Ali to nije jedini faktor. Postoji li nešto što se može učiniti kako bi se pospješio rast, poput vježbi za držanje tijela, hrane ili dodataka prehrani?  Najbolji način je biti zdrav, osigurati dobru prehranu, redovito vježbati i dobro spavati.

Većina djece i tinejdžera to može dobiti kroz hranu i piće bez dodataka prehrani, kaže Grimberg.

Pravilno držanje je plus, ali to ne čini da rastete. Razmislite o tome na sljedeći način: držanje vas ne čini višim, ali ono najbolje iskorištava vašu visinu, kaže Grimberg.

Budite oprezni s bilo kojim proizvodom koji tvrdi da vas čini višim. Geffner kaže da možete pronaći proizvode poput tableta u trgovinama zdrave hrane koje kažu “hormon rasta”, često s “stimulatorom”, ali to su prevare. Ne možete uzeti hormon rasta kao pilulu. 

”Toliko sam viši ili niži od svojih kolega iz razreda. Što mogu učiniti?”

Objasnite djetetu da nije samo, to je potpuno normalno. Ali možete poraditi na djetetovom samopoštovanju. Najbolji način da to izgradi je da naglasi svoju snagu.

Razmislit što tom djetetu najbolje leži. Sport, ples, umjetnost? Neka se usredotoči na to. Naučiti će se samopuzdanju. Zapamtite, fizički atributi se mijenjaju tijekom vremena, kaže Bamba.

Trebam li biti zabrinut ako je moje djete dramatično niže ili više od članova obitelji ?

Trebate posjetiti liječnika ako visina djeteta nema smisla u usporedbi s roditeljima i braćom i sestrama, bez obzira je li prenisko ili previsoko, kaže Geffner. Vaš liječnik može odlučiti trebate li uputnicu specijalistu za rast koji se zove pedijatrijski endokrinolog.

Liječnik bi trebao pratiti rast djeteta tijekom godina. Manje od 5 centimetara rasta u jednoj godini može biti abnormalno.

Ako ste zabrinuti za rast ili brzinu rasta, razgovarajte sa svojim liječnikom. Vaš liječnik vam može pomoći da shvatite jeste li na pravom putu.

Nastavi čitati

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh