Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Što povezuje Huntingtonovu, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest?

Foto: Pixabay

Odgovor na ovo pitanje dali su profesori i studenti sa Sveučilišta u Pennsylvaniji: James Eberwine, Anup Sharma, Jai-Yoon Sul i Linda M. Callahan, doktorica znanosti sa Sveučilišnog medicinskog centra u Rochesteru objavivši svoja otkrića u PLoS One, internetskom časopisu.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji su otkrili da je toksični oblik jednog neuralnog proteina zajednički trima degenerativnim bolestima središnjeg živčanog sustava – Huntingotovoj, Parkinsonovoj i Alzheimerovoj.

Neurodegenerativne bolesti obilježene su nakupinama proteina nazvanih inkluzije građenih od neuronskih sinapsi te selektivnim gubitkom neurona.

Protein zvan Elk-1 pronađen je u nakupinama unutar mozga u osoba oboljelih od navedenih bolesti. Jedan od istraživača na ovom području, James Eberwein, doktor znanosti i pročelnik Instituta za istraživanje genoma u Pennsylvaniji i Holmes Bob, profesor farmakologije, ističu: “ Ovo otkriće ukazuje na molekularnu vezu između prisutnosti inkluzija i neuralnog deficita koje je zajedničko različitim neurodegenerativnim bolestima.” Eberwine također daje nadu u bolji terapijski uspjeh u liječenju ovih bolesti. “Otkriće povezanosti između poremećenog mikrookolisa i navednog proteina otvara nove mogućnosti u liječenju ovih poremećaja. Postavlja se pitanje da li je ova novootkrivena molekula novi biomarker za navedene neurodegenerativne bolesti?”

Elk-1 se normalno nalazi u različitim područjima mozga, i u jezgri u citoplazmi stanica. Zanimljivo je da ako je prisutan u nastavcima živčanih stanica, dendritima, može potaknuti staničnu smrt tih neurona. Također, znanstvenici su otkrili da je specifični oblik Elk-1 proteina u dendritima ili promijenjeni oblik zvan fosfo-Elk-1 (pElk-1) povezan s nizom neurodegenerativnih bolesti. Oni su proučavali mozgove umrlih ljudi koji su bolovali od jedne od 3 najčešće neurodegenerativne bolesti, Alzheimerove, Parkinsonove ili Huntingtonove, u potrazi za većom koncentracijom navedenog proteina u odnosu na zdravu populaciju.

Istraživači se nadaju da će ova otkrića proširiti na veći boj uzoraka oboljelih tkiva, analizirati krv oboljelih kako bi mogli preciznije ocijeniti važnost pElk-1 kao biomarkera ovih bolesti i, također, koristeći životinjske modele oboljelih od degenerativnih bolesti središnjeg živčanog sustava, točnije odrediti povezanost pElk-1 s navedenim bolestima.

Izvor: esciencenews.com

Možda će vas zanimati

Znanost

Mnoga istraživanja su dokazala kako tjelovježba povoljno djeluje na ljudsko zdravlje, a sjedilački način života može izazvati pojavu raznih vrsta bolesti kao što su...

Neuroznanost

Je li Alzheimerova bolest nasljedna? Obiteljska anamneza Alzheimerove bolesti znatno povećava rizik od razvoja ovog poremećaja, no zato nova studija objavljena u časopisu Biological...

Oboljenja i poremećaji

Rezultati istraživanja instituta Caltech nadodaju se na sve veći broj istraživanja koja sugeriraju da se Parkinsonova bolest cijelo vrijeme razmatra na pogrešan način. Parkinsonova...

Bakterije i virusi

Vjeruje se da virus herpesa djeluje kao benzin na već postojeći plamen