Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Znanost

Što se događa s djecom kada se roditelji svađaju ?

Povremeni sukob između roditelja je neizbježan – ali ne mora negativno utjecati na djecu. Evo kako pretvoriti neslaganje u pozitivnu lekciju.

Mark Cummings, psiholog sa Sveučilišta Notre Dame, koji je, zajedno s kolegama, objavio na stotine radova u zadnjih dvadeset godina smatra kako djeca pažljivo promatraju emocije svojih roditelja kako bi saznali koliko su sigurni u obitelji. Kada su roditelji destruktivni i nesigurni, to za djecu predstavlja kolateralna štetu koja može trajati cijeli život.

Bitno je shvatiti da je bračna svađa neizbježna. Prema obiteljskom terapeutu Sheri Glucoft Wong iz Berkeleyja u Kaliforniji, već činjenica da par ima djecu stvara više mogućnosti za sukob, čak i za parove koji su se dobro slagali prije nego što su postali roditelji. “Kada se djeca pojave, imate manje vremena za više posla, odjednom nisi strpljiv, niti fleksibilan a pritisak je puno veći.” – kaže ona.

”Gledanje nekih vrsta sukoba može biti dobro čak i za djecu. Kada djeca vide da njihovi roditelji rješavaju teške probleme, mogu bolje odrasti ”- kaže Cummings.

Što je destruktivni sukob?

U knjizi Bračni sukob i djeca: perspektiva emocionalne sigurnosti , Cummings i kolega Patrick Davies sa Sveučilišta u Rochesteru identificiraju vrste destruktivnih svađa koje štete djeci:

  • Verbalna agresija poput pogrdnih imena, uvreda i prijetnji rastavom;
  • Fizička agresija poput udaraca i guranja;
  • Tiha taktika kao što je izbjegavanje ili ignoriranje supružnika, povlačenje, odlazak iz kuće ili čak izlazak na balkon da se zapali cigareta;
  • Odustanak od svađe;

Kada roditelji uzajamno koriste neprijateljske strategije, neka djeca mogu biti uznemirena, zabrinuta i tjeskobna. Druga reagiraju s bijesom, postaju agresivna i mogu razviti probleme u ponašanju kod kuće i u školi. Djeca mogu razviti poremećaje spavanja i zdravstvene probleme kao što su glavobolje i bolovi u trbuhu. Njihov stres može ometati njihovu sposobnost da obraćaju pažnju, što stvara probleme u školi.

Čak su i odnosi između braće i sestara negativno pogođeni – oni imaju tendenciju da idu u krajnost, postaju pretjerano zaštitnički nastrojeni ili udaljeni jedan od drugoga.

Nedavna studija pokazala je da su čak i 19-godišnjaci ostali osjetljivi na roditeljski sukob. Suprotno onome što roditelji misle kako  će se djeca naviknuti na svađe, što nije istina – kaže Cummings.

Godine 2002. istraživači Rena Repetti, Shelley Taylor i Teresa Seeman na UCLA-u proučavali su kako na djete utječe loša obiteljska situacija u vezi s kasnijim problemima u odrasloj dobi. Otkrili su da su oni koji su odrasli u domovima s visokim razinama sukoba imali više zdravstvenih, emocionalnih i socijalnih problema kasnije u životu.

Izbjegavanje sukoba nije rješenje

  1. Budite suosjećani prema svome partneru tako da se pokušate staviti u njihovu kožu
  2. Zapamtite da ste u tome zajedno- Rješavajte probleme tako što ćete položiti sve karte na stol i gledati ih zajedno kako bi riješili dilemu.
  3. Sve što se treba reći može se reći s ljubaznošću

Neki roditelji, znajući kako razorni sukobi mogu biti, misle da je najbolje rješenje jednostavno se ne svađati i ignorirati supružnika kako bi okončali raspravu. Ali to nije djelotvorna taktika.

“Napravili smo studiju o tome. Emocionalni odgovor djeteta na ignoriranje nije “pozitivan. Neverbalni bijes i odbijanje komunikacije ili suradnje – posebno su problematični.

Naše su studije pokazale su da je šutnja i ignoriranje više uznemirujuće za dijete od otvorenog sukoba. Zašto? Djeca razumiju sukob, objašnjava. To im govori što se događa, ali kad se roditelji povuku i postanu emocionalno nedostupni, djeca ne znaju što se događa. Oni samo znaju da nešto nije u redu.”- kaže Cummings.

Djeca su sofisticirani analitičari sukoba. Stupanj do kojeg otkrivaju emocije mnogo je profinjeniji nego što roditelji mogu pretpostaviti. Kada roditelji imaju blage do umjerene sukobe koji uključuju podršku, kompromis i pozitivne emocije, djeca razvijaju bolje socijalne vještine i samopoštovanje, uživaju u povećanoj emocionalnoj sigurnosti, razvijaju bolje odnose s roditeljima, bolje rade u školi i imaju manje psiholoških problema.

“Kada djeca postanu svjedoci bračnih svađa i vide roditelje koji to rješavaju, oni su zapravo sretniji nego što su bili prije nego što su to vidjeli”, kaže Cummings.

Konstruktivni sukob djeci ne smeta. Djeca su više emocionalno sigurna, njihovi unutarnji resursi oslobođeni su za pozitivan razvojni rast, a njihovo prosocijalno ponašanje prema drugima je poboljšano. Zapravo, mnogi problemi u ponašanju djece mogu se riješiti jednostavno poboljšanjem kvalitete odnosa roditelja, što jača emocionalnu sigurnost djece.Čak i ako roditelji ne riješe problem u potpunosti, ali pronađu djelomično rješenje, djeca će biti dobro.

Nastavi čitati

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh