Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Što se zapravo krije iza misteriozne piramide otkrivene na Antarktici?

Svanuo je novi dan pa je vrlo vjerojatno da se na internetu pojavila neka nova teorija zavjere. Neki dan je to bila tajanstvena nova ‘piramida’ koja je otkrivena na Antarktici zahvaljujući Google Earthu. Šteta što je to samo planina.

Istini za volju, ni sama priča čak nije nova jer se samo nanovo počela dijeliti verzija priče koja već godinama spekulira o mogućnosti postojanja piramide na Južnom polu, piše IFLScience, a prenosi Net.hr.

Piramida je naziv planine

Otkrila ju je Britanska antarktička ekspedicija u godinama 1910-1913. Tada su je znanstvenici sakrili od svih ljudi na svijetu tako što su je nazvali Piramida, a zatim su taj naziv koristili u svakom geološkom istraživanju i opisu tog područja.

Ti su geolozi mislili da su jako pametni s tim dvostrukim blefom, ali nisu mogli ni zamisliti da će 100 godina kasnije “pravovjernici” prozreti njihov prljavi trik i otkriti da je Piramida zapravo – piramida, koju je vjerojatno stvorila vanzemaljska civilizacija. Ili Atlantida. Možda. Sigurno.

Sada je jedna druga planina nanovo pokrenula kotač teorije zavjere. Ona se može naći na koordinatama 79 ° 58’39.25 “S 81 ° 57’32.21” W. Jasno da je to planina.

87378373

Planinski vrhovi u obliku piramide nisu neobični

“Strukture u obliku piramide se nalaze u gorju Ellsworth, što je planinski lanac duži od 400 kilometara, pa ne čudi što stjenoviti vrhovi izviruju ponad leda. Jasno je da su ti vrhovi stijene, a čista je slučajnost što ovaj vrh ima takav oblik”, kaže dr. Mitch Darcy, geolog njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti u Potsdamu.

“Nije to komplicirani oblik, tako da to nije ni neka posebna slučajnost. Po definiciji, to je nunatak, odnosno jednostavno vrh stijene koji viri iznad glečera ili ledene plohe. Iako ovaj vrh ima oblik piramide, to ne znači da je ljudska građevina”, kaže.

Iako je sve to vrlo misteriozno – samo zato jer je netko na internetu tako rekao – planinski vrhovi u obliku piramide su vrlo česti: klasični primjeri su Matterhorn u Alpama i brdo Bulandstindur na Islandu.

A povrh svega, doslovno nema nikakve prednosti u tome da imate tajnu bazu na Antarktici. Da to ima ikakvog smisla, svjetske vlade bi se već žestoko posvađale nad tim resursima.

Srećom, cijeli Južni pol je bogat biološkom raznolikost i znanstvenim mogućnostima, i, po svemu sudeći, još će dugo tako i ostati.

Možda će vas zanimati

Na rubu znanosti

Incident u Roswellu povezuje se s događajima koji su se odigrali 14. lipnja 1947. godine kod grada Roswell u Novom Meksiku, a ostali su...

Arheologija i paleontologija

Sarkofazi su pronađeni tijekom proteklih tjedana južno od Kaira, u prostranom groblju Saqqara.

Bakterije i virusi

Znanstvena zajednica je osudila teorije zavjere koje tvrde da 5G tehnologija pomaže širenju koronavirusa. Video klipovi se šire društvenim mrežama prikazujući zapaljene stupove mobilne...

Psihologija

Objavio lažni video o "čudesnom prirodnom lijeku za rak"