Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Što su promili alkohola u krvi, kako se određuju i što ako vozite

Foto: Pixabay

Iako smo svi čuli za pojam „promili alkohola u krvi g‰“ , mnogi od nas ne znaju o koliko je zapravo alkohola u krvi riječ i kako se ti promili određuju. Ovo je vrlo bitna informacija za svakoga, osobito za vozače. 

Razina alkohola u krvi mjeri se u promilima koji pokazuju kolika je koncentracija alkohola u krvi. 0,5 promila alkohola u krvi znači da osoba u krvi ima 0,05% alkohola, ili 0,05 grama alkohola na svakih 100 grama čiste krvi u tijelu tj. 0,5 grama alkohola na svakih 1000 grama krvi.

Alkoholiziranost se ne može izmjeriti brojem pića jer svako je tijelo drugačije pa će na istu količinu pića svaka osoba reagirati drugačije, ovisno o tjelesnoj građi, tjelesnoj težini i toleranciji na alkohol. Na razinu promila u krvi utječe i razina masnoće u krvi, ali i način pijenja alkohola.

Djelovanje alkohola na čovjeka

Alkohol djeluje na čovjeka oralnom konzumacijom i to u kontaktu s ustima, ždrijelom, jednjakom i želucem, u želucu se ne razgrađuje već do razgradnje dolazi u tankom crijevu gdje se alkohol upija u crijevo putem crijevnih resica. Nakon toga alkohol dolazi do jetre čiji je posao da ga razgradi. Ali jetra razgrađuju alkohol prilično sporo, u količini od otprilike pola jednog pića u sat vremena (a to odgovara koncentraciji alkohola u krvi od 0,2 promila), što je prilično sporo, osobito za mladog čovjeka koji pije puno više i brže. Zbog toga svaka veća količina alkohola omamljuje čovjeka i utječe na njegov mozak i rasuđivanje. Alkohol vrlo često umanjuje spolnu moć muškarca. 

Mokrenje i izdisanje alkoholnih para luči jako male količine alkohola pa je potrebno mnogo vremena za triježnjenje jako pijane osobe. 

Količina promila u krvi ovisi i o tome kako se pije alkohol. Ako pijete na pun želudac, dakle siti, i pijete u dužem periodu vremena s konstantnim uzimanjem manjih obroka i slabijeg alkohola tada će koncentracija alkohola u krvi postupno rasti i padati. Ako pijete natašte i pijete žestoka pića, naglo će porasti količina alkohola u vašoj krvi. 

Već iznad 0,3 g‰  u krvi doći će do usporavanja refleksa, sužavanja vidnog polja, smanjenje jasnoće vida, smanjenje fizičke snage, poremećaja rasuđivanja i pažnje i sličnih promjena u ponašanju.

Kod razine alkohola od 1 g‰ dolazi se do stanja pripitosti koje dovodi do pojave boljeg raspoloženja, nestajanja strahova i kočnica što dovodi do potencijalno neprimjerenog rizičnog ponašanja. 

Ako je razina alkohola u krvi kod osobe dosegla razinu od 2 g‰ , tada je osoba u pijanom stanju, bez kočnica i sputanosti te dolazi i do pojave agresivnih radnji, nepristojnosti, svadljivosti pa čak i slobodnog seksualnog ponašanja. 

Razina od 3 g‰  znači da je osoba teško pijana, sužene je svijesti i pospana, a u tom se periodu često pojavljuje i povraćanje. Osoba je često iznimno nasilna, troma i nesigurna u kretnjama te ne može razgovijetno razgovarati. 

S 4 g‰ dolazi do kome, a s većom koncentracijom i do smrti. 

Dopuštena količina alkohola u krvi u Hrvatskoj za vozače

Zbog velikog broja nesreća uzrokovanih alkoholom zakoni u RH su sve stroži pa je dopuštena količina alkohola u krvi sve manja. Trenutni zakon kaže sljedeće:

  • Profesionalni vozači i vozači kao najvišu dopuštenu količinu alkohola u krvi imaju 0 g‰ tj. 0,0 g/l
  • Svim ostalim vozačima se tolerira do 0,5 g‰ ili 0,5 g/l

Vlada u skorijoj budućnosti planira dodatne promjene u tom smislu i to smanjivanjem dozvoljene razine od 0,5 promila te potencijalnu obaveznu ugradnju detektora alkohola u automobile i to za osobe koje su u više navrate bila kažnjavanje radi vožnje u pijanom stanju.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...