Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Što trebate znati o rokovima trajanja proizvoda?

Potrošači često poistovjećuju oznake na zapakiranoj hrani – “najbolje upotrijebiti do” (best before) i “upotrebljivo do” (“use by”), a upravo razlikovanje ovih termina je važno za čuvanje zdravlja i prevencija su od nepotrebnog bacanja hrane. Uz to, štedi se i novac.

Provjera oznaka “najbolje upotrijebiti do” i “upotrebljivo do” na pakiranjima hrane jedna je od prvih stvari koje bi potrošači trebali napraviti prilikom kupovine. Uobičajena praksa je da supermarketi snižavaju cijene određenih prehrambenih artikala koji su pri isteku roka trajanja, pa prilikom kupovine tih proizvoda treba posvetiti posebnu pažnju, kako bi se izbjegla kupovina namirnica koje možda neće biti upotrijebljene do isteka roka trajanja, što predstavlja rizik po zdravlje.

Oznakom “najbolje upotrijebiti do” proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava očekivanu kvalitetu, ali nakon kojeg je i dalje sigurna za korištenje, ako su poštovana uputstva za skladištenje i ako pakiranje nije oštećeno. Ovaj termin odnosi se na rok do kojeg treba upotrijebiti određeni prehrambeni proizvod. Po isteku navedenog roka hrana gubi na svojoj teksturi, odnosno može početi gubiti okus. Najčešće namirnice koje su označene ovim terminom su rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi (tjestenine, riža.. .), kao i konzervirane i druge namirnice (jestivo ulje, čokolade.…)

Termin “upotrebljiv do” označava datum do kojeg se hrana može sigurno koristiti. Obično su u pitanju namirnice koje su sa mikrobiološkog gledišta brzo kvarljive i koje nakon kraćeg vremenskog perioda mogu predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Nakon datuma označenog za rok trajanja, ne bi trebali konzumirati hranu. Ovo je oznaka za zamrznuto meso, zamrznute mesne prerađevine i zamrznute neprerađene riblje proizvode.

1 komentar

1 komentar

  1. Bane

    10 veljače, 2020 u 2:17 am

    S tim da je taj rok upotrebe postavljen veoma konzervativno i za najgore moguće uvjete. Inače bacamo mnogo sasvim ispravne hrane… Preporučam kupiti sireve i proizvode sušenog mesa na kraju roka upotrebe, onda su najukusniji. I u pola cijene.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Znanstvenici sa Sveučilišta Friedrich Schiller u Jeni i Sveučilišne bolnice u Jeni dekodirali su antihipertenzivni učinak omega-3 masnih kiselina. U dva objavljena članka u...

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Društvene znanosti

Finski znanstvenici koji proizvode proteine “od zraka” kažu da će za deset godina cijenom konkurirati soji. Taj se protein proizvodi od bakterija iz tla koje...

Mikrobiologija

Petina uzoraka mljevenog mesa nabavljena u zagrebačkoj maloprodajnoj mreži ne udovoljava zakonskim zahtjevima, pokazalo je istraživanje stručnjaka objavljeno u časopisu Meso. Biotehnolozi sa Sveučilišta u...

Oglašavanje