Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Što znanstvenici znaju o novom soju virusa koji se širi Ujedinjenim Kraljevstvom?

Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije izjavila je kako je nova varijanta pronađena i u Nizozemskoj, Australiji te Danskoj

Foto: Pixabay

Znanstvenici imaju više informacija o novom soju virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Velikoj Britaniji. Ova varijanta virusa ima nekoliko mutacija, a znanstvenici naglašavaju koliko su važni praćenje i genetsko sekvencioniranje virusa kako bi se ovakve stvari otkrile što je prije moguće.

Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije izjavila je kako je nova varijanta pronađena i u Nizozemskoj, Australiji te Danskoj.

Ovaj je oblik, čini se, oko 70% zarazniji, a u Velikoj Britaniji su pooštrene mjere, dok su neke zemlje Europske unije suspendirale letove iz Britanije.

Znanstvenici iz nekoliko britanskih znanstvenih institucija, 19. studenog, izašli su s izvještajem o preliminarnoj genomskoj karakterizaciji novog soja virusa, koji nosi naziv B.1.1.7.

Ključne mutacije novog soja

Novi soj ima višestruke mutacije dijela genoma za “spike protein” virusa, od kojih ona koja je dovela do gubitka dvije aminokiseline iz “spike proteina” može olakšati njegovo širenje. Isto je uočeno u koronavirusima u nekoliko zemalja od proljeća, ali na niskim razinama. Mutacija je dobila zamah u južnoj Engleskoj tijekom kolovoza i rujna.

Pronađene su tri ključne mutacije B.1.1.7. varijante virusa koje uključuju mutaciju N501Y unutar domene koja veže receptor, a otkriveno je da povećava afinitet za vezivanje virusa na ACE2 kod ljudi i miševa. “N501Y” znači da je na poziciji 501 aminokiselina asparaginska kiselina (N) u proteinu zamijenjena s tirozinom.

Sljedeća mutacija je brisanje šiljka 69-70del, opisana u kontekstu izbjegavanje imunološkog odgovora čovjeka. Treća je mutacija P681H koja se nalazi neposredno uz mjesto cijepanja furina, poznato mjesto od biološkog značaja. Ova mutacija može pospješiti fuziju virusa s našim stanicama, piše VOA News.

Odakle se pojavila nova varijanta virusa?

Mutacija kojom je došlo do gubitka dvije aminokiseline otkrivena je kod pacijenta oboljelog od COVID-19 koji je imao oslabljeni imunološki sustav i koji je primao rekonvalescentnu plazmu. Taj tip biološke terapije – tretman COVID-19 pacijenata s krvnom plazmom osoba koje su preboljele istu bolest, pokazao se nedovoljno djelotvornim. Dapače, moguće je i da je ova terapija ubrzala mutiranje virusa. Spomenuti pacijent kod kojeg je ustanovljena ova mutacija je preminuo, ali je virus mutirao.

Brzina mutiranja virusa povećala se nakon davanja plazme, ali ne i nakon davanja remdesivira, što bi moglo značiti da je plazma pojačala prirodnu selekciju virusa u smjeru nove mutacije. Treba naglasiti da je ovo za sad samo hipoteza koju će u budućnosti trebati dokazati.

Učinkovitost cjepiva

Eksperti tvrde da ova mutacija neće cjepiva učiniti neučinkovitima, za sad, iako nije isključeno da se to može jednom dogoditi. Trenutna cjepiva stvaraju različita antitijela koja neutraliziraju različite dijelove “spike proteina”, što ih čini učinkovitijim. Cjepiva se mogu poboljšati tako da budu učinkovita i na nove sojeve virusa.

Nova varijanta virusa koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici slična je s britanskom varijantom u vidu spomenute N501Y mutacije, ali su genetski različite te se razlikuju u mnogim drugim mutacijama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Dosadašnje prezentacije bile su samo računalna grafika koronavirusa, a sada su po prvi put austrijski znanstvenici uspjeli fotografirati SARS-CoV-2 u 3D-u. Nova vizualizacija djelo...

Tehnologija

Maska funkcionira uz pomoć ugrađenih Halo senzora.

Bakterije i virusi

Sustav nazvan Diagnovir postiže 99% pouzdane rezultate u samo 10 sekundi.

Bakterije i virusi

Rusija je u subotu odobrila svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V za osobe starije od 60 godina, priopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva. Osobe starije...