Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Stres utječe na ravnotežu crijevnih bakterija

Foto: Shutterstock

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Brain, Behavior and Immunity, stres može promijeniti ravnotežu bakterija koje prirodno žive u crijevima. “Ove bakterije utječu na imunološku funkciju pa postaje jasnije zašto stres remeti imunološku reakciju tijela”, kaže voditelj istraživanja Michael Bailey.

Izlaganje stresnim situacijama dovodi do promjena u sastavu, raznolikosti i broju crijevnih mikroorganizama, tvrde znanstvenici s državnog Sveučilišta Ohio. Bakterijske zajednice u crijevima postaju jednoličnije i manje, a broj potencijalno štetnih bakterija se povećava, poput primjerice clostridiuma (anaerobne, sporogene, gram-pozitivne bakterije koje uobičajeno izazivaju bolesti kod ljudi i životinja) .

“Ove promjene mogu znatno utjecati na fiziološke funkcije,” objašnjava dr. Bailey. “Nakon što smo, koristeći antibiotike, smanjili broj bakterija u crijevima, otkrili smo da su neki od štetnih učinaka stresa na imunološki sustav, bili spriječeni. To ukazuje da, ne samo što stres mijenja razinu bakterija u crijevima, već te promjene utječu i na naš imunitet”.

“Ovo je prvi dokaz da crijevni mikroorganizmi mogu imati ulogu u urođenoj imunološkoj reakciji na stres”, izjavila je Monika Fleshner, profesorica integrativne fiziologije na Sveučilištu Colorado. “Studija otkriva dinamički međuodnos između različitih fizioloških sustava kao što su crijevne mikrobiote i imunološki sustav”.

Crijevne su bakterije u uskoj vezi s različitim oboljenjima poput upalne bolesti crijeva pa čak i astme, zbog čega je cilj ovog istraživanja utvrditi jesu li promjene kod crijevnih bakterija uzrok pogoršanja tijeka bolesti u razdobljima kad smo izloženi stresu.

Izvor: Phys.org

Možda će vas zanimati

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u jednom članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren...

Psihijatrija

Istraživanja povezuju usamljenost s brojnim disfunkcionalnim imunološkim reakcijama, što nas navodi na zaključak da je usamljenost potencijalno opasna za zdravlje. Istraživači su otkrili da...

Bakterije i virusi

Analizom pupaka 60 dobrovoljaca otkriveno je kako se u njima nalazi preko 2.000 bakterijskih i archaea vrsta. “Sada možemo predvidjeti koje se bakterije najčešće...