Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Stres utječe na ravnotežu crijevnih bakterija

Prema istraživanju objavljenom ovog mjeseca u časopisu Brain, Behavior and Immunity, stres može promijeniti ravnotežu bakterija koje prirodno žive u crijevima. “Ove bakterije utječu na imunološku funkciju pa postaje jasnije zašto stres remeti imunološku reakciju tijela”, kaže voditelj istraživanja Michael Bailey.

Izlaganje stresnim situacijama dovodi do promjena u sastavu, raznolikosti i broju crijevnih mikroorganizama, tvrde znanstvenici s državnog Sveučilišta Ohio. Bakterijske zajednice u crijevima postaju jednoličnije i manje, a broj potencijalno štetnih bakterija se povećava, poput primjerice clostridiuma (anaerobne, sporogene, gram-pozitivne bakterije koje uobičajeno izazivaju bolesti kod ljudi i životinja) .

“Ove promjene mogu znatno utjecati na fiziološke funkcije,” objašnjava dr. Bailey. “Nakon što smo, koristeći antibiotike, smanjili broj bakterija u crijevima, otkrili smo da su neki od štetnih učinaka stresa na imunološki sustav, bili spriječeni. To ukazuje da, ne samo što stres mijenja razinu bakterija u crijevima, već te promjene utječu i na naš imunitet”.

“Ovo je prvi dokaz da crijevni mikroorganizmi mogu imati ulogu u urođenoj imunološkoj reakciji na stres”, izjavila je Monika Fleshner, profesorica integrativne fiziologije na Sveučilištu Colorado. “Studija otkriva dinamički međuodnos između različitih fizioloških sustava kao što su crijevne mikrobiote i imunološki sustav”.

Crijevne su bakterije u uskoj vezi s različitim oboljenjima poput upalne bolesti crijeva pa čak i astme, zbog čega je cilj ovog istraživanja utvrditi jesu li promjene kod crijevnih bakterija uzrok pogoršanja tijeka bolesti u razdobljima kad smo izloženi stresu.

Izvor: Phys.org

7 komentara

7 Comments

 1. Damir Bago

  26 veljače, 2013 u 12:03 pm

  ma daj? A gastritis na zelucu dode bezveze..ccc

 2. Alen Štimac

  26 veljače, 2013 u 12:04 pm

  A….. zato mi se sere ujutro prije posla!

 3. Jahac Rumene Kadulje

  26 veljače, 2013 u 12:09 pm

  daaaaaaaaaaaa. Živa istina Darije Marjanović. Kad ne čupim na ćenifi onda kakarim po fejsu. Jebo ovaj usrani život. Budućnost je kako god okreneš skeptična jama. (da budemo fini skeptična=septička)

 4. Borna Čizmić

  26 veljače, 2013 u 12:10 pm

  ovo objašnjava neke stvari… 😀

 5. Dalibor B Slavenski

  26 veljače, 2013 u 12:17 pm

  a na šta stres ne utječe? Jebeno ste mi mudri 😛

 6. Alexandar Kurbanov

  26 veljače, 2013 u 12:40 pm

  divno a ja sam stalno pod stresom

 7. Josip

  26 veljače, 2013 u 6:22 pm

  Prilokom stresa dolazi do lučenja određenih signalnih tvari zimogena pankreasa što utječe na mikrobnu floru crijeva, a to pak ima reperkusiju na imunitet i digestiju hrane.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Eksperiment je trajao od 2015. do 2018. godine, a osnovni cilj je bio ispitivanje teorije po kojoj mikroorganizmi mogu preživjeti u svemiru i stići...

Biljke i životinje

Znamo da mnogima zvuči pomalo neobično ali internet obiluje informacijama o dobrobitima predenja mačke na vaše zdravlje. Istraživanja pokazuju sljedeće dobrobiti predenja mačke na...

Oboljenja i poremećaji

Prekovremeni rad poguban je za srce, govore rezultati dugogodišnje studije koja uključuje preko 10 000 londonskih državnih službenika. U istraživanju, objavljenom 12. svibnja u...

Društvene znanosti

Jedna od posljedica zanemarivanja, uskraćivanja i ostalih nedaća u najranijem djetinjstvu je sporiji razvoj mozga, što rezultira smanjenjem njegova volumena, ustanovili su britanski znanstvenici.  Grupa istraživača s...