Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Stručnjaci upozoravaju: Čeka nas 2 godine kaosa i 3 moguća scenarija

Novi koronavirus će se vjerojatno nastaviti širiti još 18 mjeseci do dvije godine, sve dok 60 ili 70 posto populacije ne bude inficirano, priopćio je tim vodećih američkih stručnjaka.

Oni su predložili da bi se SAD trebao spremiti za najgori scenarij koji uključuje još jedan val epidemije na jesen i zimu. Čak i u najboljem slučaju i dalje će biti smrtnih slučajeva, predviđaju oni.

“Ovo se neće zaustaviti dok ne bude zaraženo 60 do 70 posto ljudi”- izjavio je Mike Osterholm, koji vodi Centar za istraživanje zaraznih bolesti pri Sveučilištu u Minnesoti.

Osterholm o riziku od pandemije piše već 20 godina i savjetovao je nekoliko predsjednika, a za CNN je naveo kako ideja da će se stvar riješiti ubrzo prkosi mikrobiologiji.

“Imunitet krda”

Covid-19 je nov i zbog toga nitko nema imunitet, kažu stručnjaci.

Dužina pandemije bit će najvjerojatnije od 18 do 24 mjeseca jer se imunitet krda gradi postepeno u ljudskoj populaciji – navodi se u istraživanju.

Oni dodaju i da je epidemija Covida-19 najsličnija gripi, ali da se širi puno brže i lakše.

Također, naglašavaju da bi vlada trebala prestati govoriti ljudima o mogućem kraju pandemije i spremiti državu za potpuni udar.

Tri scenarija

Stručnjaci tvrde da postoje tri scenarija za dalji tijek trenutne epidemije.

Prvi: Prvi val Covid-19 u proljeće 2020. bit će praćen serijom manjih valova tijekom ljeta, a onda konstantno tijekom perioda od godinu ili dvije, postepeno se smanjujući tijekom 2021.

Drugi: Prvi val Covid-19 bit će praćen još jednim velikim valom na jesen ili zimu i jednim manjim 2021. To bi moglo dovesti do ponovnog uvođenja mjera na jesen, kako bi se spriječilo brzo širenje virusa i kolaps zdravstvenog sustava. Tvrde da je ovakav slučaj viđen tijekom pandemije 1918. -19.

Treći: “Sporo izgaranje” trenutnog prijenosa. Taj scenarij ne bi dovodio do vraćanja mjera, iako bi i dalje bilo oboljelih i umrlih.

Znanstvenici smatraju da bi se države trebale pripremiti za drugi scenarij.

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Epidemija nepoznate bolesti u 16. stoljeću pokosila je starosjedioce današnjeg Meksika i ubraja se u najgore epidemije u ljudskoj povijesti, a provedena istraživanja ponudila...

Arheologija i paleontologija

Iako je čovječanstvo kroz cijelu povijest, počevši od erupcije vulkana Toba prije 70.000 godina, pa sve do današnjih prirodnih katastrofa, bilo izloženo nemilosrdnim udarima...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici donose novo istraživanje koje ukazuje na to da većina ljudi ima imunitet dovoljno jak da spriječi upalu pluća uzrokovanu SARS-CoV-2. Iako su uspjeli...

Bakterije i virusi

Izgleda da bi dugotrajna imunološka aktivnost u plućima mogla biti uzrok dugotrajnog nedostatka zraka nakon COVID-19. To je zaključak novog istraživanja temeljenog na iskustvima...