Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Stručnjaci vjeruju kako je jedno od stotine djece – psihopat

Znanstvenici pretpostavljaju kako jedno od stotine djece – psihopat. Takva djeca pokazuju iste karakteristike kao protagonist u noveli We Need To Talk About Kevin: lažu, varaju, manipuliraju i spremni su počiniti djela nevjerojatne okrutnosti.

Apeliranje na njihov osjećaj poštenja i savjesti gubitak je vremena jer oni nemaju empatije.

Psiholozi su tek odnedavna prepoznali postojanje psihopatske djece koju opisuju kao „callous – unemotional“ (CU), tj. kao „bešćutnu i bezosjećajnu“, što je forma određene podgrupe.

„Za razliku od većine djece koja pokazuju asocijalno ponašanje, oni nisu takvi prvenstveno zbog lošeg roditeljskog utjecaja“, otkrila je prof. Essi Viding s londonskog Sveučilišta. Njena je grupa znanstvenika odradila dvije studije u kojima se utvrdilo kako su psihopatske odlike među djecom uglavnom genetičke prirode.

„U grupi u kojoj smo ispitivali djecu s bešćutnim i bezosjećajnim odlikama postoji snažna genetička osjetljivost“, rekla je prof. Viding.

Za drugu skupinu djece koja su pokazala problematično ponašanje i „asocijalne osobine“ možemo reći kako su za to odgovorni roditelji, točnije njihov negativan utjecaj. Što su roditelji gori, to je veća mogućnost da će njihova djeca postati asocijalna. No to nije slučaj s djecom koja imaju psihopatske tendencije.

Prof. Viding, koja će održati govor o istim istraživanjima na britanskom Festivalu znanosti ovog tjedna, rekla je da četvrtina do polovina problematične djece spada u kategoriju CU (bešćutni i bezosjećajni), što uključuje malo više od 1% dječje populacije.

Mišljenje da se psihopati stvaraju s vremenom pogrešno je; oni se kao takvi rađaju.
Viding je rekla kako je primijenila „Kevinov test“ na svojoj 18-mjesečnoj kćeri. Znajući da su emocije prenosive na većinu malene djece, pretvarala se da plače.
“Osjetila sam olakšanje kada je moja kćerka počela plakati. Ne mogu reći da bi djeca koja ne bi odmah počela plakati zaslužila psihopatsku dijagnozu. Obično se dogodi da roditelji postanu bolno svjesni psihopatskih tendencija svoje djece kroz duže periode. Obično se u to uključuje iznimna okrutnost prema životinjama, okrutnost prema mlađim sestrama i braći, laganje bez osjećaja srama i žaljena ili brige da će biti uhvaćeni.“

Glavna razlika između psihopatske djece i one “normalne” jest što će normalno dijete, kad pronađe malu mačku ili psića, reagirati empatijom, odnosno osjetit će kako je ta malena životinja nemoćna, gladna i nezaštićena te će ju pokušati nahraniti, uzeti u ruke i maziti, zaštititi, a u većini slučajeva i odnijeti kući i tražiti roditelje da ju zadrži. Za razliku od normalne djece, psihopati neće imati osjećaj empatije te će tu životinjicu brutalno mučiti do smrti. Najgore od svega jest što to psihopatska djeca rade zato što fizički mogu nauditi slabijem i manjem stvorenju ili drugom djetetu i, još gore – mučenje i ubijanje čini im zadovoljstvo. Takva djeca nemaju empatiju i ne razlikuju dobro i zlo.

Žalosna je činjenica što roditelji takvo ponašanje opravdavaju s izjavama poput: „Ma takva su djeca, proći će ga to“, no takva djeca s vremenom prelaze sa životinja na ljude te je vrlo velika vjerojatnost da će, kada to fizički bude moguće, znači u vrijeme adolescencije, takvo dijete jednako postupiti sa svojom prvom djevojkom ili drugim vršnjakom.

Jedan od primjera su djeca o kojoj svakodnevno čitamo u crnoj kronici pod naslovom „Pretukli dječaka (15) zbog 10 kuna“  i sl. Činjenica je da se psihopatija ne liječi sama od sebe te, ukoliko roditelji ne reagiraju na vrijeme i potraže pomoć stručne osobe, takvo dijete neće imati budućnosti. Na pitanje „Jesu li psihopati bolesne osobe?” psihijatar Robert Hare odgovara:

“Jesu. Veliki manipulatori, opsjenari, naizgled šarmeri, bez emocija, sadisti, mazohisti, neodgovorni, društveni paraziti, hazarderi, patološki lažljivci koji krivnju prebacuju na druge i slično; to su sve karakteristike psihopata. Najveći se broj takvih ljudi nalazi u zatvoru”.

Izvor: Business Insider

34 komentara

34 Comments

 1. Ivica Deronja

  10 rujna, 2012 u 9:06 pm

  da jedno 🙂

 2. Milorad Baćo Orzes

  10 rujna, 2012 u 9:07 pm

  jedno od 100 je normalno 😀

 3. Mario Mijatovic

  10 rujna, 2012 u 9:07 pm

  ^^ bravo 😀 to sam si ja pomislio i onda vidim tvoj komentar

 4. Milan Miscevic

  10 rujna, 2012 u 9:07 pm

  mislim da su pogrijesili kod izracuna.

 5. Berislav Kurtin

  10 rujna, 2012 u 9:10 pm

  to je ustvari dobra vijest za 99% preostale djece. Jebes strucnjake bravo za

 6. Knežević Jure

  10 rujna, 2012 u 9:10 pm

  Lažu, svaki drugi je psihopat

 7. Ratus Potatus

  10 rujna, 2012 u 9:12 pm

  optimisti

 8. Kristina Karlović

  10 rujna, 2012 u 9:12 pm

  hmm cudno..

 9. Koraljka Jankulovski

  10 rujna, 2012 u 9:14 pm

  nije ni čudo, kakvi su roditelji, mediji namecu svoje, na internetu im je sve dostupno…ovo je još optimisticno!

 10. Dylan Crow

  10 rujna, 2012 u 9:15 pm

  Ima nas znaci…

 11. GreenEyes Libra

  10 rujna, 2012 u 9:22 pm

  …Nisu ti stručnjaci to dobro istražili, broj je i veći…

 12. Thoryan Arakeen Mokku

  10 rujna, 2012 u 9:24 pm

  ja vjerujem da je svaki politicar lopov i sta sad…

 13. Danijel Summer Edition Jurkovic

  10 rujna, 2012 u 10:01 pm

  ali pazi naslov… stručnjaci vjeruju… xd …. sad samo skoknem do svečenika da mi empirijskim metodama dokaže … ono 😛

 14. Jure Maric

  10 rujna, 2012 u 10:03 pm

  To je onda kao ruski rulet.. Nikad ne znas tko je to stoto djete dok ne zadavi neku zivotinju kad napuni pet godina ili se suzdrzi, pa s tek 14god. izbode koga u skoli. Kakva glupost- psihologiju svodit na matematiku! Psihopati su dosli do tog “zakljucka”!

 15. Jure Maric

  10 rujna, 2012 u 10:05 pm

  Usput, mali sa slike je isti MMA UFC lajavi borac Chael Sonnen 😀

 16. Ivan Alapić

  10 rujna, 2012 u 10:11 pm

  Da jbt, sad su djeca kriva. To je prodavanje magle kako bi se prikrilo ono što je bitno. Kako se ti isti “znanstvenici” nisu dosjetili da testiraju velike svjetske vođe.
  Jer dijete nemože učinit veliko zlo, koliko god trknjeno bilo.

 17. Denis Hadžić

  10 rujna, 2012 u 10:18 pm

  Halo, debili – i svjetski ´diktatori´ su nekad bili djeca, cini mi se! 😉

 18. Jure Maric

  10 rujna, 2012 u 10:28 pm

  Ja osobno nikad ne bih vezao pojam “djete” uz pojam “psihopat”! To samo bolestan um moze! Pitam se kome bi takva bolesna konstatacija isla u prilog.. Mozda nekoj korporaciji koja se bavi kompjutorskim igricama, a koju su optuzili da nasilje u tim igricama stvara psihicke devijacije kod djece. Njima bi koristile te “teze” da su djeca sama od sebe nekom genetskom brojalicom psihopati. Hm. Ima smisla, zar ne? Dovoljno je malo razmisliti i sve sjedne na svoje mjesto, pa nam nitko ne moze prodavat maglu! Naravno, treba imati s cim razmisliti, a mozak je sve vise kvaran i trosan 🙁

 19. Krepana Mačka Vaditelj Očiju

  10 rujna, 2012 u 10:48 pm

  Pametan covjek nema razloga osjecati ikakav oblik empatije prema drugom pojedincu, ali za vrstu je dobro da je takvih malo.

 20. Vedran Vidov

  10 rujna, 2012 u 11:32 pm

  Članak nije nikakva novost. Zapravo je vijest stara nekoliko desetljeca.
  O gluposti da da iza toga stoje korporacije kompjuterskih igrica je naprosto debilno, a da ne govorim da ne postoji nikakva korelacija između igranja nasilnih videoigrica i nasilničkog ponašanja.

 21. Psihologica

  11 rujna, 2012 u 1:33 am

  Niste pazljivo procitali – broj nije veci jer tu nije rijec o neodgojenoj ili zapustenoj djeci nego o genetskom poremecaju koji nece biti ‘izlijecen’ dobrim odgojem ili vec ne znam kakvim pozitivnim utjecajima iz okoline.
  Kao sto se netko rodi drustven, a netko povucen, netko neurotican, a netko emocionalno stabilan (sto su sve normalne varijacije ljudske licnosti s jakom genetskom osnovom), netko se rodi bescutan i bezosjecajan, ili barem tako autori clanka tvrde.

 22. Jure Maric

  10 rujna, 2012 u 11:55 pm

  Vedrane, nit znas citat, nit si pismen! Kakva kombinacija! Citaj pazljivije komentare, a pogotovo moje, prije nego sta objavis kakvu glupost. Moze? 😀 Boze, kakvih praznoglavaca ima.. Bjezim odavde dok nisam dosao na takav nivo 😀

 23. Vedran Vidov

  11 rujna, 2012 u 12:12 am

  Ne brini, načitao sam se tvojih glupih komentara koji naprosto poriču psihologiju i njena saznanja.

 24. Anamari Slavic

  11 rujna, 2012 u 6:38 am

  Psihopatologija se razvija u djetinjstvu i pubertetu a djelomično je poslijedica genetskih, prirođenih, obiteljskih i okolišnih faktora. Dakle, okolina, sadržaji kojima je dijete izloženo mogu pospješiti razvoj takvih poremećaja, ali nisu jedini čimbenik. Toga je bilo i prije igrica, filmova i slično. A što se tiče empatije i pojedinca, naravno da je u interesu svakom pojedincu biti članom društva, a socijalne veze se grADE IZMEĐU OSTALOG pomoću empatije: Pojedinac ne može opstati bez društva.

 25. Anamari Slavic

  11 rujna, 2012 u 6:40 am

  Kratkoročno nekad izgleda da je dobro nekoga nasamariti, ali dugoročno to vodi u propast, ako ne samu jedinku, onda njezine potomke, tako da se krug sebičnosti i nesurađivanja zatvara. Zato neće opstati sustavi koji funkcioniraju na principu iskorištavanja i zloupotrebe pojedinaca i skupina…

 26. Mi Ki

  11 rujna, 2012 u 7:40 am

  bolje reci, buduci psihopat. nisam bas cula da dijete moze biti psihopat.

 27. Zvonimir

  11 rujna, 2012 u 9:41 am

  Ja mislim da su ovi znanstvenici u krivu. Ja ne mislim da se psihopati rađaju, mislim da se oni stvaraju. Zapravo znanstvenici su otkrili gen koji je zaslužan za takva ponašanja i takva djeca imaju genetske predispozicije da postanu psihopati, no no samo u slučaju ako su takva djeca izložena negativnim utjecajima u ranoj dobi, pa pa čak i u majčinoj utrobi. Također se pokazalo, da djeca koja nose taj gen, ako nikada nisu bili izložena negativnim utjecajima zapravo se ponašaju bolje od “normalne” djece.

  Ono što želim reći je da onakvi kakvi postajemo je samo zbog okoline. Ne znam koji je psiholog to izjavio, samo znam da je jedan pametni čovo iz Velike Britanije. On kaže ovako. Dvije stvari mogu poći po zlu u djetetovom odrastanju.

  1. Da se dogode stvari koje se nisu smjele dogoditi (zlostavljanje bilo koje vrste)
  2. i stvari koje su se trebale dogoditi, a nisu (odsutnost roditelja – emocionalna, sigurnost i ljubav od roditelja …)

 28. Mi Ki

  11 rujna, 2012 u 7:43 am

  ovo u clanku se moze pripisati i razmazenosti. mislim da se osoba formira tek nakon puberteta

 29. L Side Bumper

  11 rujna, 2012 u 8:47 am

  e to se zove optimizam i bacanje prasine u oci 😀

 30. Litha Midsummer

  11 rujna, 2012 u 10:58 am

  napomena; tokom prijevoda i skračivanja članka, jer je u orginalu jako opširan, slučajno sam izostavila rečenicu da se istraživanje odnosi na područje Velike Britanije… Nekako sam sigurna da se istraživanje provelo u SAD-u ili na svjetskoj razini, iako to ne mogu sa sigurnošću tvrdit,da bi postotak bio i veći…cime se slažem sa vašim komentarima.

 31. Iris Šmid-Senfner

  11 rujna, 2012 u 9:47 am

  bože,bog zna kako bi proveli dan da nismo pročitali tu divnu vijest

  • dora

   11 rujna, 2012 u 1:55 pm

   ako smatraš da je “ignorance is bliss” onda bi imala predivan dan, no u tom slučaju ne razumijem što radiš na ovom portalu?

 32. hrvoje

  11 rujna, 2012 u 9:43 pm

  Anamari Slavi:Zato neće opstati sustavi koji funkcioniraju na principu iskorištavanja i zloupotrebe pojedinaca i skupina…
  ozbiljno,OZBILJNO!
  kakva empatija,to niti ne postoji….empatija je citanje tudjih osjecaja,nije u potpunosti moguce,mogu ce je samo pretpostavljanje sta netko drugi osjeca….a ako pretpostavljas sta netko drugi osjeca nije potrebno dijeliti te emocije,imati iste….
  psihopati djeca kao posljedica genetskog materijala?
  u svakome od nas se nalazi gen za nesto,neki su jaci neki su slabiji,nasim djelovanjem na nas i djelovanjem drugih na nas se nesto pojaca a nesto zakrzlja….
  i sad reci jos jednu stvar-sta ti znaci ta statistika?sada cemo testirati sve i izdvojiti koji imaju takav gen?
  mozemo i usput izdvojiti one koji imaju gen za nasilje,koji imaju gen za laganje,koji imaju gen za sebicnost?
  ili gen za emocionalnu nestabilnost etc….
  jedino sta je na svijetu zabrinjavajuće je postojanje ljudske vrste….ništa drugo….

 33. FallenAngel

  4 listopada, 2012 u 1:46 pm

  Cure i decki..citam ja malo (sa zakasnjenjem) vase simpatične i zustre komentare.Ah mogu vam samo reci da je psihopatija nesto sto prozima svih nas u vecoj ili manjoj mjeri(to znanost zove dimenzija tj. svi to mozemo biti al neko vise a neko manje), ali ima nekih (i oni su stvarno manjina) koji su “otporni” na nju… sad cu malo da to pojasnim.Danas znanstvenici tog podrucja istražuju tu dimenziju kod predskolske djece, adolescenata, studensku i zatvorsku populaciju, te kod raznih zaposlenika (tj poduzetnika koji svojim poslom utejecu na drustvo, npr burzovni mesetari, korporacijiski bossovi itd),al jako slabo kod političara (hmm mozda se ne bi dali podvrgnuti takvim ispitivanjima..!?).Uglavnom, dosli do zakljucka da gotovo kod svih tih ispitanih skupina postoje dva podtipa psihopata; Primarni psihopat [neustrašiv,bez tjeskobe, nasilje koristi pretežno kao sredstvo prisile, a ne kao “ispucavanje”,kada pažnju fokusira na neki svirep cilj,to ce bez ikakve empatije napraviti na šarmantni ili prisilni način, i neče ga omesti ni inhibitorni signali (npr društveno-zakonske kazne), niti tuđa nevolja (neciji strah,tuga,pa cak i ljutnja prema njemu),a kada je uhvacen u nedjelo nema kajanja/krivnje niti stida/srama,nego optuživnja drugih i poricanja;mogu biti uspješni u društvu (političari, poduzetnici, akademičari, razni slavni kulturaši)ali postati i serijalne ubojice;takva se psihopa-
  tija najčešče javlja kod histrioničnih,narcizoidnih,antiso-
  cijalnih poremečaja osobnosti]. Sekundarni psihopat [u nekim situacija neustrašiv,ali uglavnom prožet sa tjeskobnim,depresivnim i radražljivim raspoloženjima,
  nasilan pretežno u izljevima bijesa;kada se posvete nekom
  svirepom cilju mogu ih omesti razne prepreke ili sporedne stvari,pa odustanu,ali ako nastave onda su pretežno
  prisilni,bez šarma ili karizme;isto su ne-empatični prema
  žrtvi, ali kadkada mogu osjetiti naknadnu krivnju/stid;
  najčešče nisu društveno uspješni,večinom se nalaze među
  kriminalaca;imaju uglavnom granični,šizotipalni,paranoidni,
  šizoidni poremečaj osobnosti].
  To je u opčim crtama ono sto se opisno zna o tome kakvi su
  psihopati.Međutim zašto su takvi?Eh, to je malo predugo za ovaj format, pokušat cu pojednostaviti.Neuroznastvena
  istraživanja ukazuju da kako primarni,tako i sekundarni,
  imaju specifičnu spojevnu građu i/ili gensko-biokemijski
  ustroj u jednom svepožimajučem sustavu mozga(ovo je samo za stučne: “kortiko-supkortikalna paralimbička mreža”).
  Taj sustav je najaktivniji i kad “mentalno” mirujemo (tj
  tu je onaj osječaj sebe kao sebe,bez da ista posebno mislimo ili radimo..),al je posebno aktivan svako put kada
  se bavimo sa vlastitim ili tuđim osobnim (moranim,svijetona
  zorskim,opčedruštvenim,financijskim) pitanjima (tj kada donosimo odluke,procjenjujemo posljedice,prosuđujemo implikacije,itd).U tom sustavu nekoliko biokemijskih
  “igrača” su odlučujuča.Jedan od njih – serotonin – možda je
  ključan za određivanje dali če netko biti psihopat
  (oba podtipa) ili gotovo neče biti uopče.Neka istraživanja ukazuju da ljudi sa specifičnim genima za receptore (mali “prekidači” koji isključuju/uključuju naše neurone)
  i/ili transportere (mali “usisivači” koji skupljaju višak kemije naših neurona) serotonina (“sklopka” koja aktivira “prekidače” i poslije bude “usisana”
  nazad u neurone kao višak za iduču uporabu),nemaju gotovo
  ništa psihopatskog u sebi (to su osobe sa tkz Ugodnom/
  Savjesnom crtom, prema Big Five teoriji).Sa druge strane
  imamo sekundarne psihopate čiji serotonin je toliko razbarušen da kada im se da lijek koji popravlja serotonin
  njihova se psihopatija pojačava ( tj kod njih serotonin ima suprotan efekt od ne psihopata)!
  Ne zaboravimo da svi imamo taj mozgovni (“paralimbički”)
  sustav i dovoljno je samo mali nasklad u njemu (genska predispozicija kod primarne i/ili pretežno stresno okruženje kod sekundarne psihopatije), pa da svatko
  aktivira psihopatsku sklonost.A dali ce se i koliko ce se ona izraziti ovisit ce o prilikama, okolnostima i povodima(financijski status, obiteljski ustroj,iskušenja) a kako ce se ona iskazati ovisi koju osobnost imamo (histrionična, narcizoidna, granična itd).
  U nadi da nisam previše “zadavio” mojim komentarom..pozz

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Svi znamo da se djeca vole igrati. Ali moramo biti svjesni i da je za razvoj djece igra neophodna. Slobodna, neorganizirana igra pomaže djeci...

Zdravlje i Medicina

Imate li ikad problema s određivanjem što je lijevo, a što desno? Primjerice, kada vozite u autoškoli i instruktor vam kaže da skrenete lijevo,...

Tehnologija

Novi video koji je objavila tvrtka Neuralink prikazuje majmuna koji igra Pong koristeći svoj um i specijalni interfejs za interakciju mozga s računalom. Neuralink...

Znanost

Iako neki ljudi više vole raditi u miru i tišini, evo dobrih vijesti za sve one koji rado slušaju glazbu na svom radnom mjestu...

Oglašavanje