Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Studenti FER-a razvijaju sustav za personalizirano praćenje zdravlja pacijenata


“Povećao vam se broj otkucaja srca, sjednite i opustite se. Vaš će vas liječnik uskoro kontaktirati”, ovako će, otprilike, zvučati glasovna poruka bežičnog sustava za personalizirano praćenje zdravlja pacijenata.

Takav sustav na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva usavršavaju studenti Luka Celić i Darko Trogrlić, dobitnici ovogodišnje Rektorove nagrade.

 

Riječ je o jedinstvenom sustavu namijenjenom kroničnim bolesnicima, starijim osobama, ali i aktivnim sportašima, koji bi pratio sve njihove fiziološke parametre, poput temperature tijela, otkucaja srca, disanja ili tjelesnih aktivnosti, a potom bi liječnik ili medicinska sestra na računalu ili putem SMS-a mogli vidjeti što je posrijedi, kakva je eventualna terapija potrebna i treba li pacijent biti hospitaliziran.

Iako na tržištu već postoje komercijalni uređaji koji kod pacijenata prate samo neke od navedenih parametara, studentski rad dvojice FER-ovaca poseban je po tome što se sustav može neprestano nadograđivati, a parametri se mogu prilagođavati svakom pacijentu ponaosob. Ideju za razvijanje sustava studentima je dao njihov mentor prof. dr. Ratko Magjarević iz Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a.

“Projekt će sigurno uspjeti. Upitno je samo hoće li u Hrvatskoj netko to prepoznati jer mi nemamo proizvodnju” – strahuju Luka i Darko koji su svojim projektom oduševili i na elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani .

Izvor: Jutarnji.hr

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh