Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Studija dokazala učinkovitost poskupljenja cigareta

Foto: Shutterstock

Prestanak pušenja? Ako ne ide milom…

Želite li prestati pušiti? Podizanje cijene cigareta može biti rješenje, ako je suditi prema nekim opsežnim istraživanjima; pa pogledajmo američko iskustvo.

Nalazi studije koji su objavljeni u znanstvenom časopisu Epidemiology pokazali su kako već i malo podizanje cijene cigareta povećava izglede za prestanak pušenja. Sve je krenulo tako da je skupina znanstvenika sa sveučilišta Drexel provela studiju kako bi se utvrdilo kako točno troškovi cigareta utječu na pušače. Da bi to učinili, ispitivali su pušače iz šest različitih mjesta čija se dob kretala od 44 do 84 godine. Podaci su prikupljani čak 10 godina i tako potvrdili važnu ulogu porezne politike u borbi protiv ovog oblika ovisnosti.

Otkrili su da sadašnji pušači imaju 20 posto veću vjerojatnost da prestanu pušiti kada cijene kutija cigareta porastu samo za jedan dolar. Povećanje cijene kutije cigareta za jedan dolar može potaknuti na prestanak pušenja starije odrasle osobe. To su pušači s dugim stažom koji obično teže mijenjaju stečene navike, naglašavaju znanstvenici. Uz to, svako poskupljenje je povezano sa smanjenjem broja novih pušača, pokazalo je istraživanje.

“Stariji odrasli pušači puše dugo vremena i obično imaju niže stope prestanka pušenja u odnosu na mlađu populaciju, što ukazuje na duboko ukorijenjeno ponašanje koje se teško mijenja”, izjavila je Stephanie Mayne, voditeljica studije.
Što se tiče teških pušača, ljudi koji potroše više od pola pakiranja cigareta dnevno – oni su imali 7 posto veću vjerojatnost za odustajanje. I pokazali su 35 posto smanjenja prosječnog broja cigareta dnevno.

“Budući da teški pušači puše više cigareta na dan, mogu osjetiti utjecaj povećanja cijena u većoj mjeri od drugih i vjerojatnije će smanjiti broj cigareta koje puše svakodnevno”, rekla je Mayne. Znanstvenici su napomenuli da se njihova studija usmjerila samo na ljude dobi od 44 godine i starije. Stoga bi procjenjivanje mlađih pojedinaca moglo predstavljati druge varijable.

Osim toga, istaknuli su da zabrana pušenja u restoranima i kafićima nije pretjerano djelovala na prestanak pušenja. Iako nisu sigurni koji je tome razlog, nadaju se da će provesti više studija kako bi saznali koja bi metoda mogla biti učinkovitija: povećanje cijena cigareta ili ograničenje pušenja na javnim prostorima.

Ipak, vjeruju kako njihova najnovija istraživanja otkrivaju novi način pomoći pušačima da zaustave ovisnost. “S obzirom na naša nova otkrića,” dodala je koautorica studije Amy Auchincloss, “ako se doda jedan dodatni dolar na američki porez na duhan, to bi moglo rezultirati s milijun pušača manje”.

Možda će vas zanimati

Biologija

Institut Ruđer Bošković (IRB) u petak je predstavio rezultate istraživanja biomolekula iz Jadranskog mora koje su pokazale visoku biološku aktivnost i potencijal za primjenu...

Psihologija

Kako definirati ljubav ? Što je ljubav? Kako je definiramo? Je li ljubav jedna stvar ili skup mnogih stvari? Postoje li različite vrste ljubavi?...

Oboljenja i poremećaji

Istraživanje koje su vodili istraživači iz američke bolnice Brigham and Women ‘s Hospital (BWH) pokazalo je povezanost između povišene koncentracije ftalata u tijelu i...

Biljke i životinje

Rast drveća s godinama se ubrzava, pokazalo je jedno istraživanje objavljeno u časopisu Nature, te sugerira da bi najstarije drveće na svijetu moglo imati...