Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Studija otkrila gdje je najsigurnije sjediti u automobilu

Prednja ili stražnja sjedala?

Prema studiji Instituta Insurance for Highway Safety (IIHS) najnesigurnije mjesto u automobilu je – stražnje sjedalo.

Prema rezultatima istraživanja, sigurnosni standardi za putnike na prednjim sjedalima su se s vremenom poboljšavali. Oni za stražnja sjedala su, pak, stagnirali.

Razlike

Prednja sjedala čuvaju zračni jastuci koji se nekad nalaze i na bočnoj strani. Tu su i posebno dizajnirani sigurnosni pojasevi. Pritom se sigurnosne mjere za stražnja sjedala u većini slučajeva odnose samo na sigurnosne pojaseve koji pomažu u ublažavanju posljedica sudara.

Kada se radi o kvaliteti sigurnosnih pojaseva, stručnjaci s IIHS-a navode kako su pojasevi na prednjim sjedalima učinkovitiji što se tiče sigurnosti. To se odnosi na način na koji pojasevi kontroliraju napetost i jačinu kočenja. Takve funkcije nekada nisu prisutne kod pojaseva na stražnjim sjedalima.

“Tehnologija je uvelike unaprijedila sigurnost putnika koji sjede u prednjem dijelu automobila. Posebno kada se radi o zračnim jastucima i sigurnosnim pojasevima koji zajedno rade kako bi zadržali tijelo u određenom položaju. Za razliku od toga, putnici na stražnjem sjedalu su do određene mjere zakinuti za takve prednosti”. Tako stoji u priopćenju kojeg je izdao IIHS.

U svom istraživanju znanstvenici su proučavali 117 sudara. U njima su putnici na stražnjem sjedalu bili ozlijeđeni ili su poginuli.

Pojasevi i jastuci

Otkrili su kako je jedan od uzročnika bilo, dakako, nekorištenje sigurnosnog pojasa. Međutim, u 37 slučajeva kojima je bilo žrtava znanstvenici smatraju kako su putnici mogli preživjeti da su imali kvalitetnije pojaseve i zračne jastuke.

Većinom su bile prisutne ozljede prsnog koša, a najsmrtonosnije su bile ozljede glave. U nekim slučajevima putnici na stražnjem sjedalu su pretrpjeli gore ozljede od onih na prednjem. Prema stručnjacima, to je dokaz da sigurnosne mjere nisu bile jednake.

Kako bi se poboljšala sigurnost u vožnji, stručnjaci smatraju kako bi proizvođači trebali upotrijebiti učinkovitiji dizajn sigurnosnih pojaseva. Također bi trebalo smisliti nove načine za upotrebu zračnih jastuka u stražnjem dijelu automobila. Preporučuju njihovo postavljanje na krov vozila, a to je nešto što se do sada nije korišteno na niti jednom vozilu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Najnoviji izumi tehnologije u 3D tisku brzo mijenjaju način na koji se stvari proizvode. To je tehnologija u nastajanju koja je alternativa tradicionalnim alatima...

Tehnologija

U posljednjih pet godina, tehnologija samovozećih automobila je pošla put od “možda mogućeg” do “definitivno mogućeg”. U prosincu 2018. tvrtka Waymo, koja je izašla...

Tehnologija

Ugljična vlakna su Superman među materijalima. Pet puta su jača od čelika i imaju tek dio njegove težine, a koriste se u proizvodnji svega...

Inženjerstvo

Vlasnik Mercedes-Benza Daimler i tvrtka Bosch udružili su u utorak snage u razvoju samovozećih vozila kako bi stvorili robotski taksi koji će sam dolaziti...

Oglašavanje