Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Studija otkrila gdje je najsigurnije sjediti u automobilu

Prednja ili stražnja sjedala?

Prema studiji Instituta Insurance for Highway Safety (IIHS) najnesigurnije mjesto u automobilu je – stražnje sjedalo.

Prema rezultatima istraživanja, sigurnosni standardi za putnike na prednjim sjedalima su se s vremenom poboljšavali. Oni za stražnja sjedala su, pak, stagnirali.

Razlike

Prednja sjedala čuvaju zračni jastuci koji se nekad nalaze i na bočnoj strani. Tu su i posebno dizajnirani sigurnosni pojasevi. Pritom se sigurnosne mjere za stražnja sjedala u većini slučajeva odnose samo na sigurnosne pojaseve koji pomažu u ublažavanju posljedica sudara.

Kada se radi o kvaliteti sigurnosnih pojaseva, stručnjaci s IIHS-a navode kako su pojasevi na prednjim sjedalima učinkovitiji što se tiče sigurnosti. To se odnosi na način na koji pojasevi kontroliraju napetost i jačinu kočenja. Takve funkcije nekada nisu prisutne kod pojaseva na stražnjim sjedalima.

“Tehnologija je uvelike unaprijedila sigurnost putnika koji sjede u prednjem dijelu automobila. Posebno kada se radi o zračnim jastucima i sigurnosnim pojasevima koji zajedno rade kako bi zadržali tijelo u određenom položaju. Za razliku od toga, putnici na stražnjem sjedalu su do određene mjere zakinuti za takve prednosti”. Tako stoji u priopćenju kojeg je izdao IIHS.

U svom istraživanju znanstvenici su proučavali 117 sudara. U njima su putnici na stražnjem sjedalu bili ozlijeđeni ili su poginuli.

Pojasevi i jastuci

Otkrili su kako je jedan od uzročnika bilo, dakako, nekorištenje sigurnosnog pojasa. Međutim, u 37 slučajeva kojima je bilo žrtava znanstvenici smatraju kako su putnici mogli preživjeti da su imali kvalitetnije pojaseve i zračne jastuke.

Većinom su bile prisutne ozljede prsnog koša, a najsmrtonosnije su bile ozljede glave. U nekim slučajevima putnici na stražnjem sjedalu su pretrpjeli gore ozljede od onih na prednjem. Prema stručnjacima, to je dokaz da sigurnosne mjere nisu bile jednake.

Kako bi se poboljšala sigurnost u vožnji, stručnjaci smatraju kako bi proizvođači trebali upotrijebiti učinkovitiji dizajn sigurnosnih pojaseva. Također bi trebalo smisliti nove načine za upotrebu zračnih jastuka u stražnjem dijelu automobila. Preporučuju njihovo postavljanje na krov vozila, a to je nešto što se do sada nije korišteno na niti jednom vozilu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Iako smo svi čuli za pojam „promili alkohola u krvi g‰“ , mnogi od nas ne znaju o koliko je zapravo alkohola u krvi...

Tehnologija

General Motors i AT&T udružuju se kako bi u sljedećem desetljeću omogućili 5G povezivost za milijune vozila. Poboljšana povezivost značit će bolje performanse softvera,...

Tehnologija

Istraživači sa Sveučilišta Cornell razvijaju posebnu prometnicu koja je sposobna puniti baterije vozila dok se kreću preko njene površine. To je svijetla vizija budućnosti...

Ekologija i okoliš

Vlada Japana će ponuditi porezne olakšice i ostalu financijsku podršku.

Oglašavanje