Connect with us

Znanost

Studija otkriva: vodice za usta mogu uzrokovati dijabetes

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Studija otkriva: vodice za usta mogu uzrokovati dijabetes

Uz četkicu za zube i zubni konac, vodice za usta se koriste za svakodnevnu higijenu i zdravlje usne šupljine. Međutim, u novoj studiji znanstvenici sa Sveučilišta Harvard su otkrili kako se prilikom ispiranja usta s vodicom zapravo ubijaju korisni mikrobi koji žive u usnoj šupljini i koji nas štite od dijabetesa i pretilosti.

Vodice za usta su prvenstveno namijenjene za ubijanje bakterija koje uzrokuju zubni plak i loš zadah, ali prema rezultatima istraživanja, one ubijaju i bakterije koje su nam korisne.

Znanstvenici su otkrili kako se kod ljudi koji koriste vodicu za usta dva puta dnevno može razviti dijabetes ili povećati šećer u krvi za 55% u razdoblju od tri godine.

Prijašnje studije su dokazale kako loša briga o oralnom zdravlju može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, ali ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo kako dobra briga o oralnom zdravlju može imati neočekivano loše posljedice.
Profesor epidemiologije Kaumudi Joshipura je rekao: “Većina antibakterijskih sastojaka u vodicama za usta nemaju selektivnu prirodu. Drugim riječima, one ne djeluju samo na određenu bakteriju u ustima već i na druge vrste bakterija.”

U studiji je sudjelovalo 1206 pretilih osoba između 45 i 60 godina kod kojih je postojao veliki rizik od pojave dijabetesa. Tijekom istraživanja kod 17% ispitanika se pojavio dijabetes. 20% posto ispitanika koji su koristili vodicu jednom dnevno su također dobili dijabetes, a taj broj je porastao za 30% kod ispitanika koji su koristili vodicu ujutro i navečer.

Dobre bakterije u ustima nas štite od dijabetesa, a mikrobi pomažu tijelu da proizvede dušikov dioksid koji regulira razinu inzulina i metabolizam. On drži u ravnoteži energiju u tijelu i regulira razinu šećera u krvi.

Budući da vodice za usta sadrže moćne antibakterijske sastojke kao što su triclosan, klorheksidin, alkohol, eterična ulja ili peroksid, znanstvenici savjetuju ispiranje usta samo jednom dnevno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh