Connect with us

Znanost

Novi imunološki sustav bi mogao pomoći oboljelima od Chronove bolesti

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Novi imunološki sustav bi mogao pomoći oboljelima od Chronove bolesti

Nova nada

Chronova bolest je kronična upala crijeva koja se može javiti kod djece i kod odraslih. Ne zna se točan uzrok njenog nastanka i još uvijek nije pronađen lijek koji bi je mogao u potpunosti izliječiti. Simptomi ove bolesti su učestali proljevi, gubitak tjelesne težine, slabokrvnost ili krvarenje. Tračak nade oboljelima bi moglo donijeti kliničko ispitivanje za novi imunološki sustav koje su proveli znanstvenici s Queen Mary University of London.

Oni su, dakle, pokušali uz pomoć matičnih stanica stvoriti novi imunološki sustav kako bi pomogli bolesnicima koji pate od ove bolesti.

Zbog upalnih procesa u probavnom sustavu dolazi do kronične boli i umora. Liječenja kroz koje mnogi prolaze često nemaju nekog učinka.

Voditelj istraživanja prof. James Lindsay je rekao: “Nadamo se da ćemo uspjeti radikalno promijeniti tijek bolesti kada potpuno resetiramo imunološki sustav pacijenata putem transplantacije matičnih stanica. Taj postupak možda neće izliječiti samu bolest, ali će pacijenti možda početi reagirati na lijekove koji prije nisu funkcionirali.”

Transplantacija matičnih stanica se nedavno pokazala uspješnom u liječenju multiple skleroze. U ovom postupku matične stanice se uzimaju iz krvi pacijenata pa se uz pomoć kemoterapije uništava njihov neučinkoviti imunološki sustav.

Kada se matične stanice ponovno uvedu u tijelo, one stvaraju nove stanice koje pacijentima daju novi imunološki sustav. U teoriji, on više ne bi trebao djelovati loše na njihov probavni sustav.

Ovo kliničko ispitivanje je uslijedilo nakon ispitivanja 2015. godine u kojem je slična terapija imala ozbiljne nuspojave. One su dovele do smrti jednog ispitanika. U ovoj verziji se koriste niže doze tretmana kako bi se smanjio rizik od toksičnosti.

Stručnjaci se nadaju da će ovaj postupak uspjeti donijeti olakšanje od konstantne boli od koje pate oboljeli.

 

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh