Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Genetika

Stvoren duhan bez nikotina

Tehnologija genetskih škara

Stvoren je tip duhana gotovo potpuno lišen nikotina, a to otkriće bi moglo utrti put za dizajniranje novih vrsta cigareta koja bi stvarale manje pušačke ovisnosti.

Naime, njemačko tehnološko sveučilište TU iz Dortmunda objavilo je kako su uspjeli genetski modificirati duhan Virgina tako što su značajno smanjili koncentraciju visokoovisne tvari, na samo jednu četvrtinu stotnine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i nekoliko drugih srodnih tijela pozvali su vlasti na istraživanje mogućnosti za smanjenje količine nikotina, jer upravo je nikotin glavni uzročnik ovisnosti o cigaretama.

Cigareta sadrži i 4.800 drugih kemijskih tvari, od kojih je nekih 70 vjerojatno kancerogeno.

“Umjesto 16 miligrama, svaki gram duhana sad sadrži samo 0,04 miligrama nikotina”, rekao je voditelj studije Felix Stehle o ovom izumu.”Do danas nitko u svijetu nije uspio do te mjere smanjiti udio nikotina”, dodao je.

Znanstvenici, koji su rezultate svog rada objavili u časopisu Plant Biotechnology Journal, objasnili su da su se koristili tehnologijom genetskih škara kako bi izrezali šest gena koji su bili relevantni za proizvodnju nikotina.

Biljka je tako uspjela rekonstruirati nedostajuće gene, ali je rekonstrukcija manjkava. “Taj proces vjerojatno se može primijeniti bilo na koju biljku duhana”, zaključio je Stehle.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Genetika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh