Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Stvoren duhan bez nikotina

Tehnologija genetskih škara

Stvoren je tip duhana gotovo potpuno lišen nikotina, a to otkriće bi moglo utrti put za dizajniranje novih vrsta cigareta koja bi stvarale manje pušačke ovisnosti.

Naime, njemačko tehnološko sveučilište TU iz Dortmunda objavilo je kako su uspjeli genetski modificirati duhan Virgina tako što su značajno smanjili koncentraciju visokoovisne tvari, na samo jednu četvrtinu stotnine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i nekoliko drugih srodnih tijela pozvali su vlasti na istraživanje mogućnosti za smanjenje količine nikotina, jer upravo je nikotin glavni uzročnik ovisnosti o cigaretama.

Cigareta sadrži i 4.800 drugih kemijskih tvari, od kojih je nekih 70 vjerojatno kancerogeno.

“Umjesto 16 miligrama, svaki gram duhana sad sadrži samo 0,04 miligrama nikotina”, rekao je voditelj studije Felix Stehle o ovom izumu.”Do danas nitko u svijetu nije uspio do te mjere smanjiti udio nikotina”, dodao je.

Znanstvenici, koji su rezultate svog rada objavili u časopisu Plant Biotechnology Journal, objasnili su da su se koristili tehnologijom genetskih škara kako bi izrezali šest gena koji su bili relevantni za proizvodnju nikotina.

Biljka je tako uspjela rekonstruirati nedostajuće gene, ali je rekonstrukcija manjkava. “Taj proces vjerojatno se može primijeniti bilo na koju biljku duhana”, zaključio je Stehle.

Možda će vas zanimati

Ovisnost i liječenje

Prestanak pušenja? Ako ne ide milom… Želite li prestati pušiti? Podizanje cijene cigareta može biti rješenje, ako je suditi prema nekim opsežnim istraživanjima; pa...

Ovisnost i liječenje

Zdravstveni stručnjaci su relativno nedavno objavili da pušenje jednako utječe na vid kao i na pluća. To se ne spominje tako često. Unatoč pomalo...

Ovisnost i liječenje

Osim svih od ranije poznatih negativnih spojeva koje pušenjem unosimo u svoj organizam, znanstvenici su otkrili da u cigaretama postoje žive bakterije. Odavno nam...

Znanost

Znanstvenici su objavili da su stvorili tip duhana gotovo potpuno lišen nikotina, a taj uspjeh mogao bi utrti put za dizajniranje nove vrste cigarete...