Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Super-Zemlja je previše hladna za život

Otkriće ove super-Zemlje pruža i nove dokaze o formiranju planeta, te o postojanju drugih solarnih sustava koji podsjećaju na naš.

Foto: NASA

Planet mnogo hladniji i veći od našeg otkriven je u studenom 2018. godine u orbiti obližnjeg Crvenog patuljka – Bernardove zvijezde, koja je od Zemlje udaljena oko šest svjetlosnih godina. Došlo se do zaključka da ima masu koja je tri puta veća od Zemljine i da na njoj vladaju niske temperature.

Jasno je da čovječanstvo već neko vrijeme mašta o selidbi u svemir, pa je rijetka super-Zemlja naizgled dobra prilika za to. Ipak, nova planeta nije odgovarajuća destinacija, usprkos tome što je po veličini slična Zemlji, te se od svoje zvijezde kreće na sličnoj udaljenosti kao i naša planeta od Sunca. Znanstvenici ističu da je planeta vrlo hladna zbog toga što je njena zvijezda manja od našeg Sunca i emitira manje svjetlosti. Zbog niskih temperatura nema vode u tekućem stanju, tako da je život poprilično nemoguća stvar.

Relativno nova planeta pripada skupini čija svaka predstavnica nosi ime „super-Zemlja“, zbog toga što imaju veću masu nego naša planeta, ali nisu velike poput divova iz našeg Sunčevog sustava – Neptuna i Urana. Otkrivena je u orbiti zvijezde koja je najbliža našem Sunčevom sustavu nakon desetljeća potrage, te je dobila ime Bernardova zvijezda b.

Otkriće ove super-Zemlje pruža i nove dokaze o formiranju planeta, te o postojanju drugih solarnih sustava koji podsjećaju na naš. Ipak, život u novom svijetu nije moguć, bar ne onakav kakav je nama poznat, piše The Cut.

Možda će vas zanimati

Svemir

Uzorak je samo jedan mali dio koji potječe od asteroida "Itokawa", a prikupljen je tijekom Hayabusa misije 2010. godine

Zemlja

Prethodnica našeg planeta, mlada Zemlja, formirala se u roku od pet milijuna godina, došlo je do zaključka novo istraživanje Centra za formiranje zvijezda i...

Planete i mjeseci

Iako teorija prema kojoj je Mjesec formiran udarom manjeg planeta u primordijalnu Zemlju nije od jučer, znanstvenici su nedavno uspjeli pronaći dokaze koji bacaju...

Svemir

Kada govorimo o tijelima sunčeva sustava, mislimo o svim nebeskim objektima koji su pod utjecajem Sunčeve gravitacije kao i samo Sunce. Sunčev sustav se formirao od...