Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Suptilni znakovi da niste spremni za djecu

Imati djecu je nesumnjivo velika čast. U trenutku kada  to malo čudo po prvi put udahne, odjednom ćete se uvući u potpuno novu ulogu – točnije, onu koja traje 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, a prestaje eventualno kada dijete napuni 18 godina. Stoga, morat ćete ozbiljno razmotriti svoj odgovor na pitanje koje mijenja život: “Jesmo li spremni za bebu?”

Roditeljstvo će vam pružati najnevjerojatnije trenutke u životu, međutim to je velika odgovornost za koju se trebate pripremiti. Važno je znati da nikada nećete biti spremni za bebu. Uvijek ćete pitati da li zarađujete dovoljno novaca, a straha nikada ne nedostaje.  – kaže licencirani mentor i savjetnik za život Dr. Jaime Kulaga.

Međutim, dok kod propitivanja vlastite sklonosti prema roditeljstvu, postoji mnogo znakova upozorenja koje ste možda propustili i koji definitivno znače da roditeljstvo ne bi trebalo biti vaš sljedeći projekt.

Ne možete zamisliti život u kojem ne činite točno ono što želite

Iako roditeljstvo ne znači da nikada nećete ići na koncert, restoran s Michelinovom zvjezdicom ili film koji počinje nakon 20:00 sati, to može značiti odricanje od nekih stvari u kojima ste nekad uživali – barem neko vrijeme.

– U redu je biti sebičan. Sebičnost ima lošu reputaciju u našem društvu, ali ponekad vas sebičnost može učiniti boljom i pripremljenijom mamom ili tatom.- kaže dr. Kulaga. Na primjer, u redu je željeti putovati svijetom, provoditi vrijeme s novim supružnikom i napredovati u struci prije nego što dobijete dijete. I, u tim trenutcima u vašem životu, morate biti sebični kako biste mogli dovršiti neke glavne životne ciljeve koji će opremiti vašu buduću obitelj i buduću obitelj.

Ne štedite

Ako niste spremni početi raditi neke velike promjene u potrošnji i štednji, to je dobar znak da niste spremni imati djecu. Uostalom, vrtić, izleti

liječnicima, pa čak i pelene mogu ozbiljno koštati, pogotovo ako niste spremni za te dodatne troškove.

“Djeca su skupa”, kaže dr. Kulaga. Čak i samo osnovne potrebe kao što su hrana, pelene, odjeća koštaju tisuće i tisuće kuna. Morate imati nešto novca u štednji kako biste se pripremili za izvanredne probleme koji se mogu javiti.

Volite praviti planove – i mrziti se kad se mijenjaju u posljednjem trenutku

Djeca su mnoge stvari, ali nisu predvidljiva. Ako volite praviti planove tjednima ili mjesecima unaprijed i frustrirani ste kada se otkažu u posljednjem trenutku, možda je vrijeme da ponovno procijenite jesu li djeca dobar izbor za vas u ovom trenutku.

Mrzite tražiti pomoć

Kažu da je potrebno selo za odgoj djeteta, a to je nedvojbena istina. Međutim, ako niste tip koji traži pomoć, čak i kada vam je očajnički potrebna, možda ćete se naći napuštenima kada stigne dijete.

– Ne možete to učiniti sami, trebat će vam sustav podrške. Kada imate djecu, potrebni su vam liječnici, prijatelji, ustanove, zajednica, lokalni resursi, obrazovni sustav, i tako dalje ”, kaže dr. Kulaga.

Pomisao na život na jednom mjestu duže vrijeme zvuči vam užasno

Biti u stanju spakirati se i otići u trenutku, vjerojatno će biti stvar prošlosti kada vaše dijete ima školu, prijatelje i svoj vlastiti život. “To može biti zabavno, zanimljivo i kulturno iskustvo da se krećete od kuće do kuće, grada u grad, države u državu, pa čak i od zemlje do zemlje, ali

kada imate dijete, to je teško učiniti”, kaže dr. Kulaga. „Djeca često napreduju kada imaju stabilnost. To smanjuje anksioznost u njihovim životima. “

Pomisao na otkazivanje vaših planova za nadolazeći vikend vas užasava

Prije djece, vikendi se mogu koristiti kako god želite. Možete spavati do kasno, potrošiti 500 kn na ručak, ili – ako ste tome skloni – otići u ured kako biste nadoknadili posao. Kada dođu djece, postoje treninzi, medicinske pregledi, dječji rođendani i bezbroj drugih aktivnosti koje će brzo učiniti lijene nedjelje stvar prošlosti.

Mrzite upoznavanje novih ljudi

Sviđalo vam se to ili ne, imati dijete znači da ćete neizbježno upoznati na desetke, ako ne i na stotine novih ljudi tijekom prvih nekoliko godina života – a mnogi od njih će vas željeti bolje upoznati. Od kolega do učitelja, roditelja željnih druženja, vaš će život iznenada biti preplavljen svježim licima.

Ne volite preuzimati odgovornost

Iako je lijepo zamisliti da se vi i vaše dijete slažete kao prijatelji, činjenica je da roditeljstvo i prijateljstvo jednostavno nisu ista stvar – a to znači da ćete morati  preuzeti odgovornost. Zamislite: ako ne možete čak ni odabrati gdje otići na večeru, kako ćete napraviti važne odluke o zdravlju i sigurnosti druge osobe  za sljedećih 20 godina?

Želite dijete jer će to od vas i vašeg partnera učiniti obitelji

Ideja o obitelji je utješna za mnoge ljude, ali imati djecu nije jamstvo da će biti sretna. Iako ćete zajedno biti roditelji toj djeci do kraja života, nema jamstva da će se vaš odnos potrajati – naposljetku, djeca mogu biti ozbiljan izvor stresa, čak i na inače stabilne odnose.

Očajnički želite dati svojim roditeljima unuke

Čak i kao odrasle osobe, želja da zadovoljite svoje roditelje može biti vrlo motivirajući čimbenik. Ali na kraju, čak i ako su jako uključeni u život vaše djece, vi ste ti koji ćete podizati tu djecu, a ne vaši roditelji.

Ako imate djecu samo zato što društvo kaže da to morate učiniti, to je jedan znakova da ne biste trebali skakati u roditeljstvo. -kaže dr. Kulaga.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....