Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Svaka četvrta 14-godišnjakinja je depresivna

24% djevojčica i 9% dječaka u dobi od 14 godina je depresivno.

To su zaključci nove studije predvođene akademicima sa sveučilišta u Liverpoolu i Londonu. Polovina svih slučajeva mentalnih problema počinju od 14-e godine starosti, što upućuje na to da je prevencija i rana podrška djeci ključna.

“Ova studija nam daje najpotpuniju dostupnu evidenciju o stupnju mentalnog zdravlja među djecom u Ujedinjenom Kraljevstvu,” poručila je Anna Feuchtwang, izvršna direktorica Nacionalnog odbora za djecu. “S četvrtinom četrnaestogodišnjakinja koje pokazuju znakove depresije, jasno je bez sumnje da taj problem dostiže kritičnu točku”.

Neki su sugerirali kako društveni mediji igraju bitnu ulogu u stvaraju pritiska mnogim djevojkama tijekom adolescencije. “Znamo da se tinejdžerice suočavaju s velikim brojem pritisaka, uključujući stres u školi, probleme s fizičkim izgledom, zlostavljanjem i pritiskom društvenih medija”, rekao je Marc Bush, glavni savjetnik za politiku u dobrotvornoj organizaciji Young Minds.

Još jedno iznenađujuće otkriće predstavlja veliku nepodudarnost između roditeljskih izvještaja o dobrobiti djeteta i izvještaja same djece. Roditelji su, naime, prepoznali simptome depresije u samo 18% slučajeva kod djevojčica i u 12% kod dječaka.

“Bitno je da i djeca i njihovi roditelji prepoznaju depresiju na vrijeme kako bi se povećale šanse za rano otkrivanje i liječenje”, rekla je Feuchtwang.

Osim broja X kromosoma, znanstvenici su uočili još dva faktora koja su od značaja za povećanje mogućnosti simptoma depresije, a to su etnička pripadnost i obiteljski novčani prihodi.

Djevojčice bijele i miješane boje kože imaju veću vjerojatnost da prijave simptome depresije (25%), dok Afroamerikanke imaju najmanju vjerojatnost (10%). Kad je riječ o dječacima, oni iz rasno miješanih brakova imaju veću mogućnost da otkriju simptome depresije (15%), dok je taj postotak za dječake bangladeškog ili indijskog porijekla mali (5%).

Također je otkriveno kako djevojčice iz obitelji s višim dohotkom imaju manje vjerojatnosti za depresiju od svojih vršnjaka iz obitelji s nižim dohotkom. Taj trend mijenjaju djevojčice iz najsiromašnijih 20% obitelji koje su prijavile manje simptoma depresije za razliku od djevojčica koje dolaze iz bolje stojećih obitelji. U oba slučaja nije posve jasno postoje li značajne razlike u stopi depresije između različitih grupa ili je veća vjerojatnost da će pripadnici određene skupine prijaviti depresiju, za razliku od pripadnika druge.

Sve te informacije dio su studije “Millenium Cohort Study”, koja je pratila živote više od 19 tisuća djece u Velikoj Britaniji koja su rođena na prelasku u novi milenij. Pratilo se njihovo mentalno zdravlje od treće godine starosti.

Iako su rezultati korisni u prikazivanju uznemirujuće visoke stope depresije među tinejdžerima današnjice, potrebno je još informacija kako bi se bolje razumjeli razlozi iza trenda i kako bi se pojasnile posljedice istog.

10 komentara

10 Comments

 1. Pera Petrica

  27 rujna, 2017 u 6:29 pm

  Mene niko ne razumije.

 2. Don Bosko Boich

  27 rujna, 2017 u 4:32 pm

  ma rađaju se s deprom

 3. Ivica Horvat

  27 rujna, 2017 u 4:42 pm

  Pubertet je trenutak kad spoznaš da se svijet možda ne vrti oko tebe. Čuvanje djece pod staklenim zvonom, razmaženost i dobijanje svega što požele nakon naučenog ucjenjivanja plačem i kasnije napadima bijesa i durenjem, kad skuže pomalo da to ne funkcionira i da nisu nikome ništa specijalno, rezultira ovim gore. Provjerite koliko je djece koja djetinstvo provodi u daleko težim uvjetima trećeg svijeta ali sa vršnjacima vani u poslu pomaganja roditeljima i igri, koliko njih je u depri.

 4. Tomislav Vlašić

  27 rujna, 2017 u 4:50 pm

  Svaki prvi hrvat nema posao

  • Ivica Horvat

   27 rujna, 2017 u 4:53 pm

   to nema nikakve veze sa člankom. “zaključci nove studije predvođene akademicima sa sveučilišta u Liverpoolu i Londonu”

 5. Ivo Glavic

  27 rujna, 2017 u 5:22 pm

  Nek vrte spiner

 6. Emil Runtas

  27 rujna, 2017 u 5:35 pm

  Svaki drugi covjek je zena

 7. Vera Karanovic

  27 rujna, 2017 u 7:31 pm

  80% roditelja nemaju vremena za svoje dijete od malih nogu. Odgaja ga svako drugi. Ulica, bake , deke, komsinice pa kad dodju u pubertet to dijete ne mozes poznati. Ko je, sta voli ili ne voli…tu je vec kasno popravljati stetu. Mame nek ostave nered u kuci i uzmu djecu za ruke i u setnju ili sjednu na pod s njima u igru. Godine prolete brzo i niko nece reci jesi bila vrijedna nego kakva si majka. Nisu djeca kriva sto ih prepustimo same sebi.

 8. Oliver Andre Petrašević

  28 rujna, 2017 u 12:26 am

  Čungalunga je 50lipa a burek 12kn

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Znanstvenici su otkrili da odsutnost endokanabinoida u hipokampusu, ključnoj regiji mozga koja sudjeluje u stvaranju sjećanja i osjećaja, rezultira depresivnim ponašanjem

Zdravlje i Medicina

Već su se do sad neka istraživanja dotaknula pitanja povezanosti depresije i društvenih mreža, ali bez konkretnog odgovora

Znanost

Što je kaotičnija situacija, to je anksioznim i depresivnim ljudima teže donijeti ispravne odluke i učiti na vlastitim pogreškama. S druge strane, procjena takvih...

Psihijatrija

Antidepresivi se najčešće koriste za liječenje osoba s umjerenom do teškom depresijom. Međutim, do dvije trećine pacijenata s depresijom ne reagira u potpunosti na...

Oglašavanje