Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Sve je spremno za bušenje kratera nastalog udarom asteroida koji je uništio dinosaure

asteroid yucatan

Udar divovskog asteroida u području poluotoka Yucatan, koji se dogodio prije 66 milijuna godina, bio je jedan od najvažnijih događaja u povijesti našeg planeta, označivši kraj vladavine dinosaura, a time posljedično i početak uspona sisavaca, koji je kulminirao razvojem Homo Sapiensa.

Iako je riječ o vjerojatno najpoznatijem udaru asteroida u povijesti, znanstvenici sve do sada nisu imali prilike istražiti središnju zonu udara, krater Chicxulub, smješten na dnu Meksičkog zaljeva. Naime, područje u blizini navedenog kratera nalazi se u sferi interesa naftne industrije, koja sve do sada nije dopuštala istražne radove na dotičnome. Srećom, znanstvenici s University of Texas iz Austina uspjeli su pribaviti sve potrebne dozvole, pa bi tijekom travnja konačno trebali početi istražni radovi u području Chicxuluba.

Umjetnički prikaz kratera Chicxulub neposredno nakon udara asteroida (FOTO: Detlev Van Ravenswaay / Science Source)

Umjetnički prikaz kratera Chicxulub neposredno nakon udara asteroida (FOTO: Detlev Van Ravenswaay / Science Source)

„Ovo se čini kao ostvarenje životnog sna“, izjavila je Joanna Morgan, znanstvenica pri Imperial College London, ujedno zamjenica voditelja projekta. Iako sada imamo grubu sliku što se dogodilo prilikom udara, kada je asteroid, udarivši u Zemlju, oslobodio energiju jednaku snazi milijardu atomskih bombi bačenih na Hirošimu, još uvijek nismo sigurni što se događalo neposredno potom.

Smatra se kako je udar u atmosferu digao ogromnu količinu prašine, što je za posljedicu imalo nuklearnu zimu, koja je potom dovela do izumiranja minimalno 75% tadašnjih vrsta na Zemlji. S druge strane, neki znanstvenici smatraju kako je udar izazvao cijeli niz vulkanskih erupcija koje su ispunile atmosferu otrovnim plinovima, koji su se u atmosferi zadržali nevjerojatnih pola milijuna godina i usmrtili većinu živih bića. Konačno, prema nekim teorijama, odlučujući faktor izumiranja bili su sekundarni udari diljem planeta, nastali izbacivanjem velike količine užarenog materijala u atmosferu, što je za posljedicu imalo niz potresa, a potom i tsunamije.

Karta kratera Chicxulub (FOTO: Pearson Prentice Hall Inc. / GeoScienze)

Karta kratera Chicxulub (FOTO: Pearson Prentice Hall Inc. / GeoScienze)

Kako bi dobili odgovore na spomenuta pitanja, znanstvenici u sljedećih nekoliko mjeseci namjeravaju izbušiti rupu do dubine od 1.500 metara ispod razine morskog dna, s konačnim ciljem dostizanja prstena koji okružuje podzemni krater. „Chicxulub je jedini objekt s netaknutim uzdignutim prstenom do kojeg možemo doći. Ostali su na drugim planetima, ili su erodirali“, otkrio je Sean Gulick s University of Texas.

Osim toga, znanstvenici se nadaju kako će uzorci dobiveni iz kratera odgovoriti na pitanje na koji se način obnovio život na planetu. Štoviše, postoji mogućnost kako je asteroid donio i neke izvanzemaljske mikrobe na Zemlju, pa će u tom smislu biti provedena detaljna analiza potencijalnih mikroba u izvađenim uzorcima.

Izvor: University of Texas

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...